Dubecz Renáta
Dubecz Renáta

blogger, 2 gyermekes édesanya

A Te Valentinod! - itthon és a nagyvilágban

„A szerelem nem más, mint egy lángra kapott barátság.”

                                                                 (Ann Landers)

Hányan mondhatjuk el, hogy szerelem volt első látásra, és hányunknak szól úgy a fáma, hogy barátságból szerelem lett. Szerencsére sokan azt is elmondhatják, hogy barátokkal vannak körülvéve. Mert egy barát igazi kincset ér. Erős érzelmi szál köt vele össze bennünket. Ritka manapság hogy egy barátság kiállja az idő próbáját. Akinek ez megadatott, annak érdemes rá vigyázni. A Valentin nap erre kiváló alkalom lehet.

Valentin nap. Itthon a szerelemesek napjaként kúszott be szépen lassan a köztudatba. 1990-ben a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete vezette be azzal a céllal, hogy a tavaszvárással egybekötve népszerűsítsék a virágkultúrát, s ezzel egy új virágvásárlási szokás épült be észrevételenül a hagyományaink közé. Az ajándék- és édességboltok pedig gyorsan fantáziát láttak benne, és hamarosan egyre több szivecskék termékkel rukkoltak, s ezzel a Valentin-napi ajándékozás – hasonlóan más országokhoz – elterjedt Magyarországon is.

A Valentin naphoz kötődő szokások viszont nagyon eltérőek az egyes országokban: van ahol kifejezetten a szerelmesek ünnepe, de akadnak olyan országok is, ahol sokkal inkább a barátságról szól.

S van számos olyan ország, ahol a barátságokat ünneplik - Finnországban és egyes latin-amerikai országokban - a Valentin-napi köszöntőlapok handmade készítése, és hagyományos, postai úton való küldésével. Például az Egyesült Államokban 190 millió Valentin-napi képeslap cserél gazdát. A legtöbb Valentin-napi lapot pedig az iskolákban tanító tanárok kapják, mivel a gyerekek ott el is készítik az üdvözlő lapokat, és a tanáraikat ajándékozzák meg velük.

A képeslapokon kívül csokoládéval és finomabbnál finomabb saját készítésű édességekkel is megajándékozzák egymást a szerelmespárok, a barátok pedig szeretetük jeléül adják egymásnak. Persze akadnak kivételek. Japánban és Dél-Koreában a Valentin-nap nem egy romantikus ünnepnek számít. Ott csak a nők adnak csokoládét a férfi kollégáiknak. A férfiak pár héttel később, március 14-én viszonozzák a kedvességet: a hagyomány szerint a Fehér nap ünnepén a férfiak ajándékozzák meg a hölgyeket. Lengyelországban Chelmno plébániatemplomában évszázadok óta tisztelnek egy Szent Bálint-ereklyét, s február 14-én minden évben megünneplik a vértanú és a szerelmesek ünnepét. 

Az internet térnyerésével mára a hagyományos képeslapok egyre inkább háttérbe szorulnak, s az emberek inkább online küldik el Valentin-napi üzeneteiket szeretteiknek.

De mit mond a legenda?

A Valentin-nap eredetéről több legenda is létezik, mindegyik Szent Valentin, római paphoz kapcsolódik. Az egyik szerint Szent Valentin február 14-én halt mártírhalált időszámításunk 269 vagy 270. évében. Azért kellett meghalnia, mert nem adta fel a kereszténységet, és amíg börtönben volt, üzeneteket küldött a barátainak, hogy szereti őket, és ne felejtsék el.

Egy másik történet szerint Claudius császár megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy megházasodjanak, mert úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák lesznek. Szent Valentin titkokban adta össze a fiatalokat a császári tiltás ellenére, ezért bebörtönözték, ahol összebarátkozott a börtönőr vak lányával, és csodát tett vele, visszaadta neki a látását. Február 14-én, mikor kivégezték, búcsúlevelet hagyott a lánynak, a “Te Valentinod” aláírással. Erre az eseményre eredeztetik a Valentin-napi üzenetküldést.

Bár Valentint hivatalosan nem avatták szentté, 496-ban a pápa elrendelte, hogy február 14-én Szent Valentinre emlékezzenek, a korábban ünnepelt Luperkalia helyett. Idővel Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje.

A mi Bálint-napi hagyományainkról se feledkezzünk meg, melyhez többféle hiedelem is kapcsolódik.

  • Ha egy hajadon ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni – de boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz.
  • Ha egy fiatalasszony Bálint napján félbe vág egy almát, amennyi magot talál benne, annyi gyermeke fog születni.
  • Bálint-napon babérlevelet kell a párna alá tenni, így a fiatal leány megálmodja a jövendőbelije nevét.
  • A népi hagyomány szerint, ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés.
  • Bálint napjának reggelén a szerelmes csók szerencsét hoz.

 

Szeretetünket a másik felé érdemes nem csak ehhez a jeles napon kötni. Egy kedves üzenettel vagy öleléssel az év bármely napján kedveskedhetünk párunknak, barátunknak. És ne feledkezzünk meg a barátainkról sem, akik mellettünk állnak az élet viharában, jóban-rosszban.