Király Nóra
Király Nóra bloggazda

A Föld Világnapja alkalmából nyújtsunk közösen „Zöld mentőövet” a Földnek - egymásnak

Minden év április 22-én a Föld napját ünnepeljük, ötven éve emlékeztetjük magunkat arra, hogy a Föld az egyetlen hely, ahol élhetünk.

Ezen a napon emlékeztetjük magunkat és másokat is arra, hogy Földünk sebezhető, és hogy az emberi gondatlanság az elmúlt évtizedek alatt a végletekig kihasználta Földünket. Ma már nem mutogathatunk egymásra: a nagyvállalatok az egyénre, ahogy az egyén se keresheti csak a nagyvállalatok felelősségét ebben a történetben. Közös a felelősség – a kisközösségi, az egyéni felelősség is felértékelődött. A bolygó megóvására tett minden kicsi erőfeszítés számít, még akkor is, ha azt mondjuk, ma már kevés a szelektív hulladékkezelés, vagy egy spontán induló szemétgyűjtő akció.  A Föld megóvása szempontjából minden egyéb szervezett és nagy környezetvédelmi kampány (és nagyvállalati döntés) mellett az egyén apró döntésein és pozitív változtatásain is ott a fókusz.


Pontosan e gondolatok mentén alapítottam meg a Zöld Követ Egyesületet, hogy megmutassam az embereknek, ha a Földön élő sokmilliárd ember mindegyike csak egy keveset tesz azzal, hogy néhány, szinte jelentéktelennek tűnő dolgot másképp csinál, ezzel képesek vagyunk megváltoztatni és szebbé, élhetőbbé, zöldebbé varázsolni bolygónkat.

Idén a Zöld Követ Egyesület, a Gazdagréti Összefogás Egyesület és a Ficsak 11 egy kezdeményezéssel kívánja felhívni a figyelmet a Föld napjára. Virágba borítja Gazdagrétet.

Ez a kezdeményezés összhangban van a Föld Napja mindenkori célkitűzésével, amely a biológiai sokszínűség megőrzésére (is) törekszik. Az emberiség túlzott beavatkozása és térfoglalása, a természet kifinomult egyensúlyát borította fel, és magatartásunk súlyosan veszélyezteti az állat és növényvilág létét – a beporzó rovarok, növények létezését és működését is. Közvetlen élőhelyünk „virágba borítása” így nem csak lelket és szemet gyönyörködtető, pusztán esztétikai kezdeményezés, de e sokféleség fenntartását is szolgálja. Miközben a nagyvárosi körülmények között élők számára friss oxigént biztosít.

A koronavírus járvány okán alapjaiban változott meg mindenki élete, nagyon hosszúra nyúlik a türelmes várakozás ideje – mindenki szabad levegőre, oxigénre, színekre, élményekre és természetesen kapcsolódásokra vágyik. Mindez e pillanatban (egyéb szabályok betartása mellett) is csak nyílt téren valósítható meg. Ebben a sokrétű vágyakozásban, várakozásban, a Föld Napjára hangoltan kívánnak az említett Egyesületek közösen egy „zöld mentőövet” nyújtani a Gazdagréten élők, valamint az arra járók számára.

Ezért a Föld napja alkalmából április 22-én virágpalántákat ajándékozunk a gazdagréti társasházaknak, amelyeket a gondnokok a közös kertekbe, parkokba ültethetnek el. A kész műveket, csodás kerteket meg kívánjuk mutatni másoknak is, így Facebook oldalamon, a beérkezett képek alapján, meghirdetjük a „Legszebb kert” címet is.

Nem feledkeztünk meg a kisebbekről sem. A 3 - 16 éves gyerekek között meghirdettük a “Tigrisvirág” Rajzpályázatot, hogy ez a nap számukra is élmény legyen. A remekművekért cserébe a gyerekeket megjutalmazzuk egy igazi Tigrisvirág hagymával, mely szorgos gondozásnak köszönhetően nyáron virágba borul és kiderül, hogyan is néz ki valójában ez az izgalmas nevű virág.

Mindemellett úgy gondolom, nagyon értékes az összefogásunk és jó példával is szolgálhat mások előtt, de nem szabad megállnunk. Nagyon sok kezdeményezésre és jó döntésre van szükség ahhoz, hogy ne csak mi egyénenként, de Földünk is fellélegezhessen. Talán közös sebezhetőségünkre hívta fel a természet a koronavírussal a figyelmet. Talán tényleg itt az ideje, hogy megálljt parancsoljunk a saját életünkben a túlfogyasztásnak. Talán ideje van újrakeretezni a teljes életünket, végigvenni eddigi szokásainkat és elhagyni vagy megváltoztatni azokat, amelyek bár ártatlannak és részünkről jogosnak tűnhetnek, de a többi ember hasonlóan „jogosnak érzett” szokásaival összeadódva, túl nagy terhet rónak a földre, és súlyosan károsítják élőhelyünket.

Mit tehetünk a saját mindennapjainkban azért, hogy tehermentesítsük bolygónkat?

Nagyon sokat, a teljes felsorolásra aligha van lehetőség, de ha csak a legismertebbeket említjük, talán mindenki a saját szokását vizsgálva hozzá tudja még tenni azokat, amelyek csak rá jellemzőek, és amelyek megváltoztatása vagy elhagyása éppolyan fontos lehet, mint az általánosan ismertek.

E szemszögből vizsgálom én is családom életét. Mit tehetek még azonkívül, hogy kevesebb áramot használunk, rövid ideig zuhanyozunk, kevesebb vegyszert használunk, és csínján bánunk az élelmiszerrel?

Nagycsaládos anyukaként egyszerre nehéz ez a feladat és adott is a változtatás igénye, hiszen minden változtatás, amivel élőhelyünk biztonságát támogatjuk, egyben a szűk környezet, a család biztonságosabb jövőjét is szolgálja. Olykor nagyon kézzelfogható módon, akár megtakarítás formájában is. Ha kevesebbet pazarolunk energiával és élelemmel, több jut a család jólétét elősegítő dologra, vagy több élményt érünk el. Többet kirándulhatunk, több juthat a családtagok fejlődését segítő eszközökre. Ha kevesebb egyszer használatos műanyagot használunk, kevesebb energia megy el az újrahasznosításra. Ha kevesebb tárgy, ruha beszerzését, birtoklását igényeljük, ha új dolgok vásárlása helyett megbecsüljük azt, ami van, vagy tudatosan másodkézből származó tárgyakkal pótoljuk azt, ami elromlott, akkor egyszerre teszünk a földért és önmagunkért is.

Azt remélem, minél több pozitív célú, eleven kezdeményezés indul el a környezetemben, annál többen látják át teljes egészében az egyéni cselekedetek környezetvédelemre gyakorolt, valamint az onnan visszaérő hatások összefüggéseit. Mert akkor még nagyobb lendülettel tehetünk közösen Földünkért.