Király Nóra
Király Nóra bloggazda

5+1 tipp kisgyermekes családoknak a nejlonzacskómentes mindennapokért

Az, hogy a nejlonszatyrok felszámolására már tíz évvel ezelőtt világnapot szerveztek, jól megmutatja a probléma jelentőségét. Ebben a cikkben összegyűjtöttem elképesztő adatokat, tényeket és 5+1 tippet arra, hogy hogyan lehetsz te is tudatos vásárló, és hogyan óvhatod néhány aprósággal te is a környezetet, az emberiség egyetlen lakható bolygóját.


Kezdjük akkor néhány számomra valóban elképesztő ténnyel:

 Egy nejlonszatyrot átlagosan 25 percig használunk.

 A világon percenként 1 millió (!) műanyag szatyrot használnak el.

 Miután kidobjuk, 100-500 évig szennyezi környezetünket attól függően, milyen anyagból készült.

Egy átlagos európai évente 500 nejlonszatyrot használ el, ami elképesztően nagy szám! Éppen ezért válik halaszthatatlanná az egyszer használatos szatyrok betiltása.

Az EU-ban évente 3,4 millió tonna nejlonszatyrot állítanak elő. Ez több, mint 2 millió autó súlyának felel meg.

A tengeri hulladék 80%-a műanyag.

Július 3. a nejlonzacskómentes világnap: 

Célja, hogy felhívja az egész világ figyelmét az egyszer használatos műanyag zacskók okozta környezeti és gazdasági károkra, és megmutassa az egyszerű, ugyanakkor környezetkímélő helyettesítési lehetőségeket.

Mit tehetünk mi? 

Mára már tény, hogy a változás sürgető és szükséges. Ha továbbra is homokba dugjuk a fejünket és úgy teszünk, mintha nem látnánk, hogy a Föld bajban van, akkor a gyerekeink jövőjét sodorhatjuk veszélybe. 

Minden nap tehetünk valamit azért, hogy a bolygónk élhetőbb legyen. Minden nap egy kicsit.

Én például a reggelit  vagy a gyümölcsöt, amit a gyerekeknek csomagolok az suliba/edzésre, nem nejlon zacskóba teszem, hanem mosható kis műanyag dobozba. Saját kulacsban viszik az innivalót is. Ügyelek rá, hogy ne használjuk szívószálat és nem veszünk palackozott vizet sem. A mindennapokban pedig mindig van a táskámban több vászon bevásárló szatyor is, hogy akármikor be tudjak vásárolni anélkül, hogy egyszer használatos nejlonszatyrokat kelljen vennem.

Mindemellett nagyon fontosnak tartom, hogy időben elkezdjük a gyerekek környezettudatos viselkedésre való nevelését!

Szülőként nagyon fontos, hogy megtanítsuk a gyerekeknek: 

a környezetünk védelme a saját érdekünk 

nem kell hatalmas dolgokat véghez vinniük ahhoz, hozzájáruljanak egy nejlon/műanyag mentes világ megteremtéséhez

a környezettudatosság természetes számunkra, és a mindennapjaink része (Itt is a leghatékonyabb eszköz a példamutatás)

5+1 tipp, hogy a bevásárlás kevesebb nejlonnal járjon

1. Utasítsd vissza az egyszer használatos nejlonszatyrokat

Ha a pénztárnál felajánlja az eladó, hogy ad ilyet a megvásárolt termékek mellé, te udvariasan, de utasítsd ezt vissza. Mondd el a gyerekeidnek is, hogy amikor csak lehet, ne kérjenek, hiszen hazaérve úgyis csak a szemétbe kerülne.

2. Vásárláshoz vigyél vászon bevásárló szatyrot

Ezek a szatyrok sokkal praktikusabbak, mint az egyszer használatos nejlon. Könnyűek, összehajthatóak, kis helyen is elférnek (mondjuk egy táska egyik kis zsebében). Emellett moshatóak és akár évekig is használhatod ezeket. Tegyél egyet a gyerek kis táskájába is, hogy ő is tudjon pakolni, segíteni.

3. Használj kosarat

A fonott kosár vagy összehajtható kosár azért is remek választás a bevásárláshoz, mert a kemény fala megvédi a termékeket attól, hogy összetörjenek, összegyűrődjenek, megnyomódjanak.

4. Hasznosíts újra

Ha már úgy alakult, hogy van nálad pár darab egyszer használatos nejlonszatyor, akkor te magad hasznosítsd újra pl. szemeteszsákként vagy én ebbe teszem tornazsákban a cipőket, így nem piszkolja össze a tesi felszerelés többi darabját. Ezzel is sokkal többet teszel a környezetünk megóvásáért, mintha csak egyszerűen kidobnád ezeket. Ha pedig végleg elhasználódott, a szelektív kukába dobd be.

5. Ne vásárolj szemetet

Nézd meg mindig, hogy az adott termék, amit meg szeretnél vásárolni, nincs-e fölöslegesen túlcsomagolva. Ne vásárolj olyat, ami mellé még egy halom nejlont és szemetet is kapsz! Ha a közeledben van csomagolásmentes bolt, érdemes ott is körülnézni.

+1 tipp: ha a gyerekeket is magaddal viszed egy gyors bevásárlásra, szuper segítség, hogy mindenkinek két keze van! :) Ha mindenki hoz valamit, nem is kell a nejlonzacskó! 

Én hiszem, hogy ha minden ember (kicsi és nagy), minden nap, csak éppen egy kicsit tesz valamit a környezetvédelemért, akkor még sokáig élhetünk ezen a bolygón biztonságban.

 

Forrás: https://www.vkszrt.hu/Blog/2019-07-03/Nemzetkozi-nejlonzacskomentes-nap1