Komoly emberek, akik saját életükkel és szenvedéseikkel is utat mutatnak nekünk. Aztán egy vasárnap az evangélium után meglepetésemre így kezdődött a szentbeszéd:  - 1929-ben született Nápolyban Carlo Pedersoli..Azért lepődtem meg, mert tudtam, hogy e név egy későbbi, ismertebb művésznevet rejt: Bud Spencert. Az atya hivatalos egyházi vizsgálat nélkül is megelőlegezte a szent titulust neki, mert úgy vélte, egész életével ezt megérdemelte. Úgy tűnik, igaza lehetett, hiszen újabban dokumentumfilm és könyv is jelent meg életéről, ráadásul magyaroknak köszönhetően. A Király Levente - László Gábor szerzőpáros alkotásaiból is az derül ki, hogy a mogorva, magányos szerepeivel ellentétben egy mélyen érző, nagylelkű, csupaszív, életvidám, mélyen hívő ember volt, aki a sport, majd rengeteg munkája mellet legfontosabbnak a családját, feleségét, gyermekeit tekintette. 


A hetvenes-nyolcvanas években készült filmjeiben barátjával, Terence Hill-lel is igazi családi filmeket készítettek. Mert szüleink és mi utánunk, immár a harmadik generáció örülhet a poénoknak és a jók győzelmének a gonosz fölött. Az ő ökleik által minden rossz elnyeri méltó büntetését, vértócsa és halálhörgés nélkül.

És gyermekeink rajonganak értük. A sokadszorra megnézett filmek kezdőpillanatait, zenéit vagy egy-egy mondatát úgy várjuk, mintha még sohasem hallottuk volna, és most fakadnánk először nevetésre tőlük.  Igazi családi program, mikor mindannyian összeülünk, kicsik és nagyok és megnézzük Bud Spencer és Terence Hill egyik közös filmjét, közben pedig hagymás babot, spagettit eszünk vagy épp virslit sörrel (gyermekeim sörszínű almalével).

Van persze sorrendiség is, kedvenc vagy még kedvencebb filmek között, vagy hogy az első két Piedone-filmet a kábítószer-maffia miatt például kicsit később nézzük csak meg, de a legtöbb produkció már pár évesen fogyasztható a kisebb gyerekek számára is.

Valószínűleg a magyarországi sikertörténethez hozzátett a remek szinkron is, s Buddal örökre összeforrt Bujtor István férfias, határozott, olykor mégis megértő, kedves hangja.

A filmek a rajongók számára természetesen enciklopédikus művek, és olyan mondatok hangzanak el bennük, melyeket az élet minden kényes, komoly vagy ironikus helyzetében idézhetünk, megfűszerezve egy szituációt, vagy épp mosolyt csalogatva a másik arcára. És milyen jó összekacsintani egy ismeretlennel, aki ismeri az idézett sorokat!

Gyermekeink például rendszeresen szajkóznak a filmekből, egyre jobban felismerve, mikor lehet humorosan használni egy mondatot az adott élethelyzethez. Előfordul, hogy megidézik a Különben dühbe jövünk című film Sigmund Freudra hajazó német, kopasz kerekszemüveges pszichiáterét, aki nagyon-nagyon gonosz figurát akar faragni az egyébként sem jószándékú helyi maffiafőnökből. Nein, nein, nein – kiabálja rendszeresen, és répát rágcsálva tanítja munkaadóját, hogyan lehetne valóban méltó bosszút állnia hőseinken. Nos, egyik gondolatát lányaim mintegy hétköznapi, gyermeknevelési tanácsként idézik fel nekünk, szüleiknek: - Technológia! Hatékonyság! Perfekt organizáció! Manapság a nyers testi erő önmagában már mit sem ér!

Milyen igaz…

Bud Spencer most lenne 90  éves lenne.

Fotók forrása: Bud Spencer offical