Kassai Etelka
Kassai Etelka

újságíró

Fejben kell eldönteni, hogy erős vagyok, meg tudom csinálni, és akkor sikerülni fog – interjú Bacsó Krisztina edzővel

Címkék:

Az Összefogás XI. Sportegyesület 8 alkalmas online edzéssorozatot hozott létre. A tapasztalt edzők egyike Bacsó Krisztina aerobikoktató, személyi edző. Az „Indul a 8 hetes, hozd formába magad edzésprogram!” az egyesület Facebook oldalán érhető el.


Nagyon fontos, hogy a családok értékként tekintsenek a rendszeres mozgás testi-lelki egészségének megőrző szerepére. Ezzel az edzéssorozattal is segíteni szeretnénk a családoknak abban, hogy megtalálják a kapaszkodókat ehhez, hogy legyen elég motivációjuk és erejük belevágni a mozgásba. Cikkünkben Bacsó Krisztinát kérdeztük a saját motivációiról és arról, hogyan lehet akár teljesen kezdőként belevágni a testedzésbe, akár otthon, akár online edző segítségével?

Mióta foglalkozol sportoktatóként-edzőként, miért választottad ezt a hivatást?

1998 óta vagyok edző. Öt éves koromban már nagyon tetszett ez a foglalkozás, bár akkor még callanetics volt a neve. Mindig anyukámmal együtt tornáztunk, és én nagyon imádtam ezeket az alkalmakat.             

Milyen sportot (sportokat) űztél gyerekkorodban?

6 éves koromban művészi tornáztam, később atletizáltam és hobbiként aerobik órákra jártam.

Mit kaptál/kapsz a rendszeres mozgástól fizikai-lelki síkon egyaránt?

A rendszeres mozgás feltölt fizikailag és lelkileg is. A mozgás segítségével sokkal könnyebben birkózom meg az élet nehézségeivel, teljesen feltölt lelkileg energiával.

Ha valaki teljesen kezdő, de szeretne végre formába lendülni, mire kell nagyon figyelni, hogy ne egy újabb, gyorsan elhamvadó lelkesedés legyen?

Ha valaki teljesen kezdőként szeretne tornázni, a legfontosabb, hogy ügyelni kell a fokozatosságra. Szépen lassan kell az edzést felépíteni. Először egyszerűbb gyakorlatokkal kell kezdeni, amit meg tud csinálni, hogy legyen sikerélménye. Ez nagyon fontos, hiszen ez az élmény adja a lelki muníciót a következő alkalomhoz. Az első edzés után kellemes fáradságot kell éreznie a vendégnek az órámon. Így a következő edzésre már lelkesen fog eljönni. Nagyon fontos, hogy mindig a saját tempójában fejlődjön a vendég és a szerint közelítjük meg, majd érjük el a kívánt célt. Ha már az első órán teljesen kifárasztjuk a vendéget, akkor sajnos elvesszük a kedvét az edzéstől. E igaz azokra a helyzetekre is, amikor valaki egyedül, otthon áll fel és vág bele ebbe a munkába- a fokozatosság és a sikerélmény elengedhetetlen az alapok megteremtéséhez.

Hogyan lehet önmagunkban legyőzni a negatív gondolatokat/csapdákat? Ilyenekre gondolunk: „Én nem vagyok elég kitartó… á ez úgyse sikerül…most nyűgös vagyok….majd holnap neki kezdek….mindenki ügyesebb nálam....” Vagyis azokra a belső hiedelmekre gondolunk, amik megakadályozzák a lendületet.

A negatív gondolatokat úgy kell legyőzni, hogy felülírjuk magunkban azokat pozitív gondolatokkal: „Igenis meg tudom csinálni, mert kitűztem a célom és erős vagyok.”  Ez működni fog. Magunkat meg soha nem szabad összehasonlítani másokkal, mert nem vagyunk egyformák. Kizárólag saját magunkhoz kell viszonyítani. Közhelynek tűnhet, de nem az: minden fejben dől el. Kitartónak kell lenni és akkor sikerülni fog a célunkat elérni. Személyi edzéseimen ezt is tanulni és gyakorolni szoktuk: a kitartást. 

