Király Nóra
Király Nóra bloggazda

A Víz Világnapja – minden jó döntésünk egy csepp tiszta víz a pohárba

Számunkra, itt Európa közepén természetes, hogy megnyitjuk a csapot és dől belőle friss, iható édesvíz. Nem volt azonban ennyire egyértelmű ez a múltban, és ha nem figyelünk, elapadhatnak azok a „források”, amelyek ezt a bőséget ma még számunkra biztosítják.


Minden év március 22-én a Víz Világnapján az ívóvízre fókuszál a világ. Nem véletlenül, nagyon is fontos évről évre nemzetközi szintű kampány keretén belül erre az élet számára nélkülözhetetlen elemre irányítani mindenki - és különösen a döntéshozók – figyelmét. A világnapot  1992- ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferencia után kezdeményezte az ENSZ Közgyűlése, és az első erre fókuszáló világnapot, 1993-ban tartották meg.

Tudjuk, hogy súlyos veszélyben vannak természetes vizeink, a jelenlegi vízgazdálkodás hosszú távon nem fenntartható és erről a természetes és az emberi beavatkozások miatt is fellépő klímaváltozások, valamint az általános környezetromboló, valamint vízpazarló magatartás is szerepet játszik.

Mindannyian tehetünk arról, hogy ez a helyzet ennyire kiéleződött és mindannyiunknak tennie is kell azért, hogy ne lépjen fel olyan válság, amely súlyos csapást mérhetne bolygónk élővilágára. Mert nem csak nekünk, embereknek szűkülnek majd le végletesen az elérhető édesvíz készletek és így az élelem is, de Földünk minden élőlénye veszélybe kerülhet. A civil szervezetként működő Zöld Követ Egyesületet e cél érdekében is alapítottam 2020 júliusában, mert fontosnak tartom felhívni a figyelmet, hogy mindenki tegyen közvetlen környezetéért és lépjünk fel együtt Földünk megóvásáért. 

Az elmúlt évek során világviszonylatban nagyon sok, vizeink minőségének megőrzését szolgáló célkitűzés történt, melyek megvalósításának folyamatai jelenleg is zajlanak. Ilyen ENSZ célkitűzés például, hogy 2030-ra a jelenleginél felére csökkenjen a kezeletlen szennyvíz mennyisége, és növekedjen a szennyvíz újrahasznosításának aránya. De ilyen célkitűzés az is, hogy az arra kijelölt szervek hagyják a patakok, folyók vizét a maguk medrében folyni, és azok élővilágának háborítatlansága is cél. Ahogy az is, hogy a jelenleg még elérhető vízkészlet hatékony felhasználására is a jelenleginél nagyobb gonddal kell törekedni.

Ötgyermekes édesanyaként, nagycsaládosként nekem is végig kellett és kell gondolnom, hogy a saját háztartásomon belül, a saját hatókörömben hogyan tudom ezeket a célkitűzéseket segíteni. Nagycsaládosként látom és meg is élem, hogy milyen sok tiszta vízre van szükség az egészséges és komfortos élet fenntartásához. Természetesen a kezdetektől fogva próbáltam ügyelni arra, hogy a lehető legoptimálisabb legyen a háztartásunkban a víz felhasználása, de hét ember tisztálkodása, a fürdés, mosás, a főzés azért meglehetősen sok vizet igényel. A gyerekek meg szeretnek (szeretnének) sok (meleg) vízben pancsolni- télen is. Nekem is jól esne sokszor, hogy elnyújtózzak egy kád meleg vízben, vagy egy nehéz nap után, esetleg egy kimerítő edzés után is segítené a pihenést egy hosszú zuhany. Ám jó ideje tudatosan kezeljük a saját háztartásunkon belül a vízfelhasználást. Arra törekszünk, hogy minél kevesebb vizet pazaroljunk és ha ez nem is megy mindig tökéletesen, úgy érzem, jó irányba tartunk és a gyerekek úgy nőnek fel, hogy a vízzel való takarékos, gondos bánásmód fontos érték.

