Horváth-Boros Klára
Horváth-Boros Klára

Kálci receptjei blogger

A család kedvenc ételei közösen is elkészülhetnek Húsvétra

A húsvét a nagyböjt végéről, a húsmentes böjti időszak befejezéséről, az ünneplésről és az evésről szól. Számomra mindig is fontos ünnep volt. Bevallom sosem szerettem a telet, én inkább a nyári meleget kedvelők táborába tartozom. Imádtam már gyermekként is, amikor melegedni kezdett az idő és a fák virágba borulása elkezdődött. 


Panelban nőttem fel, így külön program volt a városban füvet szerezni a nyuszifészekbe. Imádtam édesapámmal járni a város parkos részét és két marékkal tépni a magasra nőtt zöld füvet, hogy legyen hova „tojni” a nyuszinak. Persze édesanyám ez idő alatt otthon serénykedett a konyhában, hogy minden finomság meglegyen az ünnepi asztalon, húsvét vasárnapján. Nálunk nem volt divat az ajándékozás, ilyenkor csak a gyerekek kaptak a csoki mellé valami apróságot. A lényeg mindig az együttlét öröme volt. Mint édesanya most is erre törekszem. Ilyenkor a közösen eltöltött idő feledhetetlen élményt nyújt mindenkinek. A tojáskeresésben mindenki megéhezve ült és ül ma is az ünnepi asztalhoz.

Tudjátok, hogy miért kaláccsal és nem kenyérrel esszük a sonkát és miért főzünk tojást mellé? Régen a böjt alatt tilos volt a tej és a tojás fogyasztása is, így ezekkel az alapanyagokkal avatták ünnepivé a kenyeret és lett belőle fonottkalács a főtt sonka mellé. A tojásfogyasztással a termékenységet szimbolizálták. De az ünnepi ételsor elengedhetetlen része a hónapos retek és az újhagyma, amik kiváló vitaminforrások a hosszú tél után.

Én is a hagyományokat tanítom a gyerekeknek. Ugyan nem tartunk böjtöt, de tisztában vannak vele, hogy a busójárásnak húshagyó kedden van vége és onnan már türelmesen várják a húsvéti ünnepeket. Szombaton közösen szedünk már évek óta virágot és leveleket a hagyományosan hagyma héjjal színezett főtt tojáshoz. Tapasztalataim szerint sokkal jobban tetszik nekik, mint a festékkel pirosra, kékre és zöldre színezett változatok. Emiatt idén tervezem többféle természetes tojásszínező kipróbálását is. Azt olvastam, hogy a vörös káposztával együtt főtt tojás kék színű lesz, pirospaprikás vízben főzve narancssárga végeredményt kapunk, sárgára kurkumával színezhetjük, de ki kell próbálunk, hogy tényleg rózsaszín színt hoz-e az erősre főzött csipkebogyó tea, valamint céklalében főtt tojással szeretném meglepni a locsolókat. Izgatottan várom a közös kísérletezést és remélem az együtt töltött minőségi idő meghozza a várt eredményt is.

Nálunk a sonka illata már vasárnap korán reggel belengi a házat. A kislányom ügyesen pucolja a főtt tojást, míg a fiaim 8 évesen már ügyesen keverik a kaszinótojás krémjét a sárgájából. Olyan szerencsém van, hogy az újhagymáért csak a kertbe kell kimenni. Hatalmas élmény a gyerekeknek, hogy maguk húzzák ki a földből, amit később elfogyasztanak.

Magamnak idén a diétám miatt sós mini diétás kalácsot tervezek sütni, mert alig várom, hogy egy nagyon finom tormás, tojásos főtt sonkás szendvicset készítek belőle magamnak. Bevallom, hogy a főtt sonkát kenyérrel szereti a család enni nem kaláccsal így idén úgy gondoltam zsúrkenyérrel fogyasztjuk.

A desszertként fogyasztott édes fonott kalács fonásának rejtelmeit még csak nézik, mert bevallom sokáig nekem se ment a hatos fonás, így tanítani még nem mertem, de idén már igyekszem megtanítani nekik ezt is, ha szeretnék. Fatörzs tortát tervezek sütni a csokitortám receptjével, mert olyat még nem készítettem korábban és úgy gondolom, hogy illeni fog az alkalomhoz, de nagy valószínűséggel az új kedvencük a kókuszkocka is ott lesz az asztalon.

Hétfőn természetesen együtt készülünk a kislányommal a locsolók fogadására. Erre az alkalomra a legjobban a sós vendégvárók váltak be. A sajtos aprósütemény tésztáját együtt kikeverjük, majd kiszaggatjuk, de a tojással kenés és a sajttal szórás már az ő feladata lesz. A legfinomabb sörkiflinél már profi a kisasszony a kiflik feltekerésében és mindenki szívesen fogyasztja a versmondás és a locsolás után.

Remélem, nálatok is közös konyhai és szabadtéri eseményekkel telik a készülődés. Bízom benne, hogy ehhez adtam nektek néhány hasznos tippet.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket és sok locsolót mindenkinek!

 
/Fotók forrása: Stauth Edit/