Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Enyhülő terheink - Három gyermek és semmi szja?

A családok középpontba helyezésével, támogatásával a demográfiai helyzetben változásokat lehet előidézni. Ősszel újabb nemzeti konzultáció indul azért, hogy kiderüljön milyen területen várnak segítséget a családok.

Több évvel ezelőtt, amikor megálmodtuk, hogy létrehozunk egy a családokra és a családok problémáira fókuszáló szervezetet, még magam is tapasztalatlan édesanya voltam. Ma már öt kisgyermek édesanyjaként - átélve számtalan gyermekbalesetet, betegséget, óvoda - és iskolakezdést, az élet apró és nagy pillanatait - tudom, hogy mi az, ami megerősítheti a családomat, mi az, ami harmóniát teremthet a hétköznapjainkban.  

Az egyéni küzdelmek, a megélhetésért folytatott harc, minden segítség, támogatás nélkül felemészthetik a mindennapok békéjét. Egyes kapaszkodók megragadása azonban további lendületet adhat egy-egy családnak, könnyebbséget hozva életükben.  

A mai családpolitikát érintő kormányzati célok és eszközök igyekeznek a családokat leginkább támogató lehetőségeket feltérképezni, kiválasztani és megvalósítani.


 

Három gyermek, semmi SZJA?

Múlt héten felröppent a hír, miszerint életük végéig szja-mentesek lehetnek a háromgyerekes anyák. A többgyermekes családok, ahogy mi is öt csodálatos gyermekkel, nagyon jól tudják, hogy minden forint jól jön a háznál, nemhogy évi plusz félmillió forint. Márpedig ez nagyjából ennyit jelentene az anyukák számára évente, ami hatalmas segítség lehet a mindennapokhoz.

Minden olyan intézkedés, mely a többgyermekes szülők életét könnyítik, engem különösen nagy boldogsággal tölt el. Több ízben nyilatkoztam már a napokban arról a témáról, hogy a kormány azt tervezi, hogy a háromgyermekes anyukák életük végéig mentesek lehetnek a személyijövedelemadó-fizetés alól. Míg 2010-ben a kormány 960 milliárdot szánt erre a célra, addig 2019-ben ez az összeg eléri majd a 2004 milliárdot. Ezt példázza a legújabb intézkedés is, miszerint a háromgyermekes nők életük végéig mentesek lehetnek a személyijövedelemadó-fizetés alól. Nagyon örültem, mikor meghallottam ezt az ötletet. Bár egyelőre még csak döntés előkészítési fázisban van az ügy, úgy vélem, egy ilyen tartalmú tervezet gyökeresen megváltoztathatja egy család életét.

Családok a középpontban

A családok folyamatosan középpontban vannak, ősszel újabb nemzeti konzultáció indul azért, hogy kiderüljön milyen területen várnak segítséget a családok. A konzultáció kérdéseire adott válaszok összegzése után – a tervek szerint – újabb jelentős családpolitikai intézkedések várhatóak, és - lehetőség szerint – bővülhetnek a már meglévő támogatások. Teljes szívemből egyetértek azzal, hogy a kormány továbbra is a társadalom alapkövének a családokat tekinti, ezért szeretne minden olyan támogatást megadni, ami hozzájárul a gyermekvállaláshoz. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen nagy boldogság nagycsaládban élni, gyermeket nevelni, látni a testvérek közti szeretetet és kötődést. Remélem, hogy az intézkedések és a kormány nagyfokú segítsége még lelkesebbé teszi az édesanyákat újabb kisbaba vállalásához.

Családtámogatás 2019-ben

A jövő évben minden eddiginél több forrás jut erre a területre, ami szám szerint 72 milliárd forinttal többet fordít a tavalyinál, így összesen ez a szám meghaladja a 2000 milliárd forintot is. A kormány egyetlen családi támogatást sem von meg, sőt inkább növeli azokat. Ezt bizonyítja, hogy a kormányzat a jövő évben otthonteremtésre 242 milliárd forintot irányzott elő, illetve 2019-ben változatlan feltételek mellett lehet igénybe venni az otthonteremtési támogatásokat. A családbarát adó- és járulékkedvezményekre összesen csaknem 400 milliárd forintot fordít a kormány jövőre, ami több mint 10 százalékkal magasabb szám az ideinél. Ebből a családi adókedvezményekre 355 milliárd forint fog jutni. Munkaalapú családtámogatásokra”, így a csecsemőgondozási díjra, a gyermekgondozási díjra (gyed), a várandósság alatt járó táppénzre jövőre 265 milliárd forintot fordít a kormány, 14 százalékkal többet, mint idén.

További intézkedések

Az intézkedésen kívül további gyermekvállalást ösztönző intézkedések várhatók. A családi kedvezménynek köszönhetően a nagycsaládosok akár 99 000 forinttal kedvesebb adót és járulékot is fizethetnek. Idén az egygyermekes családoknál 10 000 forinttal, kétgyermekes családoknál gyermekenként 15 000 forinttal, három- és többgyermekes családok esetén gyermekenként 33 000 forinttal csökken a fizetendő adók és járulékok mértéke.

Magyar babák határon túl

Régóta szívügyem már az országhatáron kívül született magyar babák ügye és az, hogy velük is foglalkozzunk. Boldog vagyok, hogy idén már az országhatáron kívül született magyar babáknak is jár az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatás és a Babakötvény is.

2018-tól már az apa is részesülhet a csecsemőgondozási díjban, kibővült a hallgatói gyed, nőtt az ápolási díj alapösszege, de a lombikprogram gyógyszereire kapott támogatási intenzitás is nőtt, 70 helyett 90 százalékra.

Családok éve

Ez az év a Családok éve rendezvényeinek jegyében telt. Egyesületünk is számos eseménnyel tette színesebbé ezt az időszakot, és még az év hátralévő részében is tartogatunk a családok számára meglepetéseket. Novemberben útjára indítjuk több családszervezettel együttműködésben a siket és nagyothalló gyermekeket és felnőtteket támogató kampányunkat, amelynek zárásaként december 1-én a Millenáris D épületében a Családszervezetek III. Adventi Jótékonysági Vásárát  rendezzük meg. A jótékonysági vásár célja, hogy az adományokból, a kézműves termékek értékesítéséből befolyt összeggel támogathassuk a Jel Alapítvány munkáját. Ma Magyarországon majdnem egymillió ember él valamilyen fokú halláskárosodással.

A Jel Alapítvány 2016 óta végzi tevékenységét a hallássérültek érdekvédelmében, küldetésük - a Jelnyelvi játszótér és az érzékenyítő, oktató programjaik által - hogy elősegítsék a siket gyerekek jelnyelvhez való korai hozzáférését. Hisz a választott nyelv használata és az érthető információk szabad befogadásának lehetősége mindenkit megillet, társadalmi körülményektől függetlenül.

Bízom benne, hogy ehhez a nemes célhoz nem csupán családszervezetek, hanem mások is szívvel-lélekkel csatlakoznak majd.

A Jótékonysági Vásár és a tervezett program, a Jel Alapítvány munkájának további részleteiről hamarosan többet is megtudhatnak olvasóink oldalamról.