Kassai Etelka
Kassai Etelka

újságíró

Cukorbetegek Világnapja – fókuszban a megelőzés

A Cukorbetegek Világnapját először 1991. június 27-én rendezték meg. A minden évben ismétlődő esemény a cukorbetegség világszintű gyors terjedésére reagál. Ezen a napon szűrőprogramokkal, médiakampányokkal és sportrendezvényekkel fókuszál a világ a cukorbetegség megelőzési lehetőségeire, valamint a cukorbetegség okozta szövődmények veszélyeire hívja fel a figyelmet.


De mi is pontosan a cukorbetegség?

A cukorbetegség egy olyan anyagcsere betegség, amelynél az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. A cukorbetegség két típusra osztható. Míg az 1-es típusú diabetesben szenvedők aránya körülbelül 4-5%-ra tehető, a 2-es típus sokkal gyakoribb a hazai lakosság körében, a cukorbetegségben szenvedők mintegy 90% - a ebbe a típusba tartozik.

Ez utóbbi, vagyis a 2-es típusú diabétesz kialakulásában hatalmas szerepe van életmódbeli tényezőknek. Kiemelten negatív hatással bír a nem megfelelő táplálkozás valamint a mozgáshiányos életmód. Az egészségügyre óriási terhet ró a cukorbetegséggel kapcsolatos ellátás. A cukorbetegség kialakulásának megelőzése érdekében az ország, a kormány számos intézkedést hozott az elmúlt években. Az egészséges életmódra buzdító kampányokon felül az oktatási intézményekben bevezetésre került a mindennapos testnevelés valamint a közétkeztetés reformjának hátterében is sok egyéb más mellett, a cukorbetegség megelőzésének szándéka áll.

Az elmúlt évek kutatási adatai arra mutatnak rá, hogy világviszonylatban a cukorbetegség ma már nagyobb kockázati tényezővé vált, mint a dohányzás. Óriási kockázatokat vállal az, aki nem foglalkozik időben ezzel a problémával.

Magyarországon a lakosság 5-10%-a, 600-700 ezer ember érintett a diabétesz valamely formájában és ahogy feljebb írtuk már, a cukorbetegség mintegy 90%-ban fordul elő a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek kialakulásában olyan életmódbeli tényezők állnak, amelyek megváltoztatásával jelentősen csökkenhetne a betegség kialakulásának lehetősége.

Ijesztő tény, hogy amíg régebben a gyerekek jellemzően az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, napjainkban egyre gyakoribbá vált a 2-es típusú diabétesz is a gyerekek körében. Ennek hátterében pedig egyértelműen a nem megfelelő életmód, az egészségtelen táplálkozás valamint a mozgáshiányos, tespedő, ülő életmód tehető felelőssé. A magas zsír és magas szénhidráttartalmú „kész” és gyorsételek, a finomított lisztből készült péksütemények, a cukros üdítőitalok mértéktelen fogyasztása, valamint a kevés zöldség és gyümölcsfogyasztás áll.

Az egészséges életmód kialakítása éppen ezért az egész család számra elengedhetetlen. A szülői minta pedig életbevágóan fontos ezen a területen is. Hiszen ha a szülők számára természetes a mozgás, és az étrend is egészséges keretek között zajlik, akkor a gyerek számára sem akkora kihívás, a rászabott – akár egy kicsit szigorúbban kalkulált – étrend betartása. Akár megelőzésről, akár a már kialakult betegség kezeléséről, visszaszorításáról van szó.

Hogyan ismerhetjük fel, ha akár gyermekünk akár mi magunk diabéteszben érintettek vagyunk?

  • gyakori vizelés (polyuria)
  • a nagy mennyiségű, gyakori vizelés miatt kialakuló állandó szomjúságérzet, fokozott folyadékfogyasztás ( akár éjszaka is többször felébredünk szomjúság miatt
  • testsúlycsökkenés, állandó vagy emelkedő éhségérzet mellett
  • fokozott fáradtság, megnövekedett napközbeni alvásigény
  • acetonos lehelet 

A megelőzés mellett rendkívül fontos az időben felállított diagnózis és a kezelés megkezdése, ugyanis a cukorbetegség számos betegség előidézője lehet.

Magas vérnyomás, fokozott hajlam a fertőzésekre, szemkárosodás, vesekárosodás, ér és idegrendszeri károsodás is kísérheti/követheti a diabéteszt.