Hogyan csökkenthetjük a mindennapokban a vízfogyasztást, hogyan óvhatjuk az ivóvizet?

 • Ne engedjük tele a kádat vízzel akkor se, ha nyakig belemerülve lenne kényelmesebb a fürdés.
 • Csökkentsük a felére a zuhanyozás idejét – ha a hőfokon is tudunk csökkenteni, akkor plusz energiát is megtakaríthatunk. A hajmosás idejét is csökkentsük le, ha az életmódunk/ a hajunk minősége engedi, akár a hajmosások számát is csökkenthetjük számunkra még komfortos keretek között.
 • Ha csak életmódunk nem ezt kívánja, nem kell háromszor zuhanyoznunk egy nap.
 • Fogmosásnál, amíg a fogunkat súroljuk, zárjuk el a vizet.
 • Lépjünk túl rossz szokásainkon- például ne engedjük tele a vizes poharat, amikor tudjuk, hogy a felét se fogjuk meginni.
 • Amikor csapból iszunk, ne engedjük ki literszám a vizet, csak azért, hogy frissebbnek érezzük, a tiszta poharat se kell háromszor elöblögetni feltöltés előtt.
 • Kézi mosogatásnál még véletlenül se mosogassunk folyóvízben.
 • Amennyiben lehetőségünk van rá, válasszunk energia és víztakarékos mosogatógépet. Meglévő gépünknél a legtakarékosabb programmal mosogassunk.
 • A wc használatánál válasszuk a megfelelő öblítés gombot, csökkenthetjük a vízpazarlást ezen a területen is. Ha módunkban áll, akár választhatunk kombinált szanitert is, amikor a mosdókagylónál már használt víz biztosítja a wc öblítését.
 • Optimalizáljuk a mosást – csak azokat a ruhaneműket mossuk sok vizet és magas hőmérsékletet kívánó programon, amelyek azt valóban igénylik. A legtöbb esetben azonban bőven elég egy rövidebb/ kevesebb vizet igénylő program. Vagy olyan ruhaneműket vásároljunk, viseljünk, amelyek egyáltalán nem igényelnek energiapazarló mosást.
 • Pár darab ruhanemű kedvéért ne indítsuk el a mosógépet.
 • Környezetet kímélő mosó és mosogatószert, öblítőt használjunk, vagy át is térhetünk teljesen ökomosásra, ha az nekünk megfelelő alternatíva.
 • Ne öntsük a használt főző-sütőolajat a lefolyóba.
 • Bánjunk csínján a takarító és fertőtlenítőszerekkel, ha csak lehet válasszunk környezetkímélő szereket. Az se gond, ha egy alkalommal felülbíráljuk eddigi vásárlási, választási szokásainkat és ráébredünk, hogy teljesen felesleges húsz féle illatosított, színezett takarítószert (ablakmosót, padlófényezőt, bútorápolót, felmosót, zsíroldót) választani, mert a legtöbb szennyeződés nem igényel extra vegyszereket.
 • A lejárt szavatosságú gyógyszereket még véletlenül se dobjuk a lefolyóba.

A felsorolt lehetőségek természetesen olyan tippek, amelyek megvalósítása nem feltétlenül tud megtörténni egyszerre, de már az is óriási lépés, ha tudatosan törekszünk egy olyan életvitelre, ahol a víz megóvása szem előtt van, ahol mindennapi döntéseinket ezen a fontos szemponton keresztül hozzuk meg. Nem tudjuk egyénenként megóvni a vizet, de minden jó döntésünk egy csepp tiszta víz a pohárba. Minden döntésünk számít abban, hogy az utánunk következő generációnak milyen kihívásokkal kell majd szembenéznie. Lesz e elegendő és tiszta ivóvize vagy nélkülözni kényszerül.