A család a biztonság záloga társadalmi szinten, de az egyének szintjén is

Hazánk a világon elsőként hirdette meg, hogy a világ jelentős részét érintő, egyre nagyobb méreteket öltő demográfiai válság megoldásának kulcsa a családok megóvásában és a családok erejének növelésében rejlik.


 E szemlélet szerint teljesen egyedülálló, követésre méltó magyar modell épült fel. E modell középpontjában az élet (alaptörvényi) védelme, a családi értékek és a hagyományos közösségek megerősítése, a családalapítás és gyermekvállalás támogatása és a családbarát gondolkodásmód népszerűsítése áll.

A „magyar modell” olyan referenciává vált a világban, - írja a budapesti demográfiai csúcs.hu weboldal, - amely bizonyítani tudta és tudja, hogy a családközpontú megközelítés életképes eredményeket tud felmutatni, mind a házasságkötések számának emelkedése, mind a gyermekvállalási kedv növekedése ezt bizonyítja, de a válások száma is csökkent, ahogy a terhesség-megszakítások száma is lefelé tendál.

A magyar modell fejlődésével párhuzamosan hazánk a nemzetközi családbarát kezdeményezések központjává vált. Ennek egyik kiemelt eleme a Budapesti Demográfiai Csúcs (BDS), amelyet idén már ötödik alkalommal rendeznek meg a magyar fővárosban.

 2023-ban az eddigieknél nagyobb létjogosultsága van ennek a rendezvénysorozatnak, hiszen nagyon nehéz időszakához érkezett a világ: az ukrajnai háború és ennek nyomán kialakuló gazdasági- és energiaválság hatással van a családok lelki és anyagi biztonságára is. Még nagyobb szükség van a azokra a családközpontú megoldásokra, amelyek a gyakorlatban is segítséget és támaszt nyújthatnak a családoknak.

Mert a család a biztonság záloga társadalmi szinten, de a család a biztonság záloga az egyének szintjén is.

Az az ember érezheti igazán biztonságban magát, akinek van hova, van kihez, kikhez hazatérni. Akikkel egy fészekbe tartozónak érezheti magát, akkor is, ha a családja messze nem tökéletes. Nem tökéletes, de van és abba bele lehet simulni minden egyes nap. Akkor is, ha néha morgás van, vagy folyamatosan alkalmazkodni kell és szűknek érzi a teret a családtagok egyike - másika.

Akkor is - családban élni jó, és családban élni biztonság, mert a családjában érezheti azt az ember, hogy közös minden falat. És közös minden öröm és közösek a gondok is: nem egyedül kell szembenézni az élet hozta kihívásokkal. Mert a háttérben ott a család, ami támaszt nyújt.

Néha már annyi is elég, hogy van kinek elmesélni a napi történéseket, vagy van kit- akár szótlanul- megölelni. De az az ölelés erőt ad, az összetartozás érzése erőt ad, meg menedéket ad. A testi-lelki megpihenés lehetőségét adja. Egy olyan teret biztosít, ahol minden este nagyot nyújtózhat a lélek, mert az otthon, a család erről is szól. Ott nem kell mindenáron megfelelni, nem kell folyton résen lenni, mert a család tényleg biztonságos teret ad.

Egy olyan fizikai és lelki TÉR, ahol az egyén leginkább önmagát adhatja, ahol a legőszintébb lehet, mert nem kell következményektől tartania. A család szeretete elviseli a családtagok gyengeségét, időszakos rosszkedvét, a morranásokat. De nem csak elviseli, hanem békít, lágyítja a haragot, elűzi a feszültséget. A család gyógyító tér pusztán azzal, hogy létezik.

Sokszor mondják, hogy nem szabad, nem kell hazavinni a napi problémákat…. és mindenkinek elég a maga baja, ne terheljük egymást. De az igazság az, hogy a család éppen az a hely, ahova haza lehet vinni a gondokat. Hol máshol rakná le az ember a terheket, hol kereshetne jobb helyet a megbékélésre, mint a saját családjánál, ahol feltételek nélkül, őszintén szeretik? Ahol a nagy, gondokkal terhes puttonyával is hazavárják és örömmel fogadják.

