Dubecz Renáta
Dubecz Renáta

blogger, 2 gyermekes édesanya

Az anyatej áldás – minden nő aki teheti, éljen vele!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította e napot az anyatejes táplálás világnapjává. E nap célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatej fontosságára mellett arra, hogy a szoptatás az anya és a gyermek személyes kapcsolatában döntő jelentőséggel bír. Az anyatejes táplálás a természet ajándéka: optimális összetétele, higiénikussága miatt a legoptimálisabb a baba számára. A szoptatás világnapján, augusztus 1-én, mi is körbejárjuk e fontos témát. 


Mitől áldás az anyatej?

A csecsemő tápláléka ideális esetben az anyatej, mert az egészséges, megfelelően táplálkozó édesanya teje kitűnő minőségű, könnyen emészthető és megfelelő mennyiségben és formában tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyekre a babának szüksége van. Az előtej (kolosztrum) - a terhesség során általában a 20. hét körül kezdd el képződni és a szülés után pár óráig termelődik - sok fehérjét, immunglobulint és ásványi anyagokat tartalmaz, majd a szoptatás későbbi időszakában zsírdúsabbá válik és egyre jobban kezd hasonlítani az anya hagyományos tejére.

Fontos, hogy a szülés után próbáljuk amilyen hamar csak lehet mellre helyezni a gyermeket, mert ezzel stimuláljuk a tejtermelődést. Az előtej már kis mennyiségben is képes megvédeni, táplálni és ellenállóbbá tenni az újszülött testét, mert nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz, amely felgyorsítja a baba emésztőrendszerének fejlődését. Az előtej egy természetes antibiotikum az újszülött számára, s kis mennyisége ellenére nem szabad alábecsülni. Az anyatej mennyisége megfelelő, ha a kisbaba jól fejlődik, élénk, érdeklődő, arcszíne rózsás és nyugodtan alszik. Ha az anyatej mennyisége nem elegendő, vagy teljes egészében pótlásra szorul, akkor tápszeres kiegészítésre van szükség. Aggódni azonban egy anyukának sem kell emiatt, mivel a mai tápszerek megfelelően fedezik a baba szükségleteit.

Az anyatej éltető táplálék, védőanyagokat tartalmaz, melyek köszönhetően kicsik nehezebben kapnak el bélfertőzést, légúti megbetegedést. A fertőzés pedig az anyatejjel táplált csecsemők esetében rendszerint enyhébb lefolyású. Kutatások szerint az anyatejjel táplált gyerekeknél kisebb a túlsúly, az I. típusú diabetesz és az allergia kialakulásának veszélye.

 

Az anyatejes szoptatás nem csak a babának, de az édesanya számára is hasznos, mert fokozza a méhösszehúzódást, ezzel elősegíti a méh eredeti állapotának elérését. A szoptatás csökkenti az emlő-, és petefészekdaganat kialakulásának kockázatát is. Továbbá segítheti a várandósság alatt felszedett plusz kilók leadását megfelelő étrend alkalmazása mellett.

 A kismama önbizalmának nem tesz jót, ha nem sikerül egyből tökéletesen a szoptatás. Aggódása a gyermekre is hatással van, ezért lesz a környezet támogatása elengedhetetlen számára. Már a kórházban a csecsemős nővértől kapott tapasztalatok az egyik legfontosabb alapok, melyre támaszkodhat a kismama a kórházban. A szülés is hatással van és nagyban befolyásolhatja az édesanya és a kisbaba közötti kontaktus megteremtését, s ezzel a szoptatás zökkenőmentessé tételét. A kórházi személyzet támogató hozzáállása mellett bizony szükség van rengeteg türelemre az édesanya részéről.  

 

Sajnos a kezdeti nehézségek sok anyukát visszariasztanak a szoptatástól és inkább a tápszeres táplálást választják. A félelem is gátat szabhat a tejtermelésnek, ha az édesanya állandóan attól aggódik, kevés lesz a tej. A gyermek küzdelme szoptatás közben az anya lelkiállapotával együtt nehezítheti a szoptatást. A túlzott aggodalom és stressz a legrosszabb kombináció.

Korábbi összeállításunkban tapasztalt édesanyák tanácsait gyűjtöttük össze a témában a Ficsak.hu oldalon.

Egészséges esetben, a legoptimálisabb etetési forma az anyatejes táplálás, hiszen a „segítség” mindig kéznél van. A nyilvános helyen való szoptatással kapcsolatban már született cikkünk ITT a blogon. 

Meggyőződésünk, hogy annak az édesanyának, akinek nincs elegendő teje semmivel sem értéktelenebb, mint aki szoptatni képes gyermekét.

Hiszen az anyai gondoskodás nem egyenlő kizárólagosan a szopatással. Az anya-gyermek kapcsolatban a SZERETET az igazi összetartó erő, hogy bármi is történik, életünk végéig ott vagyunk egymásnak.