Dubecz Renáta
Dubecz Renáta

blogger, 2 gyermekes édesanya

A baráti kapcsolatok a lelket is ápolják - éljen a Barátság napja!

Már a múlt század elején, 1919-ben az Egyesült Államok legnagyobb képeslapgyártójánál marketingfogásként „használták" ezt a napot. Mégis a mai világnap létrejöttét egy paraguay-i baráti társaságnak köszönhetjük, akik 1958 júliusában közösen ötlötték ki, hogy legyen a barátságnak egy nemzetközileg elfogadott és ünnepelt napja. Negyven évvel később Micimackó a barátság szimbólumaként hivatalos nagykövetté lépett elő. 2011 óta pedig július 30-a a barátság hivatalos világnapja.


"Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
ki a mélyből felrepít.
Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
ki a bajban megsegít."

Még közismert sláger is szól arról az emberemlékezet óta fontos érzelmi kötelékről, mely a lábunk alá biztos talajt ad, a léleknek balzsamként szolgál és elfogad olyannak, amilyenek vagyunk. A barátság egymás felé tükröt tartva, szerethetőségünk zálogaként az életünk fontos része. Érdemes féltőn óvni, ha nem akarjuk elveszíteni. 

A barátkozásra való képességünket az etológusok szerint az édesanyánk és köztünk lévő szeretetkapcsolatból hozzuk, hiszen a szülői gondoskodás hatására tudunk később felnőttként jól működő társas kapcsolatokat kialakítani. A családi szeretetszálaknál csak a barátság láthatatlan érzelmi rugói képesek bennünket embereket őszintén szeretni. Az örömteli találkozások, átbeszélt éjszakák, kulturális és táncos szórakozás, hangulatos kirándulások mellett a csak szó nélkül ülünk és egymás rezdüléseit is értjük helyzetekben is egy baráttal mindig biztonságban érezzük magunkat.

Márai Sándor a Füves könyvben a barátságról ekképpen ír: „Nincs emberi kapcsolat, mely megrendítőbb, mélyebb lenne, mint a barátság. Csak a barát nem önző, más különben nem barát. Csak a barát nem hiú, mert minden jót és szépet a barátjának akar, nem önmagának. Nincs titkosabb és nemesebb ajándék az életben, mint a szűkszavú, megértő, türelmes és áldozatkész barátság”.


Mi jellemzi az őszinte baráti kapcsolatokat?

Megértő, türelmes, számítani lehet rá

Az emberi kapcsolataink közül a baráti az egyik legintimebb, legféltettebb mind közül, mert az évek múlásával közös élményekkel a hátunk mögött jól ismerve a másikat számíthatunk egymásra. Egy baráttal a legjobb kibeszélni széles érzelmi skálánkra fókuszálva életünk fontos történéseit, és megosztani vele lelkünk legféltettebb titkait. A barátságban a legfontosabb az őszinte és kölcsönös bizalom, hogy örömben és bánatban egyaránt számíthatunk a másikra.  

Érdek nélkül szeret

Egy barátságban érdek nélkül szeretjük és tiszteljük egymást, s ezáltal tud egy mély és őszinte kapcsolat összefűzni bennünket, de ez csak akkor lehetséges, ha egymást hibáival együtt elfogadjuk. Egy igaz barát sosem beszél ki a hátad mögött, mert tudja, hogy amit vele megosztottál az bizalmas, s ezt a bizalmat nem szeretné elveszíteni. 


Tud bocsánatot kérni, ha hibázott

Ez árulkodik leginkább az őszinte barátságról, hogy képesek vagyunk elnézést kérni botlásainkért. tévedéseinkért. Alapvetően fontos, hogy képesek legyünk elismerni, ha hibázunk és bocsánatot kérni a másiktól, ha megbántottuk. 

Elvarázsol, feltölt a társasága

Az együtt töltött idő pozitív energiákkal tölt fel, s általa életvidámabbnak, boldogabbnak, megelégedettebbenk és nyugodtabbnak érezzük magunkat.

Támogat és önbizalmat ad 

Egy barát támogat abban, hogy a legjobbat kihozd magadból: erőt, önbizalmat önt beléd, ha ezek hiányában lennél. Bátorít a céljaid elérésében, tanácsot ad, ha szükséged van rá. Nem beszél le a vágyaidról azért, hogy sikeresebb legyél nála.

Manapság a közösségi médiafelületek kétségtelen, hogy hasznosak a barátokkal való kapcsolattartásra idő és/vagy távolság hiányában. Mégis fontos látnunk, a barátságok idővel természetszerűen kihunynak, ha nincs állandó megerősítésük. A digitális világban sajnos semmmi sem fogja megakadályozni, hogy a barátság csendben elmúljon, és a "valaki, akit valamikor ismertem"-mé váljon. A baráti kapcsolatok fenntartásához fontos, hogy időről-időre az offline térben, 'face to face' is találkozzunk. 


Ezért is jó, ha a barátság napján elgondolkodunk azon, mekkora kincs van a "birtokunkban": egy olyan személy társasága és őszinte figyelme, akivel önmaguk lehetünk bármiféle ítélkezés nélkül, s akivel a szeretetfonalat legközelebb is felvehetjük ugyanott, ahol abbahagytuk, még ha az idő és a távolság néha közbeszól...