Dubecz Renáta
Dubecz Renáta

blogger, 2 gyermekes édesanya

Adventi teremtő gondolatok

Meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún és ezzel hivatalosan is beköszöntött az egyik legszebb ünnepi időszak, az Advent. A várakozás, az elcsendesedés és a megtisztulás időszaka, amikor megpróbálunk befelé figyelni…


Elkezdődött az advent, a karácsonyra készülődés, a „Szent várakozás" négy héten át tartó időszaka. Az advent szó a latin „adventus Domini” kifejezésre utal, s jelentése: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. A több héten át tartó várakozás segít bennünket közelebb kerülni a karácsony „titkához”, hogy méltó módon tudjunk lélekben megtisztulva majd ünnepelni. Nincs könnyű dolgunk ezen ünnepi időszak alatt, a csodás fények és karácsonyi vásári hangulat közepette a külső zajokat, a tárgyak talmi csillogását nehéz figyelmen kívül hagyni és rálelni belső békénkre.

Tisztaság és rend a gondolatokban (is)

Az ünnepre való izgatott készülődés közepette álljunk meg a rohanásban, s legalább az adventi vasárnapokon lassítsunk egy kicsit, csendesendjünk el, s figyeljünk belső érzéseinkre, gondolatainkra. Sajnos az otthonunkon túli világ fényes pompája elvakíthat bennünket, a vásárlási lázban a tárgyak hajszolása közepette megfeledkezünk a "Lényegről", gondolataink teremtő erejéről.

Ezért gondolatainkra is ráfér évente egy kiadós nagytakarítás. Érdemes őket tudatosan szelektálni, rendet rakni bennük, hogy a belső fényt és energiát megleljük. Vajon mi terelhet bennünket belső fényünk felé? Milyen érzés az, amikor nem kívül vagyunk, hanem kicsit magunkban vagyunk?

Ebben segítségünre van a rend megteremtése magunk körül, így a Szeretet ünnepét megtisztulva fogadhatjuk, és felesleges tárgyi dolgok nélkül éljhetjük át az ünnep varázsát szeretteink körében. Ehhez bizony néha el kell csendesednünk, s ezt a legjobb, ha az advent időszakában fokozatosan, akár naponta gyakoroljuk. Az adventi koszorú gyertyái tiszta lelkünk belső fénylámpásai, engedjük közel magunkhoz a fényét, melegét.

Meghitt családi készülődés

Amikor az ünnepre készülünk, érdemes arra odafigyelni, hogyan készülhetünk rá „gondtalanabbul”, kevésbé rohanósan, stresszesen. Kevesebb drága tárgyi ajándékkal? Kevésbé a fizikai térben, inkább a családtagok lelki kötődését szem előtt tartva? Figyeljünk arra, hogy a befelé fordulás időszakában legyen erőnk érzelmekkel átszőtt tárgyakkal díszíteni és szebbé, hangulatosabbá tenni otthonunkat.

Néhány ötlet, mely az adventi időszakban remek lehetőséget kínál a közös tevékenységekre, hogy minél több örömteli időt töltsön együtt a család.

Adventi dekorációk készítése

A karácsony hangulata elképzelhetetlen a gyertyaláng sejtelmes fénye nélkül. Készíthettek például befőttes üvegekből csodaszép karácsonyi mécseseket! 

Karácsony díszek készítése

Az ünnepi díszek készítése segít ráhangolódni az ünnepre és a kreativitást is fejleszti. Az együtt lakotás öröme, a gyermekünkkel töltött minőségi idő pedig felbecsülhetetlen.

Közös ajándék készítése a nagyszülőknek

Készítsetek karácsonyi üdvözlőlapokat ujjlenyomatból vagy egyszerű kavicsokból is gyönyörű ajándékokat varázsolhattok! Angyalkás üdvözőlaphoz itt találsz ötletet!

Közös sütés a gyerekekkel

Keress receptötletet, amelyeket együtt is el tudtok készíteni a gyerekekkel! Mi Kálci könnyen elkészíthető, csodafinom receptjeit ajánljuk nektek.

A családi készülődés akkor lesz igazán meghitt, ha nem egyedül az anyukára marad a rendcsinálás, a lakás feldíszítése, a sütés-főzés, hanem a családtagok a feladatokat megosztva, a hagyományokat és a szeretetkapcsolatokat ápolva együtt élik meg a várakozás örömét. Vigyázzunk egymásra, és lelki békénkre!