Apukámat egy közös családi nyaraláson hívta félre egy kedves, idős hölgy, azt súgva fülébe, hogy tudja meg, ő az utolsó úriemberek egyike. És hogy miből állapította ezt meg? Mert mellette sétálva mindig a helyes  oldalon (balján) ment, s mert azonnal felállt ültéből, ha a hölgy szólt hozzá.

Igen, az úriasszony nem tévedett. Apa ilyen, ilyennek nevelték a nagyszüleim. Úriember. Előreenged minden nőt (a kislányokat is), nem tegez, csak ha a nő maga felajánlja, felsegíti a kabátot, kedves, figyelmes.


A szállodában szauna is volt. Miközben forrtam a száztíz fokban, két fiatal, harminc és negyven közötti férfi lépett be az izzasztókamrába. Kéretlenül hallgatott beszélgetésükből kiderült, a honvédség háza táján dolgoznak. Férfias szakma. Annál lesújtóbb volt a beszélgetésük! A jelenlétemben (és még egy hatvan körüli hölgy társaságában) arról a magvas gondolatról diskuráltak jó hangosan, hogy "minden nő k....a".

Az idősebb hölgy finoman jelezte, hogy rajtuk kívül még két nő is tartózkodik a szaunában. Mire az egyik férfi válasza a következő volt: "Persze, tessék csak megnyugodni, a jelenlevők mindig kivételek!". 

Még jó! Hát így állunk, apukám... De az illemtan tanulható, sosem késő nekiveselkedni.

Néhány alapszabály férfi és nő viszonylatában emlékeztetőül – nem csak férfiaknak:

1., A férfi a nő balján halad. (Eredetileg amiatt, hogy fegyverével ne zavarja.)
2., Két hölgyet kísérve a férfi általában középen halad.
3., Tömegben a férfi megy előre, utat biztosítva partnere(i) számára.
4., Étterembe lépve a vendéglátó megy előre, férfi és nő esetén mindig a férfi. Távozáskor a vendéglátó előreengedi vendégeit.
5., Egyéb nyilvános helyeken is a férfi lép be először és ő távozik utoljára.
6., Lépcsőn felfelé a nő megy előre (ha egymás mellett nem férnek el), lefelé a férfi.
7., Járműveken felszálláskor a férfi előreengedi a nőt, leszálláskor a férfi az első és kezét támaszként felajánlja, amit a hölgy vagy elfogad vagy nem.
8., Ruhatárban először a férfi veszi le a nőről a kabátot, csak azután ő maga. Távozáskor először a férfi veszi fel a kabátját, aztán a hölgy kabátját segíti fel.