Mennyi időt szánjunk (kezdetben) a mozgásra? Milyen időközönként? Van minimum idő, ami már segíthet, például fél óra mozgás már sokat jelenthet? Illetve kezdőként mire kell nagyon figyelni? Például terhelés, állapotfelmérés, testünk reális ismerete?

Érdemes hangsúlyozni, hogy bármilyen mozgás jó lehet, a lényeg, hogy olyan sportot válasszunk, amit szívesen és örömmel teszünk. Napi 20-30 perc séta is már jó, csak mozogjunk minél többet, csak induljunk el. Heti 3 edzés már jónak számít, de akár 5×is edzhetünk. A rendszeresség viszont elengedhetetlen. Természetesen amennyiben teljesen kezdők vagyunk, mindenképp történjen meg egy állapotfelmérés, ami nem csak a fizikai erőnlétünkre fókuszál, de egészségi állapotunkra is, hiszen ezeknek az eredménye határozza meg az edzés típusát, lefolyását és erősségét. De addig is- induljunk el, mozduljunk meg, hiszen a séta, a könnyű gyaloglás csak jót hozhat.

Milyen napszakban a legjobb, a leghatékonyabb a mozgás, és van e olyan tényező, amit érdemes kiküszöbölni vagy figyelni kell rá? Például étkezés után x ideig várni kell?

Hogy milyen napszakban edzünk, mindenkinek magának kell eldöntenie, hiszen ez függhet a bioritmusunktól, a munkánktól, az élethelyzetünktől. Például valaki reggel meg se tud mozdulni olyan fáradtnak érzi magát, más meg reggel kipattan az ágyból és már veszi is edzőcipőjét. Mindenkinek magának kell megéreznie, mikor a legaktívabb. Azonban a reggeli edzést mondják a legjobbnak, mert akkor a leggyorsabb az anyagcserénk, de valaki ezt egyszerűen nem bírja, mert nem ébredt fel a teste és nem tud 100% -os edzést csinálni. Ezért tanácsolom mindig azt, hogy figyeljen mindenki a saját teste jelzéseire és annak megfelelően döntse el, számára mely napszak alkalmas a mozgásra. Nem versenyre készülünk fel, hanem szabadidősportot végzünk, ennyi rugalmasság belefér. A másik éles kérdés, hogy éhgyomorral vagy étkezés után történjen e reggel az edzés? Van, aki az éhgyomorral történő edzésre esküszik, mert akkor a leghatékonyabb a zsírégetés. Más meg elájul, ha nem evett semmit edzés előtt – így kudarcba fullad az elhatározás. Én azt tanácsolom, nyugodtan kezdjük egy könnyű reggelivel a napot. Ha más időpontban mozgunk (nem reggel) akkor viszont tanácsos legalább két órával edzés előtt nem fogyasztani semmit, főleg nem nehéz ételt. 

Hogyan segíthetnek a sporttársak (online is)? Hogyan lehet egymást motiválni? Van valami titka annak, hogy egyszer csak nélkülözhetetlenné váljon a mindennapi/rendszeres testmozgás?

Ha többen vagyunk könnyebb az edzés is, mert húzzuk egymást. Ha látjuk a barátnő, a szomszéd vagy ismerős is belevág, akkor mi magunk is könnyebben elindulunk. Ugyan így van ez az online világban is. Látjuk, hogy bejelentkezett a szomszéd, a barát, a kolléga az ismerős, és így mi se akarunk lemaradni. Tapasztalatból mondhatom, jó kis csapat szokott így is összejönni. Ha már elkezd az ember valamit rendszeresen mozogni és örömét leli benne, egy idő után már hiányozni fog neki és egyszerűen "függni" fog tőle, akár lelkiismeret furdalása is lehet, ha esetleg egy napot kihagyott.

Segítenek a célkitűzések?

Igen, segítenek, mindig ki kell tűzni egy célt, és fejben eldönteni, hogy igenis meg tudom csinálni, mert erős vagyok és sikerülni fog.