Fehér-Kaplár Attila
Fehér-Kaplár Attila

pedagógus

3 film, amit iskolakezdés előtt látni kell

A szeptember előtti utolsó napok rendszerint az iskolakezdésről szólnak, de még a nyári gondtalanságot is ki lehet élvezni. Az alábbiakban 3 olyan iskolai témájú filmet mutatok be (mindegyiket láttam, és kedvenceim is!), amiket bátran ajánlok kikapcsolódás gyanánt az egész család számára. A szórakozás mellett viszont értékes gondolatokat is tartogatnak az iskolakezdésről, beilleszkedésről, tanárságról, szabadságról és tehetségről, így észrevétlenül fel is készítenek egy kicsit a szokatlanabb vagy nehezebb sulis helyzetekre.  


Az igazi csoda (2017)

Ez a vicces és lélekemelő film, ami egy nem mindennapi kisfiú beilleszkedési problémáit mutatja be. August Pullman (becenevén Auggie) 10 éves és Treacher Collins-szindrómás, ami egy ritka genetikai rendellenesség, főleg az arc és részei elváltozásával jár. A kisfiú több tucat műtéten esik át, mire beiratkozik 10 éves lesz, és beiratkozik  5. osztályba, hogy a magántanulói státuszát feladva a tanulmányait az iskolai közegben folytassa. 

Ez a lépés senkinek sem könnyű: egy új közösségbe bekerülni minden kisgyerek számára kihívás, de kinézete miatt Auggie-nak még több problémával -- elutasítással, túlzott kíváncsisággal és időnként bántással -- kell szembenéznie, mint egy átlagos 10 évesnek. 

A szülőknek sem fenékig tejfel az új fejezet kezdése: a nagyszerű Julia Roberts és Owen Wilson alakította páros bár határozottan és a félelmeiket nem mutatva tessékeli be Auggie-t az iskola udvarán az első napon, mert tudják, hogy a szellemi fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy iskolában tanuljon tovább, ők is csak reménykednek, hogy kisfiúknak rendben lesz az első napja, meg a következő és a következő is. Ezzel az érzéssel azt hiszem, sok szülő találkozott már. 


Auggie talán nem egy átlagos kisfiú, de a problémáival sokan tudnak azonosulni. Ráadásul kinézet ide vagy oda, ő is csak arra vágyik, mint bármelyik másik 10 éves: elfogadásra, megbecsülésre, de elsősorban barátokra. 

Ha iskolakezdés vagy iskolaváltás előtt álltok, vagy ha csak nem rajong a gyermeketek az iskolai közösségért, és problémái akadnak a beilleszkedéssel, semmiképp ne hagyjátok ki ezt a filmet, sok nevetést és fordulatot tartogat! Ezen kívül arra is rávezet, hogy elfogadást és kedvességet tanúsítsunk minden iránt, az iránt is, amit elsőre nem értünk vagy szokatlannak találunk. 

Szülőként sem lesz unalmas a film, sőt! Az érzelmesebb lelkületűek készíthetnek egy doboz zsebkendőt is maguknak, mert bőven lesznek olyan jelenetek, ahol szükség lehet rá. És nem azért, mert a film giccsesen “tele lenne tolva” teátrális jelenetekkel, épp ellenkezőleg. 

Bár végig szurkolunk Auggie-nak, hogy befogadják, ahogy minden fontosabb karakternek, neki is több oldalát megismerhetjük, láthatjuk az erősségei mellett a gyengeségeit is, ahogy harcol az érzelmeivel és a saját énképével. Nem mellesleg valódi problémák is felszínre kerülnek a filmben -- elég, ha csak a testvér-szálra vagy az iskolai bántalmazásokra (“bullying”) gondolunk --, éppen ettől megható, amikor egy pillanatra minden összeáll, és Auggie elnyeri méltó jutalmát. 

A színészi gárda pedig egy bónusz az inspiráló történet mellé: Julia Robert és Owen Wilson kiváló aggódó, de “cool” szülők, míg a nagyon tehetséges Jacob Tremblay, aki egyébként makkegészséges, de nagyon hitelesen alakítja az arcdeformitással született Auggie-t.

 

Ízelítő: https://www.youtube.com/watch?v=xSW0YoUuWo0

Még több infó a filmről itt.

