Ha már „Egészségfalók” – a kezdeményezés a családok életébe egyfajta trójai falóként csempészné be az egészséget. Mi a céljuk az akcióval, és milyen nyeremények várják a bekapcsolódó családokat?

Egyesületünk, a Fiatal Családosok Klubja és a KidsOasis Nonprofit Kft. ezzel a kezdeményezéssel a nyári időszakban a főzést és az egészséges étkezést szeretné előtérbe helyezni a családok körében. A FICSAK elkötelezett híve az egészséges életmódnak, amely három pillérből áll: a rendszeres testmozgásból, a lelki egészségből és az egészséges táplálkozásból – a kampány és a nyáron futó internetes játék most ez utóbbira erre fókuszál. Érdemes lesz velünk játszani, mert értékes nyeremények találnak majd gazdára, köztük egy 200.000 Ft értékű családi pihenés.

Hogy látja, a magyar társadalom mennyire fordít figyelmet az egészséges táplálkozásra és a mozgásra? 

Egyre jobb a helyzet, de még bőven van mit tenni, és van min javítani. A kormányzat törekvései mellett ebben a civil szférának és az önkormányzatoknak is komoly felelőssége van, a legnemesebb értelemben vett köz-ügy, hogy a jövő nemzedéke milyen egészségi állapotban válik majd felnőtté. Egy nemrégiben készült tanulmány például kimutatta, hogy a gyermekvállalási kedv egyik fő hátráltatója a harmincas éveikben járó fiatal párok rossz egészségi állapota, azaz, ha drasztikus pozitív változás következne be a gyermekvállalás előtt álló fiatalok egészségügyi állapotában, akkor kimutathatóan több kisbaba születne. Ilyen összefüggések is léteznek.


A fiatal családosok körében vajon elmélyültebb az egészségtudatosság? 

A FICSAK-kal azon dolgozunk, hogy minél inkább trendi legyen egészségesen élni: sokat sportolni, akár gyerekekkel együtt, egészségesen táplálkozni és ápolni lelkünket is, hisz nemcsak kenyérrel él az ember… Az elmúlt években komoly társadalmi szintű előrelépések voltak az egészségtudatosság tekintetében, ami nagyban köszönhető például a sportra költött állami támogatásoknak, a bevezetett mindennapos testnevelésnek vagy a menza reformnak. Egy társadalom életmódjának megváltoztatása hosszú és sokrétű folyamat, hatása években vagy akár évtizedekben mérhető, de egy biztos, nem szabad a személyes döntést halogatnunk, különösen, ha már gyermekeink vannak, hisz értük is felelőséggel tartozunk. Ezt a fiatal családosok is egyre inkább értik, érzik, így biztos, hogy a nekik szóló, őket célzó kampány üzenete is termékeny talajra hull.

A családok egészségmenedzserei általában az édesanyák. Mennyire tartja fontosnak, hogy a nők mellett a férfiak is szerepet vállaljanak a család egészséges életmódjának kialakításában? Önöknél hogy van ez odahaza?

Az egészséges életmód megtanítása, elsajátítása bizony elsősorban a szülők feladata. Az iskola, óvoda, a különböző rendezvények vagy akár az állam csak mindezek mellett, a keretrendszert jobbítva tud segíteni, az otthonról hozott minta döntő. A férfiaknak pedig ugyanolyan fontos szerepük van a példamutatásban, mint a nőknek, nálunk sincs ez másképp. A gyerekek születésük óta (sőt már pocaklakóként is) azt tapasztalták, hogy az apukájuk és az anyukájuk heti 4-5 alkalommal edzőruhába öltözik, és 1-2 órára eltűnik otthonról, s amikor hazaér – bár fizikailag elfárad -, de sokkal kiegyensúlyozottabb, vidámabb. Amikor csak tehetjük, együtt is megyünk sportolni, elkísérjük a gyerekeket a sportversenyekre, ahol bíztatjuk egymást – ez nagyban erősíti a családi összetartást, a testvérkapcsolatokat is.

Öt gyermeket nevel, a kezdetektől figyelnek arra, hogy mi kerüljön otthon az asztalra?  

Nagyon fontosnak tartom, hogy már egészen kicsi kortól kezdve a gyerekek életének része legyen a rendszeres testmozgás és az egészségtudatos táplálkozás. Figyelünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra. Ez ott kezdődött, hogy ameddig csak lehet, anyatejet kaptak, majd a hozzátáplálásnál is nagyon figyeltem arra, hogy mindig friss zöldséget, gyümölcsöt pépesítsek nekik. A mai napig minden nap kétszer esznek a gyerekek gyümölcsöt és a reggeli, vacsora mellől sose hiányozhat a friss zöldség. A fő étkezéseknél is törekszünk arra, hogy fehérje dús, minőségi szénhidrátból álló ételeket adjunk eléjük.

