Hernády Zsolt
Hernády Zsolt történész

Családi műsorok

A köztelevízió hosszú esztendők óta kiemelt figyelmet szentel a család témakörének. A műsorok bemutatják e közösség szépségeit vagy épp nehézségeit, izgalmas családi kérdésekkel és problémákkal foglalkoznak, segítenek megoldásokat találni, és persze mindeközben szórakoztatóak. Érdemes hát számba vennünk, mostanában milyen családi műsorokkal találkozhatunk a közszolgálati képernyőn.

Bár most a televízióra koncentrálunk, kihagyhatatlan a felsorolásból a Kossuth Rádió Vendég a háznál című családi műsora, amely 1992 májusa óta minden hétköznap hallható. Gyerekekről szól felnőtteknek a műsor, melynek középpontjában a kezdetektől fogva a gyermek és az őt körülvevő család áll. A készítők hitvallása, hogy a gyermeket a fogantatásától kezdve mindvégig szeretet és védelem illeti meg, a szülei és testvérei körében.


Természetesen több olyan magazin van a köztelevízió, jelesen például a Duna Csatorna műsorán, amely nem állandóan foglalkozik a családdal, de gyakran érintőlegesen vagy teljes műsoridővel járja körbe a témát. A kiskorúakat érintő problémák, a gyermek- és ifjúságvédelem fontos kérdéskörei így a talkshow műfajának, így a Ridikül című beszélgetős műsornak is. A gyermekkor nehézségeitől a babák alvásán keresztül a mesék vagy a virtuális technika hatásain át sok mindent érintenek és elemeznek a meghívott vendégek, orvosok, pszichológusok vagy éppen a gyakorlott szülők.

Családi műsornak mondható a mintegy évtizede népszerű, vasárnap esti Magyarország, szeretlek című vetélkedő is, amely kitűnő szerkesztettsége révén a család több korosztályának izgalmas és tanulságos lehet.

13 éve fut a képernyőn a Család-barát, melyben a férfi-női-családi szerepek, kérdések és dilemmák mellett a központi téma a család testi-lelki egészsége. A élő, vidám magazinban a szakértők mellett állandó vendégek a művészek, sztárok, különleges produkciókkal, dalpremierekkel, kulináris bemutatókkal.

2018 hivatalosan is a Családok éve volt, és ennek kapcsán a tavalyi esztendőben új családi talkshow-val rukkolt elő a Petőfi Tv is. A Családvarázs című beszélgetős műsor a magyar művészvilág népszerű alakjait mutatta be családjukkal, főként a fiatalabb korosztály számára. Fél évvel később az adás átalakult, új címe Családmeséink – a családi talkshow lett, de folytatta a sztárok családi életéből fakadó örömök és értékek bemutatását. Az adás jókedvű, könnyed, pozitív stílusú, igazi kedvcsináló a családalapításra.

Forrás: M2 Petőfi TV - Családmesék

A Családi kör vasárnap esténként próbál szórakoztatva, de valójában nagyon komolyan segítséget adni a legkülönbözőbb problémákra a gyermekekkel kapcsolatosan. A mai negyvenesek is emlékezhetnek erre a régi műsorra, amely újra látható a Dunán. Bátor vállalkozás ez, hiszen egy rendkívül népszerű, a közszolgálati televízióban évtizedekkel korábban futó produkciót keltett újra életre. A magyar társadalom alapsejtjét, a családot vizsgálja. Élethelyzeteket, nehézségeket, szenvedéseket, vívódásokat vagy éppen örömöket, reményeket mutat be tévéjáték részleteken keresztül, majd ezeket kielemzi a stúdióban ülő pszichológus, egy meghívott népszerű vendég a két műsorvezetővel. A műsor dinamikájában és tematikájában a jelen problémáihoz igazodik, és ezáltal a társadalom állapotát is dokumentálja. Tanácsokat nyerhetnek a szülők, s a műsor a kiskorúak testi, lelki és erkölcsi, kulturális fejlődését, valamint a gyermekvédelem céljait is szolgálja.

A tévé képernyőjén a kiskorúak nemcsak célközönségként szerepelnek, hiszen van, amikor ők maguk a fellépők, és ezáltal még erősebb impulzusban terjedhetnek a kulturális értékek kortársaik körében. Kiváló példa erre a két dunás tehetségkutató vetélkedő: a népzenét és néptáncot fölvonultató Fölszállott a páva vagy a komolyzenei Virtuózok. Az átlagos műsorokon messze túlmutató produkciók egyik alaptapasztalata, hogy a különleges előadásokat bemutató gyerekek mögött szinte mindig ott állnak – tanárjaik mellett – szerető családtagjaik.

Természetesen nem maradhat ki a felsorolásunkból, hogy egy egész csatorna áll a gyerekek rendelkezésére a köztévé kínálatában. Az m2 gyerekcsatorna este nyolcig igényes rajz- és animációs filmekkel várja kis nézőit.

Forrás: M2 csatorna - Google

Nem kell félnie a szülőnek, mit néz a gyerek, vagy milyen reklámokat nyomnak az arcocskájába. Igazi családi mesemozi ez, hiszen valljuk be, amíg kicsinyeinket lefagyasztjuk a tévé előtt, addig sietve elvégezhetjük egyéb dolgainkat, ha épp nem ragadunk mi is le a képernyő előtt nagy kisgyerekként.