 

Holt költők társasága (1989)

 

Igen, ez egy klasszikus film, de nem lehet megunni! A nagyobbaknak kedvezek ezzel az ajánlással, bár azon sem csodálkoznék, ha egyes szülőknek is felcsillanna a szeme a cím láttán.

A történet az ötvenes évek közepén játszódik egy konzervatív szemléletű, elit amerikai fiúiskolában, a kitalált Welton Akadémián. Egy tizenéves diákcsoport napjait követhetjük nyomon, akikre az iskola merev szabályai és a szigorú szülői nyomás közepette nagy hatást gyakorol az újonnan érkező angoltanár. Rendhagyó óráin John Keating (Robin Williams) a költészet segítségével arra biztatja a diákjait, hogy legyenek önazonosak, használják ki az életüket, kövessék a szenvedélyüket és értékeiket, és merjenek változást kezdeményezni a világban. 

Keating eszébe juttatja a nézőnek, hogy mennyit kaphatunk azoktól a tanároktól, akik nemcsak a tankönyv szövegét értelmeztetik velünk, hanem a saját gondolataink kinyilvánítására biztatnak.  

A frissen kapott szárnyak, a titkos diákklub (Holt költők társasága) és a felnőtté válás izgalmai felkeltik a reményt a fiúkban, hogy a saját vágyaikat kövessék az előírások és az szülői elvárások helyett, ám nemsokára kiderül, hogy lázadni nem olyan egyszerű és fennkölt dolog, mint gondolnánk. 

Az új tanár leckéi és a fiúk próbálkozásai, hogy a maguk kezébe vegyék az életüket, nem aratnak osztatlan sikert az akkori konzervatív közegben – sem a tanári gárda, sem a szülők körében --, így nemsokára bonyodalmak és tragikus eseményeknek történnek. 

Kamaszoknak és tanároknak is ajánlom ezt az Oscar-díjas alkotást. A sok izgalom, a drámai sodrás, a titkos diákklub és önkeresés témája lebilincselően hathat még a mai okostelefonon nevelkedett tinédzserekre. Ezen kívül a filmben szereplő diákkarakterek is elég árnyaltak és különbözőek ahhoz, hogy a legtöbb kamasz azonosulni tudjon a problémáikkal és kérdéseikkel.

De vigyázat, az elgondolkodtató és inspiráló kérdések bárkit megtalálhatnak, úgyhogy senki ne lepődjön meg, ha gondolatban a diákévei, tanáralakjai és saját értékei körül kalandoznak a gondolatai a film után!

Egy kis ízelítő: https://www.youtube.com/watch?v=lxrSVnM98g8

Még több infó a filmről itt. 

  

Rocksuli (2003)

Szintén egy igazi családbarát klasszikusról van szó, Jack Black főszereplésével és jó sok humorral. A főszereplő, Dewey Finn igazi rock sztárnak képzeli magát, de sem a közönség, sem a bandája osztja ezt a véleményt.

Rajongói száma megcsappan, a bandája is kiadja az útját, ráadásul tetemes összeggel tartozik a főbérlőjének is, ezért elvállal egy helyettesítő tanári állást egy elit általános iskolában. Eleinte nem igazán élvezi a helyzetet, de később ráébred, hogy a gyerekekkel nemcsak napot lopni lehet, hanem rockbandát is csinálni! 

A filmben egyébként tehetséges gyerek játszanak, mindannyian valóban tudnak hangszeren játszani, a háttérénekesek pedig ténylegesen vokalisták. Jack is tud gitározni, bár a szólókat nem ő játszotta.

Ha nevetésre, jókedvre vágytok, ráadásul a zene sem távol a családtól, érdemes erre a filmre is beneveznetek.

A film forgatókönyvéből egyébként a musical is készült, amit én 2 éve New Yorkban is láttam -- és itt a bizonyíték, így pózolok a Broadway-en: 

Itthon a Madách Színház is színpadra vitte a zenés változatot, és nekem ez jobban is tetszett, mint a New York-i változat, szebb hangok voltak az előadásban. Szóval ha tetszett a film, és megnéznétek a magyar színpadra adaptált musicalt is, ez is remek budapesti családi program lehet!

Még több infó a filmről itt. 

 

Képek forrása: Internet Movie Database (IMDb)