Kassai Etelka
Kassai Etelka

újságíró

A szexuális bántalmazás megelőzése – ismerje meg a gyermek a saját testét, saját határait

Ahhoz, hogy gyermekeinket meg tudjuk védeni a szexuális kihasználástól, bántalmazástól, ahhoz, hogy biztonságban tudjuk őket akkor is, ha nem vagyunk mellettük, már egészen kicsi korban meg kell tanítani nekik néhány nagyon fontos alapszabályt.


Az elsők között azt, hogy

  • a testük az övék, ahogy azt is, hogy intim testrészeikhez – néhány embert leszámítva (például orvos, védőnő vagy a szülő) más nem érhet hozzá. Fehérnemű stop van mások előtt. A kivételt képező személyek pedig csak bizonyos elkerülhetetlen helyzetekben, a gyermek egészsége érdekében, akkor is a szülő jelenlétében vagy belegyezésével léphetik át ezt a tilalmat.
  • Vagyis vannak helyes (megfelelő) és helytelen érintések. A kivételt képező személyek is csak a helyes érintéssel élhetnek.
  • Arra is korán fel kell hívni a kicsik figyelmét, hogy vannak olyan titkok, amiket nem kell magukban tartani, hogy minden olyan titok, ami őket feszélyezi, zavarban érzik tőle magukat vagy nem is értik, miért kell azt titokban tartani – mondják el a szülőnek. Meg kell tanulni a gyerekeknek, hogy egészen más háttere van annak, ha a nagymama szülinapjára készülő ajándékot titokban tartunk, mint annak, ha valaki olyan titoktartást kér, amit rossz érintés előzött meg. Olyan érintés vagy kérés, amivel zavarba hozta és/ vagy megijesztette őket.

Tehát a kicsiknek magabiztosan kell ismerni a testüket, testrészeiket, a fej, az arc részeit (ez itt a hasad, a hátad, a törzsed, a kezed, lábad, fejed, orrod, szemed, szád, füled, popsid – és nevezzük meg az intim területet is. Mindez ahhoz kell, hogy a gyermek nemet tudjon mondani, ha valaki olyan területen akarja megérinteni, ami tabu. Vagy olyan dologra akarja kérni, ami nem helyénvaló.

Ahhoz, hogy megértsék ez miért fontos, természetesen további (vagy megalapozó) edukációra van szükség. Nem egyszeri, a nagy titokról a leplet lerántó szexuális felvilágosításra van szükség majd valamikor a kamaszkorban. Sokkal inkább a nevelés folyamatába ágyazva már egészen kicsi kortól érdemes a gyermek életkorának megfelelő módon, az ő szintjén kommunikálni a szexualitásról.

Mert ahogy az UNICEF oldalán is fellelhető „ a szexualitás nem csak szex. Ide tartozik minden, ami egy ember testével, lelkével, kapcsolataival összefügg. Minden ember saját magával, környezetével való viszonya a születés pillanatában kezdődik.  Ennek megfelelően minden behatás, ami éri a gyereket, egyben befolyásolja is őt, legyen az jó vagy rossz. A rossz dolgok sokszor megkerülhetetlenek – például az első szerelmi csalódás –, ha viszont tudatosan odafigyelünk, túlsúlyba tudjuk hozni a jó dolgokat, amelyek építik és védik a gyerek testét-lelkét.”

A szülő által biztosított szexuális nevelés két úton történik. Az egyik a verbális módon biztosított hiteles információk, a másik pedig nonverbális úton zajló folyamat. Minden érintés, amit megtapasztal, vagy amit lát a szülők kapcsolatában és itt természetesen a hálószobán kívüli érintésekre, érzelmekre gondolunk, amit a gyermek mintaként magába szív. A gyengédségre, arra, ahogy a szülők egymással kommunikálnak, ahogy egymásra néznek.  