Minden gyermek egyforma kedvvel nyúlt a zöldségek, gyümölcsök, egészséges ételek felé?

Természetesen minden gyereknek megvannak a kedvenc és a kevésbé kedvelt ételei.

Fontos azonban, hogy a válogatásnak ne adjunk teret, és az étkezések időpontjának következetes betartására is nagyon figyeljünk. Ez is hozzátartozik a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Amikor vacsora előtt egy szülő megengedi a gyerkőcének, hogy csokit vagy bármilyen édességet nassoljon, az sem vezet jóra. Lehet édességet enni, de mértékkel és a megfelelő időpontban, étkezés után.

Öt gyerkőc az bizony ötféle ízlésvilág és talán ötféle étvágy is – van, hogy nehéz kitalálnia, mi legyen a vasárnapi ebéd, ami egészséges is és mindenki kedvére van?

Nálunk a hús salátával, olykor krokettel a favorit, no és persze a különböző tészták, durum lisztből. Ezekkel sose lehet mellényúlni…

A gyerekek szoktak vásárolni vagy a konyhában segédkezni?

Vásárolni nagyon ritkán szoktak velem jönni, amúgy is állandó időhiányban szenvedünk. A konyhában viszont nagyon szeretnek sürgölődni, és ezt kifejezetten hasznos és minőségi időtöltésnek gondolom, még akkor is, ha ez bizony többlet munkát okoz.

Volt, hogy már maguk készítettek el valamilyen ételt?

Önállóan meg nem főztek, mert a két nagy fiamat kevésbé érdekli a konyha világa, a három kislányom viszont még pici. De ők nagyon lelkesek, biztos vagyok benne, hogy hamarosan már önállóan is el fognak tudni készíteni egyszerűbb ételeket, hiszen már most is kiváló kiskukták!

Kiskorában Ön mennyire étkezett egészségesen? Milyen szülői mintákat hozott a gyermekkorából?

Az én gyerekkoromban egyáltalán nem volt még divat az egészséges táplálkozás. Nemrégiben kezembe került egy 1980–as étlap, és bizony nem igen tudnék most róla választani… A szüleimet évek óta próbálom megtéríteni, ez több kevesebb sikerrel sikerült is. Tudjuk, hogy a régi beidegződéseket nehéz megváltoztatni, de például sok olyan egészséges alapanyagot használnak már ők is, amit korábban nem próbáltak.

Sokan küszködnek ételallergiával, intoleranciával. Ők is indulhatnak receptekkel az Egészségfalók versengésén? 

Természetesen őket is nagyon várjuk, sőt! Azt gondolom, hogy ma a különböző étel allergiákból következő diéták tartása az egészséges embereknek sem ártana.

Végezetül, mi a kedvenc családi receptjük, milyen főétellel neveznének a versengésbe?

Először is arra bíztatok mindenkit, hogy vegyen részt ebben a játékban, osszuk meg egymással azokat az ételeket, főzési tapasztalatokat, amelyek egészségesebbé tehetik életünket, könnyen elkészíthetőek és a család összes tagja szívesen el is fogyasztja. A mi családi kedvencünk például a póréhagymás, tejszínes csirke, ha ez kerül az asztalra, sikerre van ítélve az ebéd! Az egeszsegfalok.hu oldalon nemcsak a játék szabályairól tájékozódhatnak az érdeklődők, de kiváló receptgyűjtemény is várja majd az odalátogatókat, ahol falni lehet az egészséget!

Keretes:

Hozzávalók a tejszínes csirkemellhez póréhagymával:
- 60 dkg csirkemell vagy pulykamell
- 1 szál póréhagyma
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 dl tejszín
- kb. 15 dkg reszelt sajt
- só
- bors
- diónyi vaj vagy olaj

A csirke- vagy pulykamell szeleteket kiklopfoljuk, aztán sózzuk és borsozzuk. Egy hőálló tálat kivajazunk, beletesszük a hússzeleteket (az sem baj, ha kicsit átfedésben vannak), aztán ráterítjük a felkarikázott póréhagymát, és reszelt sajttal betakarjuk. Felöntjük egy pohár száraz borral.  Öntünk alá 2 dl tejszínt, és 30-40 perc alatt készre sütjük.

Köretnek a gyerekek a kedvence a krumplipüré, én salátával fogyasztom.

 A játék részleteibe itt lehet belekukkantani, családbarát programjainkról, tevékenységünkről a honlapunkon található tájékoztatás és a recepteket pedig erre a linkre várjuk: https://egeszsegfalok.hu/