És ha már az örömről esik szó: a család az nem csak egy hely, ahol le lehet puttonyozni a problémákat.

A család az örömök kiapadhatatlan forrása. Anya meg apaillat, a babák semmi mással össze nem téveszthető illata lengi be az életet. Nagy nevetések, nagy hancúrozások színtere, csiklandozás és fészekrakás a szülők ágyában vagy a kanapén, ahol lehet, nem történik más, csak közös a szuszogás.

A család az közös élmények bonyolult, csodás szövete, ahol egy életre belénk ivódik a napsütés, az eső kopogása az ereszen, meg a kis kerti, virágok szegélyezte ösvény látványa. A kavicsok bökése nyáron, a talpunk alatt. A húsleves, meg a hétvégente készített sütik zamata. Falevelek hullása és az avar rugdosása, Véget nem érő kártya -partik meg házi focikupák, kiütött bábuk meg megnyert csaták a társasban. Meg persze karácsonyi csengők csilingelése, hóesés és az ajándékbontás izgalma. És még mennyi minden más, amit felsorolni se lehet, de érezzük mindannyian, aki családban élünk, élhetünk.

Mindezt aztán visszük magunkkal a saját családunkba, ahol szülőként ugyanezeket a kalandokat élhetjük át a saját gyerekeinkkel, meg majd az unokákkal, ha az is megadatik. Süthetjük áldott lélekkel a fahéjas almáspitét az unokáknak, aminek az íze, az illata…. a biztonságot, a végtelen derűt, a fenntartások, elvárások nélküli elfogadást ajándékozza majd a család minden tagjának.

Családban élni jó, családban élni a legnagyobb biztonság és annak bizonyítéka, hogy az élet végtelen és célja van.

.........................................................................................................................................................................................................

A Budapesti Demogáfiai Csúcs rendezvénysorozathoz kapcsolódóan MÓKÁS CSALÁDI NAP-ot tartunk a Városligetben szeptember 16-án!
A Ficsak szeretettel ajánlja figyelmedbe az év egyik legkedvesebb programját.
Gyere el családoddal a Városligetbe és közösen vegyünk részt a BDS Családi Napok "szelíd motorosok" felvonulásán!
Dátum: 2023. szeptember 16., szombat
Helyszín: Városliget, Budapest
Találkozó - START: Fővárosi Állat - és Növénykert előtt reggel 10 órakor
A kismotorosok útvonala: Állatkert – Fővárosi Nagycirkusz – Széchenyi Fürdő – Kós Károly sétány – Vajdahunyad vára
Az első 5000 regisztráló ajándék kismotort is kap!
Regisztrálni az ajándék kismotorért szeptember 15. péntek éjfélig ezen a linken tudsz>> 
A ligetben egész nap ingyenes koncertek, és mókás gyerekprogramok várnak benneteket!
A kismotorra a készlet erejéig - családonként maximum 3 ajándék motorra - lehet regisztrálni. A regisztráló 18. életévét betöltött, magyar állampolgárságú személy lehet. Részvételi és adatvédelmi szabályzat elfogadása szükséges az online regisztráció során
A FICSAK csapata szeretettel vár benneteket is! Hiszen a Ficsak standja is ott lesz a helyszínen, színes gyerek-programokkal - kézműves foglalkozással, játszósarokkal, népi ügyességi, logikai és sport játékokkal - készülünk nektek, hogy minél felejthetetlenebbé tegyük az együtt töltött napot!
Vegyél részt családoddal a Ficsak 7 PRÓBÁJÁN is!
Gyűjtsd össze mind a 7 pecsétet, és nyerd meg a Ficsak ajándékok egyikét vagy a fődíjat egy Monopoly GO GREEN családi társasjátékot!
Az esemény fb linkjén jelezheted, hogy részvételi szándékodat. Itt: https://www.facebook.com/events/1339246773347440/
Legyünk minél többen, jó móka lesz!
A ficsak.hu oldalán megjelent cikkben továbi információkat találhattok.