Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Digitális „kütyük Karácsonyra? Jó/Rossz? 

Tablet, telefon, esetleg játékkonzol a karácsonyfa alá a gyerekeknek?  Szabad, vagy ezzel óriási hibát követünk el? Esetleg nincs itt semmi probléma, csak a mi generációnk nem jól kezeli az digitális világot? Megmondom őszintén, magam sem tudom a helyes választ.

Az alábbi, inkább megoldást kereső, gondolatébresztőnek szánt írásomban a „Digitális Karácsony és mindennapok“ témakörét szeretném fókuszba tenni. Nem titkolt célunk a Fiatal Családosok Klubjánál, hogy segítsünk a családoknak a jövőben a gyerekek ( és szüleik) digitális függése, a szabadidejükből egyre nagyobb teret kihasító e-világ jelenléte kapcsán.

Hisszük, hogy tudatosan, együtt gondolkodva meg tudjuk találni azt a megoldást, ami nem a trendekkel megy szembe, hanem egy élhetőbb világot és családi életet eredményez.

Testvérek, Winter, Snow, Fák, Holiday, Karácsony


De térjünk vissza most egy picit még a Karácsonyhoz és az ajándékozáshoz

Utánanéztem egy kicsit a statisztikáknak és ami meglepett és egyben meg is örvendeztetett, hogy a magyar lakosság döntő többségének,  csaknem 90%-nak egyáltalán NEM az ajándék értéke a fontos.

Hurrá, én is mindig arra biztatom a gyermekeimet is, hogy készítsenek saját maguk ajándékot, rajzoljanak, írjanak vagy tanuljanak meg egy verset, sőt nemrég egyik kolléganőm mesélte, hogy „bármit kérhetsz“ kártyákat készítettek a gyermekeivel az apukának, amit különböző dolgokra, kérésekre lehetett beváltani. Nem az érték számít, hanem a szándék és a beletett energia, szeretet.

Ha mégis a vásárolt ajándékok mellett döntünk...

Az ajándékok beszerzése

És már meg is érkeztünk a digitális világhoz, hiszen  a kimutatások szerint a legtöbben már nem hagyományos boltokban, hanem webáruházakban szerzik be a kiszemelt meglepetést. A webáruházak népszerűsége nem meglepő, hiszen tízből nyolcan vásároltak már interneten, négyen pedig rendszeres online vásárlók. 

Öt gyermekes, dolgozó anyukaként mondhatom, hogy az online vásárlás a digitális világ egyik olyan vívmánya, ami véleményem szerint időt spórólhat, hiszen ahelyett, hogy a boltokat járjuk, akár értékes időt tölthetünk a családunkkal.

Sőt, azt is jó ötletek tartom, hogy ötleteket tudunk keresni az okos telefonunk segítségével, akár immár célirányosan lehet menni a  boltba megvenni az ajándékot.

Internetről a kézzel készített ajándékokhoz is lehet ötletet meríteni, erre például kiválóan alkalmas az Instagramm, nem egyszer készítettünk már közösen a gyermekeimmel ott látott apróságokat, pl. nyakkendő kulcstartót vagy szalvéta dobozt más családtagoknak.

A legnépszerűbb karácsonyi ajándékok.

Az biztos, hogy az elmúlt években a karácsonyi vásárlási szokások jelentősen átalakultak. Nem meglepő, hogy ez (is) bizonyos szempontból hatott az átadott ajándékok tárgyára is.

Csak zárójelben jegyzem most meg, hiszen ennek az írásnak ez nem témája, hogy szerencsére más, pl környezetvédelmi szempontok is befolyásoló erővel bírnak, mint pl. az ajándékok nem becsomagolása, hogy ne termeljünk még több szemetet. Nagy örömmel üdvözlöm az ilyen kezdeményezéseket☺

A kimutatás szerint legnépszerűbb ajándékok továbbra is a ruhaneműk, a könyvek, a különböző illatszerek, ékszerek és játékok. Egyre népszerűbbek az élmény, utazás ajándékok, ezek ajándékozását elősegítette az élménycsomagokra szakosodott cégek létrejötte. 

Számomra meglepő volt, hogy még mindig többen ajándékoznak készpénzt a gyerekeknek, azt hittem ez mára már kiment a „divatból“☹

Jöhetnek a „kütyük“ akár Karácsonyra?

Ma Magyarországon a szórakoztató elektronikai cikkek, elsősorban az okos telefonok, tabletek, laptopok, valamint a játékkonzolokról a legfelkapottabbak. Ez tény. Ahogy korábban írtam a mai cikkem témája inkább a problémafelvetés, a kérdések feltevése, az elgondolkodtatás, mert magam is a „könnyebb“ utat választva vettem kütyüt idén a gyermekeimnek. Tegyük ki a témát az asztalra!

Egyik ismerősöm mesélte a napokban, hogy laptopot kapnak a 11 és 13 éves gyerekei Karácsonyra. Azt is elmesélte, hogy küzdenek ők is a „kütyüzés“ visszaszorításával, de nem szeretnének szembemenni a világgal, amikor látják, hogy a gyerekek prezentációkat „dobnak“ össze a számítógépen és a játékokból, videókból megtanulnak angolul ( náluk ez tényleg így történt).  

Lehet, hogy ez így van és talán tovább kell lépnünk, kitágítani a problémát, nem a Karácsonnyal, a Karácsonyra kapott kütyükkel van az igazi gond. Nem itt van a probléma gyökere. És főleg nem a „maigyerekekkel“ van gond , akik ebbe születtek bele. A felelősség a miénk, felnőtteké! Hogy mi mit kezdünk ezzel az ÚJ világgal és hogyan segítjük benne a gyermekeinket.

A ma felnövekvő generációk, a „digitális bennszülöttek” számára természetes tartózkodási hely az online tér, ám a jelenség számos olyan kérdést vet fel, amelyek eddig nem léteztek, amelyekkel kapcsolatban nincsenek tapasztalataink és amelyekre nincsenek adekvát válaszaink sem.

Bizonytalanok vagyunk, szülőként keressük a megoldásokat. A jövőben ebben szeretnénk segíteni a Fiatal Családosok Klubjának „Fel a fejjel” című kezdeményezésével, amelyet a 2020-as évünk zászlóshajójára tűztünk.

És, hogy mi akár egy lehetséges jövő a Karácsony kapcsán?

Esetleg jöhet a „virtuális“ karácsonyfa? Például egy jópofa 3D hologram a valódi fa helyett, amit virtuálisan díszíthetünk. Erre akár lógathatunk majd digitális ajándékokat is. Amik látványos körítéssel, digitális sziporkák közepette tudnak majd „kinyílni” és saját környezetükben azonnal működni is. Remélem nem, bár az biztos, hogy a környezetvédelmi és helytakarékossági igényeket kielégítené☺

Fotók forrása: Freepik, Freepik.com