Kassai Etelka
Kassai Etelka

újságíró

Anyák napja: a gondoskodó anya ma már nem csak a gyermekét öleli magához, nem csak róla gondoskodik

Anyák napján óhatatlanul érzelmi számvetést készítünk mindannyian. Mi mindent kaptunk, mit köszönhetünk a saját édesanyánknak. Túl az ölelésen, az aggódáson és könnyeken mi mindent adtak, adhatnak át e percben is az édesanyák gyermekeiknek.


Természetesen minden időben, minden társadalmi, kulturális helyzetben azt, amit a legjobbnak láttak, amivel biztosítani tudták az adott környezetbe való beilleszkedést, a talpon maradást és a túlélést. Ez volt a legfontosabb mindig: az anyai szeretet erről is szól, - a túlélés, az élet fenntartásának érdekében ösztönös az ahhoz szükséges értékek átadása. És ahogy képes befogadni, értelmezni a körülményeket és azok alakulását az édesanya, úgy adja át a mindezekből leszűrt tudást, annak esszenciáját saját gyermekeinek.

Bár az alapértékek megmásíthatatlanok és örök érvényűek, másfajta látásmódra, másféle készségekre és gyakorlati megoldásokra van szükség ma – édesanyaként ma már nem csak a közvetlen utódok pillanatnyi boldogulása (és a boldogság felé terelése) a cél, fontos szempont az is, hogy élhető maradjon az a környezet, ahol ezt a boldogságot megélhetik a gyerekek és a következő generációk is.

Amikor az édesanyákra gondolunk, akkor velük kapcsolatban a gondoskodás a legintenzívebb gyermek-élmény. Enélkül a gondoskodás nélkül nem maradhat életben az élet, nélkülözhetetlen szükséglet az anyai odafordulás. A gondoskodás pedig az érzelmi gondoskodáson túl a meleg, biztonságos otthont, a táplálást és tiszta ruházat biztosítását is jelenti. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy mindezeket mennyire környezetkímélő módon teremti meg, és mellette milyen készségeket, milyen tudást ad át a mindennapi gondoskodással.

Ma anyák napján tehát nem csak a saját gyermekeinket, de a bolygót is magunkhoz öleljük – szeretettel, részvéttel és gondoskodással fordulunk Földünk felé és arra törekszünk, hogy átadjunk minden tudást, minden értéket, ami szűkebb-tágabb értelemben az élet továbbadását segíti elő.

A Zöld Követ Egyesület a Fiatal Családosok Klubjával közösen erre a környezetet kímélő tudatosságra, tudatos gondoskodásra hívja fel a figyelmet az idei anyák napján.

Törekvésük célja nem más, mint megmutatni a családok számára, hogy érdemes a gyerekeket megtanítani a környezettudatos magatartásra, hiszen így felbecsülhetetlen örökséget hagyhatnak az anyák gyermekeik számára: egy élhető bolygót.

Nem szabad elfelejteni, hogy anyaföldünk nélkül nem élhetünk, ahogy gyermekeinket, úgy a Földet is óvnunk kell. Ezzel olyan példát mutathatunk, ami követendő, és nem csak emberi, családi kapcsolatainkat erősíti és ezen a területen értelmezhető csupán, de tágabb, környezeti szinten is.

A gondoskodás példája és igénye így többrétegű, egyszerre intim és közvetlen- az anya-gyermek kapcsolatokra vonatkozó, de közvetett is: élő bolygónk megóvását is szolgálja.

A cél az, hogy az édesanyák a közvetlen gondoskodás során és azon túl arra is megtaníthassák gyermekeiket, hogyan lehet fenntartható módon tenni egymásért és a földünkért.

Nem kell nagy, eget rengető feladatokat megtenni, de minden nap egy keveset igen. Ha több milliárd ember napról napra csak egy apró dolgot tesz környezetéért, akkor képesek vagyunk megváltoztatni és zöldebbé varázsolni bolygónkat.

Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület, valamint a Ficsak alapítója nagyon pontosan megfogalmazta ennek lényegét:

„Az Édesanyák ünnepén talán még fontosabb, hogy megértsük, felelősséggel tartozunk gyermekeink jövőjéért. Igyekezzünk telepakolni kis puttonyaikat hasznos és környezetbarát ötletekkel, megoldásokkal, hogy felnőttként azt mondhassák, ezt az anyai szeretetet adom tovább gyermekeimnek is.” 

Ezen gondolat mentén indította el a Zöld Követ Egyesület és a Ficsak az „Én szeretek gondoskodó Anya lenni” online játékukat.

Szeretnék egy csokorba gyűjteni a legszebb pillanatokat ANYÁK napjára! Arra kérik az édesanyákat, hogy mondják el, miért szeretnek gondoskodó anyák lenni. 

További részletek a játékkal kapcsolatban >> https://www.facebook.com/zoldkovet/photos/a.106044314519962/283227663468292

Az Édesanyáknak szóló videó itt tekinthető meg >> https://www.facebook.com/kiralynoraficsak/videos/1065865833822133