Király Nóra
Király Nóra bloggazda

A rendszeres testmozgás az egészség kulcsa – így gyűrjük le a tespedtséget!

Statisztikai adatokból tudjuk, hogy annak a közel 500.000 embernek, akik a pandémia előtt rendszeres látogatói voltak edző és fittness termeknek, alig 10 % -a maradt a sportban aktív.

A szükséges intézkedések következtében bezárt sportlétesítményeken kívül rekedt emberek, családok nehezen találnak rá azokra a mozgásformákra, amelyek kimozdítanák őket ebből a „bénultságból”.


Mik az akadályok?

Nagy problémát okoz például, hogy a konditermek mellett bezárt minden egyéb hobbi sportolásra alkalmas hely is: az uszodák, squash termek, de még teniszezni is csak az igazolt versenyzők járhatnak. A szabadtéri fittness parkok látogathatóak ugyan, de kevesen vesznek erőt magukon és vállalják be a téli hidegben a szabadtéri edzéseket.

Magam is érzem, (pedig én fanatikus vagyok), hogy erre azért nagyon nehéz az embernek rászánnia magát. Másik gond a sporteszközök hiánya, nem minden család számára érhetőek el az addig szívesen használt eszközök otthon. Bár egy sor szuper edzésforma eszköz nélkül, vagy minimális beruházással is megoldható. Erről és a karantén alatti otthoni edzésekről és megoldásainkról ebben a bejegyzésben írtam tavasszal.

Ám a szabadtéri sportolással kapcsolatos logisztika is problémás lehet – például a munkaruhából sportöltözékre való átöltözés. Nem mindenki vállalja az ezzel kapcsolatos kényelmetlenségeket. Én például az autóban cserélem le a kiskosztümöt vastag tréningruhára, a magas sarkút edzőcipőre, hogy utána kimenjek a mínuszokba erősíteni. Magamon tapasztalom, hogy ez a legkevésbé sem komfortos. Nagyon leszűkültek a lehetőségek, és kevesen vállalják az ezzel járó macerát.  Még akkor is, ha tudjuk, ennek is van pozitív oldala, hiszen szabadban edzeni felülmúlhatatlanul egészséges.

A másik alternatív lehetőség, az online edzés se igazi megoldás mindenkinek: otthon, négy fal között, megfelelő eszközök nélkül nem a legideálisabb és szintén nehéz magát rávennie az embernek.

Én például a társaság, a kikapcsolódás élménye miatt jártam fitness terembe akár kondizni, akár csoportos órákra vagy crossfittre. Nekem ez egyszerre volt a sport, a szórakozás, valamint a teljes kikapcsolódás színtere. Szerintem nagyon sokan vannak ezzel ugyanígy. Egészen más otthon dolgozni egy online órán úgy, hogy közben fő a vacsora, néha meg kell kevergetni a levest, a gyerek rajtunk ugrál, inni kér, csöngetnek, ajtót kell nyitni. Én sokszor az egyórás online edzést órák alatt tudom csak teljesíteni, olyan sokszor le kell állni valamilyen körülmény miatt.

De mi az, ami segíthet? Hogyan lehet legyőzni a tespedtséget és rávenni magunkat arra, hogy stabil keretek, működő létesítmények nélkül is sportoljunk?

Különösen akkor éles ez a kérdés, ha nem stabil az elköteleződésünk a sport irányába. A gyerekek például nem feltétlenül ismerik fel az erőfeszítések értékét időben. Nekem szülőként kell ebben jó példát mutatnom. Ötgyerekes anyukaként pedig különösen fontos számomra, hogy a család minden tagját mozgásra bírjam. De tudom, nehéz megtalálni az egyensúlyt, hogy hosszútávon mi a jó: erőltessük vagy inkább hagyjuk rá a gyerekre, ha ellenáll.

A személyes példa mellett szerintem nagyon fontos, hogy megtaláljuk azt a sportot, amit a gyerek szeret és szívesen vállalja, vírushelyzetben és azon kívül is. Erőltetés helyett pedig inkább motiváljuk, lelkesítsük, alkalmazzunk finom módszereket, hogy erőt vegyen magán. Én például hallgatok az anyai ösztöneimre és ha azt érzem, hogy most tényleg fáradt, kimerült akkor engedem, hogy kihagyjon 1-1 edzést valamelyik gyerek, de arra ügyelek, hogy ne legyen rendszer belőle.

