Király Nóra
Király Nóra bloggazda

A nyári tábor olyan élmény lehet, ami egy életre megmarad

Amilyen lelkesítő a nyári szünet gondolata a gyerekeknek, úgy okoz fejtörést nekünk, szülőknek ez az időszak. A szünet teljes idejére csak nagyon kevesen tudunk szabadságot kivenni, így marad a nagy kérdés, hova tegyem a gyereket?


A legtöbb családban a teljes nyári szünet idejére a nagyszülőkre, rokonokra se lehet rábízni az iskoláskorú gyereket, pedig sokan tapasztalhattuk, a nagyszülőknél töltött nyarak a legboldogítóbb gyerekkori élményként maradhatnak meg. Ez pedig nagyon is fontos szempont a nyári időszakra vonatkozóan.

Én magam, ötgyermekes édesanyaként azt szeretném, ha a gyerekek biztonságban lennének akkor is, amikor nincsenek velem, de a biztonság mellett azt is szeretném, ha élményekkel teli, gazdagító programokon vehetnének részt a csemetéink. Nálunk a mozgás szeretete alap így egészen biztosan a sport irányába mozdulunk el ezen a nyáron is, de más családoknál, más gyerekeknél esetleg máshol van a fókusz.

Erre a sokirányú kívánalomra kínálnak megoldást a nyári táborok, amelyek sokféle variációban elérhetőek, az általános jellegű napközis foglalkoztatótól kezdve a tematikus ottalvós táborokig bezáróan.

Erőltessük vagy sem a táborozást?

Ez a kérdés akkor merülhet fel igazán élesen, ha a gyerek vonakodik a táborozástól. Például azért, mert amúgy is elege van a szervezett programokból, vagy azért, mert a tábor helyszíne messze van, esetleg ott is kellene aludnia és ez benne szorongást kelt.

Ha a gyerek kézzel lábbal tiltakozik, akkor se kell teljesen elvetni ezt az ötletet, csak ez esetben egészen biztosan nem az ottalvós tábor jelenti a megoldást a nyárra. A nyári napközis táborok lehetnek oly mértékben vonzóak, hogy finom, a gyerek valós igényeire és fenntartásaira fókuszáló párbeszéddel fel tudjuk annyira kelteni a kíváncsiságot benne, hogy közös megegyezésre jussunk. Sokat lendíthet a dolgon, ha akad a családban, baráti körben olyan gyerek, aki már volt táborozni és arról lelkesen be is számol, vagy ha a gyermek barátja is táborba készül – mert ilyen esetben van esély arra, hogy a mi gyerekünk is szívesen csatlakozik hozzá. Legalábbis nagyobb bátorságot érez majd ehhez a kalandhoz.

Milyen tábort válasszunk a gyereknek?

A kérdés egészen pontosan így hangzik: milyen tábort válasszunk közösen a gyerekkel? Mert tényleg nagyon fontos, hogy táborozás milyen érzéseket okoz és milyen élményeket szerez majd ott a gyerek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy érdeklődési körének és életkorának megfelelő módon történjen a választás.

Hiába van helyileg közelebb egy kézműves tábor akkor, ha a gyerek a rajzórákon se érzi jól magát, és egyébként is őt az állatok élete érdekli és a velük való bánásmód elsajátítása okozna örömet. Nagy az esély rá (de nem feltétlenül), hogy sok kudarcban lesz része és a következő nyáron még nagyobb harcok árán lehet majd rávenni arra, hogy ne lógassa otthon a lábát. Mert meglehet a gyerek felügyeletét megoldottuk (valahogy) egy-két hétre, és szülői szempontból az mindenképp eredmény, de ha a gyerek nem érzi a helyén magát, főleg, ha tényleg minden porcikája tiltakozik a ráerőltetett tábor-programok ellen, akkor az se nem fejlesztő, se nem pozitív.

Érdemes hát bevonni a gyereket érdemleges módon a választásba, legyen szempont a valós érdeklődése és számítson az is, mennyire érett, képes e egyedül is komfortosan éreznie magát. Esetleg addig logisztikázzunk más szülőkkel, barátokkal, amíg egy táborba nem tud menni a saját barátaival, vagy éppen a testvérek közösen.

