Trianon 100

2020. június 03.

Címkék: Trianon, FICSAK, trianoni békediktátum, Ficsakblog, Trianon 100

Hernády Zsolt

történész

1920. június 4-én, magyar idő szerint 16 óra 32 perckor a versaillesi Nagy Trianon-kastélyban aláírták a Magyar Királyság és az I. világháborúban győztes antant hatalmak között a békeszerződést. 100 év elmúlt, de Trianon nem múlt el.

Mindannyin tudjuk, és akkor is tudták: szerződés, de nem a békét segíti elő, épp az ellenkezőjét. Előkészítette a II. világháborút.

Teljes cikk

Anyák prés alatt, avagy jelentés a lakásajtók mögül

2020. május 21.

Címkék: FICSAK, házimunka, digitális oktatás, karantén, Ficsakblog, bezártság, anyák, home office

Király Nóra

bloggazda

Kedves Világ! Előttünk, kisgyerekes anyukák előtt több mint két hónapja becsukódott a világ kapuja, bezárva élünk március 16-a óta. Két hónapja mackónadrágban és tini korunkból velünk maradt, kinyúlt pólókban éljük mindennapjainkat.

Sminkelni is elfelejtetünk lassan, és a magas sarkúban járástól is elszokott a lábunk. Van, hogy délben eszmélünk rá, hogy még hálóingben vagyunk és hogy reggeli kávénk is ott hűlt ki a konyhapulton. Mi tagadás, zúg már a fejünk a három műszaktól és attól, hogy éjszakába nyúlóan dolgozunk: ellátjuk a családot, segítjük a gyerekek tanulását és közben megpróbálunk a távolból helyt állni munkahelyeinken. Most végre megtapasztalhattuk, hogy milyen remek dolog a home office, csak éppen 1-2-3-4-5 gyerek mellett, napközben nehezen megvalósítható. Egy biztos, a megosztott figyelem, az egyszerre több fronton való helytállás terén hihetetlen tapasztalatokat szereztünk a karantén alatt.

Teljes cikk

Internet te csodás!

2020. május 18.

Címkék: internet, internet világnapja, online kommunikáció, FICSAK, digitális oktatás, Ficsakblog

Király Nóra

bloggazda

Napjainkban, internet nélkül, már el sem tudjuk képzelni életünket. A világhálóra lépünk fel, ha új receptet keresünk a vacsora elkészítéséhez, jelmezötleteket keresünk az ovis farsanghoz, vagy szeretnénk megnézni az ügyeletes patika címét. Mivel gyermekeim versenyszerűen síelnek, így a téli edzőtáborok alkalmával a tanulnivaló és a lecke szintén online érkezik. Most a világjárvány során természetesen nap mint nap az internet segítségével kapják a tanulnivalót, illetve a mindennapokban én is sokat használom a munkám során.

Kevesen tudják, de az internet gyökerei az 1960-as évikig nyúlnak vissza, amikor a katonai fejlesztések elkezdtek átszivárogni a civil szférába. Széles tömegek számára azonban csak az 1990-es évek elején közepén kezdett elérhetővé válni a http és a World Wide Web robbanásszerű megjelenésével és az internetszolgáltatás elterjedésével. Ekkor már nem csak a postától vártuk a levelet, hanem izgatottan léptünk az e-mail fiókunkba is – amikor internethez jutottunk -, hogy megnézzük, milyen rég nem látott baráttól, családtagtól kaptunk online levelet. Május 18-a az Internet Világnapja Magyarországon, a világ többi részén Az információs társadalom világnapjának részeként egy nappal korábban, május 17-én tartják a világnapot.

Teljes cikk

A család a társadalom legfontosabb intézménye – május 15-e a Család Nemzetközi Napja

2020. május 14.