Ha a családban nem kezeljük a szexualitást tabuként, ha nem titok, hogy vannak érzelmeket, két ember összetartozását kifejező érintések, akkor a gyermek felkészültebben tartózkodhat a szülőktől távol, hiszen ismeri a saját testét és kevésbé jön zavarba vagy fagy le akkor, ha valaki helytelenül akarja megérinteni őt, vagy olyan dologra akarja rábírni, ami számára teljesen ismeretlen terület. És elég, ha itt csak a csókra gondolunk. Ha azt tudja, hogy az helyes, hogy anyu meg apu megcsókolja egymást, és azt is, hogy a csók anyu és apu között rendben van, de egy ismeretlen ember és közte (a gyermek között) helytelen, akkor vissza tudja utasítani azt, ha valaki szájra puszit kér tőle, vagy meg akarja csókolni őt. Ha ismeri teste intim területeit és ismeri az emberi test intim területeit és ismeri a fehérneműszabályt, akkor nemet tud mondani, ha valaki illetlenül akar hozzáérni vagy arra akarja rábírni, hogy érintse meg az illető intim területeit. Esetleg, ha nem tudott nemet mondani egy felnőtt fölénnyel vagy manipulációval átitatott helyzetben, akkor is tud jelezni otthon a szülők felé, hogy xy bácsi vagy néni átlépett vagy át akart lépni egy határt.

A szexualitást övező tabuk nem segítik a gyermekek szexuális abúzustól való védelmét. De a tabuk feloldása nem lehet véletlenszerű, nem megfelelő életkorban elcsípett videók, társak beavatása általi vagy egyszeri felvilágosításra apelláló művelet. Mert mindez kevés vagy éppen torz információkat ad a valódi, a gyermek-szülő bizalmára épülő folyamatos, a gyermek fejlettségéhez alkalmazkodó szexuális edukációval szemben.

Mindezek ellenére sajnos előfordul, hogy fentebb leírtak ellenére is bántalmazás ér egy gyermeket. Annak ellenére, hogy a szülő szexuális edukációja időben elkezdődött és a gyermek ismeri a testét, a fehérneműszabályt is. Egy felnőtt, aki bántalmazni akar egy gyermeket, képes lehet úgy manipulálni vagy megfélemlíteni őt, hogy annak minden ellenállása megtörik. De ha a szülő-gyermek közötti bizalom erős és nem tabu a szexualitás vagy az azzal kapcsolatos kommunikáció, nagyobb eséllyel jelez a gyermek a történtekről, mint teljes tabusítás esetén, ahol megfogalmazni se tudja mi is történt vele.

 A témához kapcsolódóan szeretnénk felhívni a figyelmet az alábbi eseményre, mely a gyermekbántalamazás témáját több aspaktuson keresztül járja körül.

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) a Szent István Intézet szakmai együttműködésével közösen rendezi meg

„A gyermek nem játék!” – Gyermekvédelmi konferenciát 2022. január 26-án.

A közvetítés ÉLŐBEN, itt lesz követhető 10.00-12.00 óra között –> https://noiszem.hu/a-gyermek-nem-jatek/

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület, mint a magyar lányok, asszonyok, édesanyák és nagymamák érdekeit képviselő civil szervezet – partnerségben a gyermekvédelmi témákkal keresztény társadalmi tanítások tükrében foglalkozó Szent István Intézettel a gyermekek jövőjét alapjaiban érintő, a felnövekvő generációk szexuális nevelését befolyásolni szándékozó új jelenségekről nyilvános eszmecserét szervez. A konferencia célja, erőteljes figyelemfelhívás a gyermekekre leselkedő veszélyekre, valamint szakmai kiállás amellett, hogy a gyermekek sosem lehetnek célpontjai semmiféle ideologikus társadalmi átalakítási kísérletnek és intézményi nevelésük sem mehet szembe a szülők nevelési elveivel.

Az eseményt élőben, online országosan közvetíti a Nőiszem annak érdekében, hogy minél több ember figyelmét felhívja a témára.

“A gyermek nem játék” – Gyermekvédelmi konferencia

2022. január 26. (szerda) 10:00 – 12:00

A közvetítés ÉLŐBEN, itt lesz követhető–> https://noiszem.hu/a-gyermek-nem-jatek/