Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Add a legjobbat a kisbabádnak és magadnak is - Ma van az anyatejes táplálás világnapja!

Címkék:

Az anyák nagy részét érinti ez a téma - vagy még előtte áll vagy már túl van rajta vagy éppen benne van - és mivel ma van a szoptatás világnapja, én nagyon fontosnak tartom, hogy minden évben beszéljek is róla. Úgy érzem, hogy egyre nagyobb szükség van rá, hogy felhívjuk a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára. Remélem, ez a cikk segítségére lesz azoknak az édesanyáknak, akik elolvassák, de ha csak egynek is segítek vele, már megérte.


Tudom, hogy ez a téma sokak számára intim és néha zavarba jönnek tőle az emberek, de nagyon fontosnak tartom, hogy beszéljek róla és felhívjam a figyelmet a szoptatás fontosságára. 

Én mind az öt gyermekemet anyatejjel tápláltam, és összesen 99 hónapnyi szoptatás áll mögöttem, ami még engem is meglepett, amikor egyszer összeszámoltam. Így azt mondhatom, van tapasztalatom a témában és tényleg elég sok mindent végigcsináltam ezen a téren. 

 

Minden kezdet nehéz

Biztos vagyok benne, hogy minden újdonsült anyának először nagyon ijesztő és nyomasztó ez a gondolat: neked kell a saját testedből táplálni az alig pár órás pici babádat. Bizony nagyon frusztráló még akkor is, ha olvastál róla és készültél rá, mert amikor már ott vagy benne, akkor egészen más lesz minden. 

A szülés maga is nagyon fájdalmas (akárhogyan is történik), plusz a vele járó nehézségek, és aztán rögtön ott van egy új, kis élet, akit neked kell életben tartani. Ez az időszak az első pár hétben telis-tele van fájdalommal, küszködéssel, sírással, bizonytalansággal, kérdésekkel, kétségekkel és folyton izgulsz, hogy nem fog menni, hogy kevés a tej, hogy éhes maradt a pici.

 

Ne szégyellj segítséget kérni

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, ne félj! A legjobb, ha rögtön szakember, például szoptatási tanácsadó segítségét kéred. Persze ebben az időszakban nagyon sokan fognak neked tanácsot adni, még akkor is, ha nem is kérted. 

Jön majd a nagymama, az anyós, a barátnők vagy a szomszéd. Mind segítő szándékkal ad majd útmutatást, hogy hogyan is kell ezt jól csinálni, de nem biztos, hogy igazuk is lesz, hiszen minden gyerek más és az igényeik is mások.

 

Amíg csak lehet, küzdj érte

Vannak esetek, amikor fizikai akadályai vannak, hogy valaki szoptasson, és vannak, akik úgy döntenek, hogy nem szeretnének. Én ezt el tudom fogadni, senkit sem ítélek el azért, mert nincs vagy nem volt teje, vagy másképp döntött.

Viszont ha te szeretnéd csinálni és nincs akadálya, csak még tapasztalatlan vagy és sok a nehézség, akkor én arra biztatlak, hogy tarts ki! Én is sokszor voltam a határán annak, hogy feladjam (és nem csak az első kisbabámnál), mert nem bírtam a fájdalmat, vagy mert annyira nehéz volt minden együtt és úgy éreztem, hogy a tápszer sok gondomat megoldaná. Mégis végül mindig átvészeltem ezeket a hullámvölgyeket, és büszke voltam magamra, hogy képes voltam rá.

 

Sokkal többet ad ez a időszak, mint hinnéd

Amellett, hogy az anyatej a legjobb és legegészségesebb táplálék a csecsemők számára, felbecsülhetetlen értéket, élményt ad neki és neked is.

Az érzelmi, testi-lelki kötődés, amely kialakul az anya és a gyermeke között a szoptatás ideje alatt, az semmivel sem pótolható vagy később nem helyettesíthető - én hiszek ebben. 

A bizalom, a biztonság, a szeretet, az önzetlenség és minden-minden benne van.

Ezért nagyon fontos, hogy ezekben a pillanatokban csak és kizárólag a babára figyelj, nézz a szemébe, mert neki és neked is akkor alakul ki a kötődés igazán, ha kapcsolódni tudtok. Ha közben telefonozol vagy tévét nézel, míg a gyereket eteted, akkor ez a kötődés kialakulásának kárára lehet.Hatalmas előnyök

A fent említett előnyök mellett az anyatej védi a gyermek és a te egészségedet is. Bizonyított, hogy a szoptatott gyerekek között ritkábban fordul elő a felső légúti hurutos megbetegedés és hasmenés. Jelentősen csökkenti a csecsemőkori ekcéma, a tejallergia gyakoriságát és az asztmás jellegű nehézlégzés jelentkezését. 

Kutatások igazolják, hogy az anyatejjel táplált babák körében felnőtt korban is kisebb a túlsúly, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázata. 

Neked pedig azért is tesz jót a szoptatás, mert fokozza a méhösszehúzódásokat, így segíti a méh eredeti állapotának gyorsabb elérését. Védelmet nyújt az emlő- és a petefészek-daganat ellen és megfelelő étrend mellett segíti a fogyást is.

És még egy, amire nem is gondolnál (ez persze érthető is): a szoptatással óvod a környezetet is. Míg az anyatejes táplálás két résztvevője csak te és a baba vagytok, addig a tápszerrel való táplálás kevésbé “környezetbarát”.

 

Még egy jó tanács minden kezdő anyukának

A Fiatal Családosok Klubja facebook oldalán volt egy a játék, hogy mondj egy jó tanácsot a szoptatás előtt álló anyukáknak. 

Íme az én tanácsom: Ne görcsölj, ne agyalj túl sokat, ne félj és ne vádold magad! Ha segítségre van szükséged, kérj segítséget! És élvezd ki minden percét, mert ez is valami olyan, ami csak ezekben a különleges pillanatokban élhetsz át! 

Viszont több, mint 300 nagyon jó és hasznos tanácsokat adtak az anyukák a poszt alatt, olvasd el, érdemes, hátha éppen így kapsz választ a kérdésedre vagy így oldódik meg a te gondod is. https://www.facebook.com/ficsak/posts/1847329605409890