Ha lehet, ne a saját kényelmünk szerint kardoskodjunk egy bizonyos tábor mellett. Ne azért döntsünk egy közeli napközis tábor mellett, mert az útba esik munkába jövet – menet. Ám azt a kínálatot is érdemes elkerülni, ahol a tábor a tanulásról szól. Egy jó tábor fejlesztő hatású (vagy igazi kaland és szórakoztatja a gyereket), de semmiképp se szigorú edukáció. Egy jól megválasztott tábor fejleszti a gyerek már meglévő képességeit, lefoglalja, de mindezt pihentető, játékos formában teszi, hiszen a gyermeknek is pihenni kell, hogy szeptemberben kipihenten induljon neki az új tanévnek.

Az érzelmi biztonság- alap

Első ottalvós táborozásnál előnyösebb az iskolai szervezésű tábor, hiszen akkor már a mind a szülő, mind a gyerek ismerheti a felügyelő nevelőket és a társakat is.  Ám mindenképp  tájékozódjunk előre a táborok programjairól, az étkezések, pihenések idejéről is. Olvassuk el a honlapjukon az előző táborozók, szülők véleményét. Merjünk kérdezni. És vegyük figyelembe a gyerek kérdéseit is, sokszor egészen más dolgok miatt aggódik, mint azt feltételeznénk.

Azt se felejtsük el, hogy akad olyan helyzet és család is, ahol a gyerek vígan szárnyalna, kalandvágyó, könnyen alkalmazkodó személyiség, de pont a szülők aggályai miatt törik meg a lendület, vagy épen a szülőknek esik nehezükre az elengedés.

Ilyenkor olyan tábort kell keresni, ahol a gyereket meglátogathatjuk, de legalábbis a táborozás szabályaival összhangban rendszeresen felhívhatjuk, hogy megnyugtassuk önmagunkat: a gyerek jó kezekben van és jól is érzi magát.  Váratlanul azonban sose állítsunk be.

Mindennél fontosabb azonban, hogy a gyerek legyen azzal tisztában, ha tényleg nem érzi jól magát, ha a többiek piszkálják, magányos, nem tud beilleszkedni, vagy zavarba ejtő, kellemetlen hatások érik, számíthat ránk.

Mennyi idősen menjen a gyerek táborba?         

6 éveskor alatt is kínálnak már táborokat a családoknak és be kell látni, hogy a szükség törvényt bont, sok szülő csak így tudja megoldani az óvodai nyári szünetet. Ha azonban van más megoldás, akkor talán érdemes várni addig, amíg iskolás nem lesz a gyerek. Vagy ha mégis korábban, már ovis korban döntünk valamilyen nyári tábor mellett, akkor az csak napi néhány órás elfoglaltságot jelentsen a gyereknek.

Hat éves kortól azonban, ha örömmel megy, a különböző napközis táborok jó lehetőségeket biztosíthatnak a gyermeknek és tartalmasan tudják eltölteni a napot, akár az egész nyarat.

10 éves kortól szóba kerülhetnek az ottalvós táborok is, de csakis akkor realizálódjon a program, ha a gyerek is szeretné. Ilyenkor már van esély arra, hogy néhány nap-egy hét erejéig le tudnak válni a szülőkről és eléggé önállóak, hogy a szülők nélkül is boldogulnak egy tőlük elszigetelt helyzetben.

Ne feledjük el, hogy a táborozás az nem csak gyermekfelügyelet, nem arra szolgál, hogy kipipáljunk egy napot: ez is megvolt. Nagyon is jó alkalom a gyerekünknek a kapcsolatszerzésre, tágulhat látóköre, szociálisan intenzív fejlesztéshez jut. Sok mindent tanulhat, fejlődik önállósága is. Sokat tanulhat úgy, hogy közben ezernyi élményt szerez. És ne feledjük, ez az idő nekünk is hasznos lehet, hiszen míg a gyerek táborozik, kicsit fókuszálhatunk önmagunkra vagy a párkapcsolatunkra is. Hosszú volt ez a tél és nehéz a covid miatti korlátok miatt, nekünk is szükségünk lehet új élményekre, olyan energiaforrásokra, amelyek aztán építik a családot.