Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa történész

Csak elég (szabad) időt!

A nyári szünidő, a szabadságolások időszaka kapcsán érdemes végiggondolnunk, hogy miképp gazdálkodjunk okosan e kincsünkkel, hogyan tegyük a szabadidőt értékes és igazi élményforrássá.

“Én nem kérek mást, csak elég időt”- énekli égre nyitott lélekkel Kovács Ákos fülbemászóan dallamos, egyszerre nagyon komoly megfontolásokra ösztönző dalában. Akit szíven ütött mar az evilági élet végességének makacs ténye, tudhatja, hogy legfontosabb kincsünk ebben a földi dimenzióban valóban nem más, mint az idő.

A nyári szünidő, a szabadságolások időszaka kapcsán érdemes végiggondolnunk, miképp gazdálkodjunk okosan e kincsünkkel, hogyan tegyük a szabadidőt értékes és igazi élményforrássá, amelyből a felpörgött, örökös időhiányban múló hétköznapjainkhoz is erőt, inspirációt, lelkesedést gyűjtögethetünk, mint befőzéskor a télire üvegbe zárt nyarat.


Nem a „mit?”, a „mikor?” vagy a „hol?” kérdése a legfontosabb a szabadidős aktivitásaink kapcsán, sokkal inkább a „kivel?” és a „hogyan?”.

Ha csak a fűben heverészve a felhők tünékeny egymásba olvadását figyeljük és közben fogjuk szerettünk kezét, vagy ha a vízparton ücsörögve pihentetjük tekintetünket a messzeségben és közben végiggondoljuk életünk mindig elnapolt, fontos kérdéseit vagy kicsit távolabbról figyelgetve emberi kapcsolatainkat vesszük górcső alá, biztos, hogy sokkal többet teszünk az idő helyes megéléséért, mintha telezsúfolnánk eseményekkel, változatos helyszínekkel nyarunkat (és facebook oldalunkat).

Jó, ha időt hagyunk magunknak és családunknak, hogy ne csak az elvárások szerinti, nagybetűs élményekkel nyaraljunk, meg sem állva, hanem picit eszköztelenül, nyugodtan élvezzük a semmi(nden)t.

Nem is olyan egyszerű megteremteni ezeket a pillanatokat, megkockáztatom, hogy sokszor nehezebb lelassítani magunkat, mint megszervezni egy tengerparti nyaralást. Nehézséget jelenthet az is, hogy félretegyük „okos”, a határtalanság csalóka látszatát keltő eszközeinket, hogy kikapcsoljuk telefonjainkat a tényleges kikapcsolódásért és elhagyjuk a digitális teret a valóság százszor ízesebb élményei kedvéért. Az igazi szabadidő pedig valahol itt, ebben az eszköztelen szabadságban rejtőzik.

Kívánjuk, hogy az utazások, az új tájak befogadása mellett legyen részetek a nyáron minél több ilyen szabad (és kütyümentes) pillanatban!

Az írás nyomtatásban megjelent a NOE Levelek júliusi számában

Egészségfalók - Együtt főzni jó! játékunk még mindig Rátok vár! Egy egészséges receptért - számos más garantált ajándék mellett - egy 200.000 Ft. értékű családi nyaralást nyerhettek! További információt a játékról itt és itt találhattok!