Király Nóra
Király Nóra bloggazda

A család a társadalom legfontosabb intézménye – május 15-e a Család Nemzetközi Napja

Május minden évben a családok hónapja. Kezdődik Anyák napjával és záródik a Gyermeknappal. A két neves ünnepünk között pedig pontosan félúton a Család Nemzetközi Napja, melyet az ENSZ kezdeményezésére május 15-én tartunk.

Kislányként fantasztikus családban nőttem fel két testvéremmel együtt, ahol édesanyám és édesapám a munkájuk mellett nagy odafigyeléssel és szeretettel neveltek és segítettek minket. A szüleimmel mai napig is nagyon jó kapcsolatban vagyunk, nagyon sokat segítenek nekem az unokák körül, sokat foglalkoznak velük és sok-sok szeretetet adnak nekik. 5 gyermekes édesanyaként azon vagyok, hogy továbbadjam a kislányaimnak és kisfiaimnak azokat a családi értékeket, családi szokásokat, amiket én is kaptam.


„Minden a családban dől el”

Sokan mondják, hogy minden a családban dől el. Ezt sokan félre értik és arra gondolnak, hogy a származás, az öröklés határoz meg mindent. De nem erről van szó. A család a szocializáció első és elsődleges helye. A család modellezi a gyermek számára a társadalmat. Az anya-gyermek kapcsolat lesz minden további kapcsolat alapja. Itt tanulja meg a viselkedési normákat, kapja meg az értékeket. Itt találkozik először a szabályrendszerekkel, amihez meg kell tanulnia alkalmazkodni, de fontos, hogy minden a feltétel nélküli szereteten, elfogadáson, az egymás támogatásán alapuljon. Illetve ugyanilyen kulcsfontosságú és alapvető érték a humor, a játékosság és jókedv is. Ha a család jól működik, akkor az nagyon megkönnyíti a gyermek beilleszkedését a közösségekbe, a társadalomba. Azonban ennek hiánya, olyan sebeket okozhat a gyermek lelkében, mely egész életére kihatással lehet. Ezért is nagyon fontos, hogy mi szülők otthon a családban harmonikus hátteret, szeretetteljes közeget teremtsünk.

A nukleáris családoktól a mozaikcsaládig

Régen a család szigorúan a szülők, gyermekek és sok esetben a nagyszülők közösségét jelentette. A válás nem volt elfogadott. Sokan még a 70-es években is azért mentek csak férjhez, hogy ne maradjanak leányanyák, ne legyenek megbélyegezve és kiközösítve a társadalomból.

Napjainkban, bár még mindig a régi, hagyományos vagyis nukleáris családmodell a leggyakoribb életközösség, ezen kívül még további öt családtípus figyelhető meg:

  • Nukleáris, a klasszikus értelemben vett hagyományos család: Ebben a modellben két szülő neveli a gyermekeiket, melyek lehetnek vérszerintiek, de örökbefogadottak is.
  • Egyedülálló szülők: Ebben a modellben egy szülő neveli a gyermeket vagy gyermekeket. Itt a szülő nem házasodik meg, elvált vagy özvegy.
  • Kiterjesztett család: A hagyományos családtípust nemcsak a nukleáris családok testesítik meg, sok helyen évszázadok óta az egyik legelterjedtebb családtípus még napjainkban is a kiterjesztett család, ahol két vagy még annál is több felnőtt (jellemzően a szülő és nagyszülő együtt) neveli a gyermekeket.
  • Gyermektelen család: Ők azok, akiknek nem lehet gyermekük, vagy nem akarnak gyermeket vállalni. Meddőség belekényszeríti ebbe a családtípusba a családokat.
  • Mostoha- vagy mozaikcsaládok: Ebben a közösségben két, különálló család egyesül. Itt lehet mindkét szülőnél gyermek, de az is lehet, hogy csak egy fél hoz gyermekeket a családba.
  • Nagyszülős család: Ez a típus nem túl gyakori, de előfordul. Ilyenkor a nagyszülők látják el a szülői feladatokat az unokáknál.

Segítség a családoknak

Hazánkban több olyan intézkedést hoztak és törvényeket léptettek életbe az elmúlt években, amelyek a családok megsegítését, életkörülményeik javítását szolgálják. A házasságban született gyermekek száma is megemelkedett - derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Anyák napja alkalmából készített kiadványából. Sokan élnek többek között a lakás- és autóvásárlási támogatásokkal, a babakötvénnyel - amely már Ügyfélkapun keresztül online is megköthető -, a nagyszülői GYED és az ingyenes meddőségi kezelés lehetőségével.

Tegyünk minden nap a családunkért

Egy nap, a május 15-e a családok nemzetközi napja. Fontos azonban, hogy ne csak ezen az egy napon, hanem az év minden napján, a mindennapi feladatok mellett is álljunk meg, lassítsunk le, és mutassuk ki szeretetünket, törődésünket a családtagjaink felé. Teremtsünk egy olyan családi légkört, ahová örömmel térhetünk haza a munkából, gyermekeink pedig az iskolából, óvodából, ahol jó együtt lenni. Ha boldog, elfogadó, segítő családi légkör vesz körül bennünket, akkor a nehézségeket is egyszerűbb, könnyebb megoldani. Ha családon belül megvan az egyetértés, egymás megbecsülése, tisztelete és támogatása, meg persze a humor, a jókedv, akkor biztosak lehetünk benne, hogy olyan értékeket és családi mintát adunk át gyermekeinknek, mellyel boldog és teljes életet fognak élni. Én is erre törekszem a gyermekeimnél.