Címkék: család, gyermek, FICSAK, szülő, nagyszülő, Ficsakblog, Család Nemzetközi NApja

Király Nóra

bloggazda

Május minden évben a családok hónapja. Kezdődik Anyák napjával és záródik a Gyermeknappal. A két neves ünnepünk között pedig pontosan félúton a Család Nemzetközi Napja, melyet az ENSZ kezdeményezésére május 15-én tartunk.

Kislányként fantasztikus családban nőttem fel két testvéremmel együtt, ahol édesanyám és édesapám a munkájuk mellett nagy odafigyeléssel és szeretettel neveltek és segítettek minket. A szüleimmel mai napig is nagyon jó kapcsolatban vagyunk, nagyon sokat segítenek nekem az unokák körül, sokat foglalkoznak velük és sok-sok szeretetet adnak nekik. 5 gyermekes édesanyaként azon vagyok, hogy továbbadjam a kislányaimnak és kisfiaimnak azokat a családi értékeket, családi szokásokat, amiket én is kaptam.

Teljes cikk

„Nem én választottam a hivatásom, hanem a hivatásom talált meg engem!”

2020. május 11.

Címkék: ápoló, FICSAK, Ficsakblog, COVID-19, nővérek, Ápolók Nemzetközi Napja

Máthé Zsuzsa

történész

A koronavírus-világjárvány idején a legnehezebb feladat most az ápolókra és orvosokra hárul. Ők azok, akik minden nap szembenéznek a halállal és küzdenek a betegek életéért, kockáztatva, hogy esetleg ők is megfertőződhetnek.

Aki szorult már kórházi ápolásra, jól tudja, milyen fontos nemcsak az ott gyógyító orvosok, de a betegekkel folyamatos személyes kapcsolatban álló ápolószemélyzet munkája is. Sokszor egy bíztató szó, egy mosoly is életmentő lehet.

Május 12-e az Ápolók Nemzetközi Napja, melynek alkalmából egy budapesti kórház COVID osztályán dolgozó, középsúlyos koronavírus fertőzötteket ápoló, munkáját valódi hivatásként végző háromgyermekes diplomás ápolóval, beszélgettünk.

Teljes cikk

Az anyai kötődés

2020. május 02.

Király Nóra

bloggazda

Ötszörös édesanyaként vallom, hogy nincs erősebb kötelék, mint ami a gyermek és az édesanyja között van. Hiszem és tapasztalom nap, mint nap, hogy ez egy csodálatos érzés, minden nehézség, kemény napok, hetek, hónapok ellenére is szerencsésnek érzem magam, hogy édesanya lehetek.

Amikor kezded sejteni, hogy valami történt, amikor hónapról hónapra szembesülsz azzal, hogy benned növekszik, amikor feszít a melled, amikor hónapokig szendvedsz az állandósult rosszullét miatt, amikor órákig vajúdsz, majd a szülőágyon olyan szenvedést élsz át, amit egy férfi elképzelni se tud, már akkor tudod, hogy megéri.

Amikor először megpillantod, majd a kezedbe veszed azt a csöppséget, akit 9 hónapig a szíved alatt hordtál és utána hónapokig, vagy van aki évekig a testéből táplálja és növesztgeti egyre nagyobb és nagyobbra, akkor már el se tudnád képzelni nélküle az életedet.

Teljes cikk

Mindannyian tehetünk a Földért

2020. április 22.

Címkék: környezetvédelem, FICSAK, Föld napja, sportolás a szabadban

Király Nóra

bloggazda

A Föld napja alkalmából talán most még fontosabb megértenünk, hogy milyen törékeny is a mi gyönyörű otthonunk! Azonban ha elegendő időt biztosítunk számára, akkor ő új életre kel!

Nem telhet el úgy nap, hogy a családommal ne mozduljunk ki a természetbe. Legyen szó egy nagy sétáról, vagy egy közös biciklitúráról esetleg egy pulzust emelő futásról. Imádunk a szabadban lenni, ez nem csak testi, de lelki feltöltődést is biztosít számunkra.