Csak elkezdeni nehéz…

Engem a szüleim nem sportoltattak, bár azt mesélik, hogy voltak ezzel kapcsolatos erőfeszítéseik. Próbáltak sportra bírni, de én ellenálltam, mert hamar meguntam az egyes edzéseket és nem volt erejük küzdeni velem. Ennek köszönhetően elég pufi kislány voltam, tinédzser koromban meg rettenetesen zavart a súlyfeleslegem, állandóan fogyókúráztam, ami egyéb problémákhoz vezetett.

20 éves koromban kattantam rá a sportra, amikor a főiskolán kedvezményes kondibérletet árultak és az egyik barátommal ott, akkor elhatároztuk, hogy veszünk bérletet és elkezdünk rendszeresen sportolni. Attól kezdve lettem az aerobic és a fitness szerelmese.

Velem kapcsolatban teljesen igaz a mondás, hogy csak elkezdeni nehéz, utána nem lehet abbahagyni. Az eltelt évek alatt az életem részévé vált a sport - nincs olyan nap, hogy ne mozognék valamit. A gyerekek ebben a szellemben élnek születésük óta, ezért nekik is természetes a mindennapos testmozgás. A fiaim versenyszerűen síelnek, mellette jiujitsuznak, hobbi szinten fociznak, a nagyobbik lányom röplabdázik, a másik lányom akrobatikázik, a kicsi pedig rockyzik. Emellett rendszeresen nagyokat sétálunk, hétvégenként kirándulunk, túrázunk, biciklizünk. A Kormány által bevezetett mindennapos testneveléssel együtt bőven túlteljesítik a WHO által iskolásoknak ajánlott napi 60 percet.

Ám tudom, nagyon sok családban okoz jelenleg fejtörést, hogyan vegyék rá magukat vagy a gyerekeket mozgásra. Szerintem a személyes példamutatáson felül a feljebb írt tanácsok érvényesek: tényleg azt a sportot kell megtalálni, amiben mi magunk vagy a gyerek otthon érzi magát. Mert akkor könnyebb lelkesíteni és fenntartani a mozgás iránti igényt és érdeklődést bármilyen környezetben.

Megfelelő étrend és fokozatosság

Ha szeretnénk megmozdulni és erre rávenni a családot is, akkor nem feledkezhetünk meg az egészséges táplálkozásról sem. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy friss, vitaminban, ásványi anyagokban, valamint rostokban gazdag élelmiszereket fogyasszunk. Ez segít fenntartani a szervezet frissességét, könnyebb egy egészséges étrend mellett megmozdulni, újra aktívvá válni.

Ha nagyon nehéz, akkor haladjunk kis lépésekkel. Fél óra séta, egy kis kocogás, vagy futás és csak lassan emeljük a mozgás mennyiségét. A lényeg, hogy váljon ismét rendszeressé a testmozgás a családban. Ennek fejlesztése már könnyebb lehet – ha képesek vagyunk az első lépéseket megtenni, valamint a rendszeres testmozgást újra beépíteni a napirendbe.

Mindenesetre én nagyon várom, hogy kinyissanak a termek és az egyéb sportolási lehetőséget nyújtó intézmények. Már csak azért is, mert a fitness ágazatban dolgozó szakemberek nagyon nehéz helyzetben vannak. A tavaszi 3 hónapos zárás után ismét gyakorlatilag nullára csökkent a bevételük, sokak megélhetése került veszélybe. Többed magammal azon dolgozom, hogy sikerüljön elérni valamit annak érdekében, hogy az edzők helyzetét megkönnyítsük. Nem egyszerű feladat, mert közben pedig nagyon nagy a felelősségünk, hogy a vírust megfékezzük, ehhez elengedhetetlen, hogy betartsuk az Operatív Törzs által hozott intézkedéseket. A bevállalt online edzések azonban ebben is segíthetnek, miközben a magunk egészségén dolgozunk, szolidaritást vállalhatunk az ebben a szférában dolgozó szakemberekkel.