Dubecz Renáta
Dubecz Renáta

blogger, 2 gyermekes édesanya

A kultúra ereje - értékeink megőrzése és továbbadásaAmióta világ a világ, a kultúra az emberi teremtés része: mindent magában foglal, amelyet az ember maga teremtett és teremt a mai napig. Szokásaink és hagyományaink összessége, a társadalom szellemi élete. Mióta megszülettünk körbe vesz bennünket, átölel, megnyugtat, elcsendesít, gondolkodásra késztet, érzelmi muníciót ad és lelkileg feltölt.


Őseink által több száz éven át megőrzött és továbbadott értékek magyarságunk, kultúránk részét képezi. Ki-ki saját családi közösségében is kulturális értékekkel „felvértezve éli, élvezi, élheti túl” a mindennapokat. Az élet természetes továbbadása, az emberek közötti együttműködés, családi tradíciók és közös nemzeti hagyományaink őrzése egy társadalom jövőbe vetett hitének alappillére.

A magyar kultúra napjáról való megemlékezés gondolatát ifj. Fasang Árpád zongoraművész vetette föl 1985-ben: „Ez a nap, amikor az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is.”

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát. Ez a nap alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Idén a Himnusz 200. évfordulóját ünnepeljük a Magyar Kultúra Napján!

Először 1989 januárjában tartottak rendezvényeket a magyar kultúra napján. Ma is az ünnep alkalmából itthon, a határokon túl és szerte a világban megemlékezünk a magyar kulturális értékeinkről. Számtalan kiállítás, koncert, hangverseny, könyvbemutató, irodalmi est és színházi előadás közül lehet ilyenkor válogatni.

Érdemes kultúránk csodás kincseit a családi mindennapokba is beépíteni!

10 kulturális tippötlet a mindennapokra:

  1. Olvassunk gyermekeinknek este magyar népmeséket is!
  2. Énekeljünk nekik népdalokat, esti altatókat!  3. Nézzünk közösen magyar gyermek báb- és rajzfilmeket!
  4. Vigyük el őket a Ringató családi eseményeire vagy táncházba, itt csodás magyar népdalokkal is találkozhatunk!
  5. Fedezzük fel a múzeumok interaktív elemeit, színes programjait!  6. Böngésszünk festők képes albumait, ha tehetjük, menjünk kiállításokra!
  7. Alkalomadtán hangversenyre is mehetünk, a gyerekeknek például hangulatos „kakaó koncerteket” is szerveznek.  8. A meseszínház az egyik legjobb családi kikapcsolódás lehet, ilyenkor mi is újra gyermekek lehetünk.
  9. Keressünk fel velük egy közeli könyvtárat, ahol még családi programok is várnak bennünket!
  10. Éljünk a falunk, városunk adta lehetőséggel, menjünk egy nagy sétára és ismerjük meg a történetét, nevezetességeit!

Természetesen ez csak néhány lehetőség, melyből mazsolázhatunk a hétvégi családi programot tervezve. Ám a legfontosabb, hogy otthonunk melegében továbbra is őrizzük családi hagyományainkat, mert ez erősíti a családi összetartást, szeretetet és értéket ad gyermekeinknek, melyet majd ők visznek tovább…

----------------------------------
JÁTÉK!

Január 22-e a Magyar Kultúra Napja, alkalomból játékra invitálunk benneteket, hiszen a kultúra része az olvasás, mely azon túl, hogy szórakoztat és elvarázsol, mentálisan stimulál, növeli a tudásod, szókincsed és kitűnő stresszoldó.

Írd meg nekünk kommentben, hogy melyik szerzőtől és mit olvasol vagy olvastál utoljára, esetleg a gyermeked mit olvas!
Nyeremények: 10 db Pál utcai fiúk POKET zsebkönyvet, amely megszületésében a Fiatal Családosok Klubja is részt vett!
A hozzászólásokat 01.26. csütörtök éjfélig várjuk, 01.27-én pénteken délelőtt sorsolunk!

Játszani a Fiatal Családosok Klubja Facebook oldalán ITT lehet!