Egyre nagyobb a személyes felelősségünk mind a saját és családunk egészsége, mind a környezetünk értékeinek megóvása tekintetében. Éppen ezért, küldetésemnek tartom a Föld megóvását is. 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért, mely oly erővel bírt, hogy 1990-re már világmozgalommá vált. Magyarországon ekkor megalapították a Föld Napja Alapítványt.

Teljes cikk

Más ez a húsvét, de van, ami nem változik.

2020. április 12.

Címkék: húsvét, FICSAK, családi ünnep, Húsvéti szokások, Húsvét a családdal, locsolkodás, húsvéti hagyományok

Király Nóra

bloggazda

Idén nem találkozhat a tágabb család, nem mehetünk locsolkodni, mi sem fogadhatunk locsolkodókat. Van, ami azonban nem változik, hiszen vannak szokások és hagyományok, amiket tudunk követni és a jelenlegi helyzet új lehetőségeket is teremtett.

Bár idén a fiúk, férfiak nem látogathatják, nem locsolhatják meg a nőnemű rokonokat, de meglocsolhatják a velük egy háztartásban élő hölgyeket és akár vicces versikékkel telefonon, vagy vicces képeslapokkal e-mailen lephetik meg a többieket.

Teljes cikk

Láthatatlan munka, láthatatlan nők – „Nem értem soha a tennivalók végére, mégse járt érte köszönet”

2020. április 06.

Címkék: takarítás, Láthatatlan Munka Világnapja, házimunka, Ficsakblog

Kassai Etelka

meseíró, író

Minden év áprilisának első keddje a LÁTHATATLAN MUNKA világnapja, és arra - a többnyire nők által végzett fizetés és megbecsülés nélküli tevékenységre hívja fel a figyelmet, melynek értékére csak akkor eszmél rá a család többi tagja, amikor a láthatatlan munka valóban láthatatlan marad: nem zajlik le a háttérben, elmarad.

Mert olyankor nincs rendben a lakás, porosak maradnak a bútorok, nem kapnak vizet a növények, koszos edényekkel teli a konyha, morzsás a konyhaasztal, kidől a szennyes a kosárból, vagy benn marad a mosott ruha a gépben. Magától nem sétál haza a vacsorához való alapanyag és persze, ha mégis lenne miből, magát nem főzi meg a vacsora. Nem mér lázat a női kéz, nem ápol, nem fertőtlenít, gyógyít sebet, nem kísér ide-oda, nem sétáltat kutyát, nem kapálja fel a kertet, más helyett nem intéz ügyet.

Teljes cikk

Sportolj otthon, tartsd magad formában a karantén idején is!

2020. április 01.

Címkék: #maradjotthon, edzés otthon, rendszeres sport, sportolj otthon

Király Nóra

bloggazda

A mozgás igen fontos kicsiknek és nagyoknak. Azon túl, hogy fitten tart, erősíti az immunrendszert és segíti a lelki egészség megőrzését is, így most még fontosabb, hogy ebben a mindenkinek nehéz időszakban erre is figyeljünk! #maradjotthon

Aki ismer, tudja, hogy a rendszeres sport, mozgás az egész családunk életének egyik alap pillére, mindennapjaink része. Békeidőkben rendszeresen járunk edzőterembe, spinningre, crossfitre, futni, biciklizni, közösségi sporteseményekre. A gyerekek már a hasamban hozzászoktak ehhez és mindez folytatódott a születésük után szinte azonnal. Régebben is volt, hogy időhiány vagy logisztika, ünnepek miatt a lakásban vagy a kertünkben kényszerültünk edzeni, de a mostani járványügyi helyzet miatti karantén egy teljesen új helyzetet teremtett számunkra. Mint annyi minden mást, a napi sportot is szűk keretek között kell megszerveznünk. Két hét alatt sikerült alkalmazkodnunk és lehetőségek tárháza került a látókörünkbe.

Teljes cikk