Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Egy ledolgozott élet után, amiért élni érdemes

Nyitottan és az életet szeretve élni, annak szépségében hinni, egy ledolgozott élet után is érdemes.  Az, hogy kinek milyen életminőség és élettapasztalat adatott a nagybetűs, dolgos éveiben, nagymértékben meghatározza és hatással van a nyugdíjban eltöltött évekre. Egy nagy szerető családban élve könnyebb megbirkózni az időkor testi és lelki kihívásaival. Akinek közvetlen környezetében, családjában élnek idős emberek tudják, hogy mennyire sebezhetőek, az évek múlásával mennyire érzékenyek, múltba révedőek, igazi nosztalgiázók, akik már csak szeretetre, jó szóra vágynak és hogy meghallgassák őket.


Családi legendák

A régi legendás családi történetek meseszerű, mégis megfogható élményt nyújtottak gyerekkoromban. Örültem nekik és a rám hagyott süteményrecepteknek, meg a sok régi megsárgult képnek, melyek segítségével a „nagyszüleim életre keltek”, s akiknek élettörténetének egy-egy szeletét én is tovább hordozom.

A generációs kötődés egy különleges kapocs

A nagyszüleimet sajnos alig ismertem, nagyon kicsi voltam még, amikor elhagyták a földi létet, ezért az életemből kimaradt és nem adatott meg a velük való szoros lelki kapcsolat. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy az én gyerekeimnek megadatik, hogy sűrűn találkozhatnak, programokat szervezhetnek a nagyszüleikkel, felhőtlenül élvezve egymás társaságát. Fantasztikus nagyszülőknek örülhetnek nap, mint nap az én drága szüleim személyében, akiknek nem tudok elég hálás lenni, hogy vannak nekünk és csak azt kívánom a Jóistentől, hogy még nagyon sokáig legyenek velünk szeretetben, egészségben.

Örömök és kihívások a nagyszülői létben

Őszintén mondom, a környezetemben kevés boldogabb házaspárt ismerek, mint a szüleim. 44 éve élnek boldog házasságban: 3 gyermekük és 9 unokájuk született. Napjainkban szinte fehér holló az olyan időskorú, aki 40 évet egy munkahelyen dolgozott, rajongva szerette a munkáját és a munkahelyén megbecsülés övezte.  Az én apukám akadémikusként vonult nyugdíba, több mint 40 év munkaviszony után és büszkén elmondhatja, hogy az első munkahelye volt egyben az utolsó is. Ő imádta a munkáját és még most 73 évesen is tevékeny életet él. Anyukám főállású édesanyaként a három gyermek mellett mindig is a családi fészek megteremtéséért és dolgozott, és most is mindene a gyerekei és az unokái. Csodálatos, hogy ő ezt soha nekünk nem rója fel nekem, pedig sokszor őszintén elgondolkodtat, hogy jómagam öt gyermek mellett dolgozom és számomra így kerek és teljes az életem. Szüleim önfeláldozó segítsége nélkül mindez persze nem valósulhatott volna meg.

Lelki kötődés

A családunkban nagyon szoros kapcsolat van nagyszülők és unokák között, születésük első pillanatától maximálisan részesei az életüknek, rengeteget segítettek és segítenek a mai napig a gyerekek ellátásban, logisztikájában. A gyerekek annyira szeretnek a nagyszülőkkel lenni, hogy sokszor „ölre menő” vitát folytatnak arról, hogy ki legyen aznap velük, ki lesz az a szerencsés, aki náluk alszik.

Ha egészség van, minden van…

A kor előrehaladtával azonban a testi-lelki változás egyre jobban nyomot hagy egy idős emberen. Az egészég megtartása a legnagyobb kihívás az életükben. Az én szeretett szülei szerencsére nagyon fittek és jó egészségnek örvendenek, de tudom nem mindenki ilyen szerencsés. „A mozgás az élet” több, 80 év feletti még aktív életet élő szépkorú mottója, amit érdemes megfogadni.

Úgy szeretném meghálálni…

Az Idősek világnapja alkalmából kívánok szüleimnek és minden időskorú honfitársamnak minél több egészségben eltöltött évet, és hogy minél több minőségi időt tölthessenek az unokáik és gyermekeik körében. Sajnos a mai rohanó világban nehéz mindezt megvalósítani, de most hogy írom ezeket a sorokat magam is elhatároztam, hogy sokkal jobban fogok erre figyelni. Hiszen azzal tudjuk idős korban lévő szeretteinket a legjobban segíteni, támogatni, ha minél többet vagyunk velük, meghallgatjuk őket és  sokat lehetnek gyermekeikkel, unokáikkal, mert ez óriási erőt számukra.