Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Fogyasztói böjt - Ma van a Ne vásárolj semmit! nap

Manapság lételemünkké vált a fogyasztás, vásárolunk, járjuk a boltokat, böngésszük az internetes webáruházakat, akkor is, ha ez nem szükséges. 


Valós szükségleteinken felül sokszor már-már észre sem vesszük, hogy mennyi fölösleges dolgot vásároltunk. Az általunk felhalmozott dolgok sokszor otthon sorakoznak, vagy a kukában landolnak. Mindeközben bele sem gondolunk, hogy az előállításukhoz szükséges nyersanyag- és energiaigény mekkora teher Földünk számára. Emellett a rengeteg hulladék, ami részben a gyártás, részben a forgalmazás, részben pedig a használat révén keletkezik. 

A Ne Vásárolj Semmit! nap hagyománya Amerikából ered ahol a Hálaadás Napja utáni első péntek a karácsonyi bevásárlás hagyományos kezdőnapja. A bevásárlóközpontok ilyenkor hatalmas akciókat kínálnak, az emberek pedig szinte már áttaposva egymáson próbálják jobbnál jobb áron beszerezni az egyes termékeket. Magyarországon először 2004-ben tartottak Ne vásárolj semmit! napot. Az egy napos fogyasztói böjtöt Magyarország november utolsó péntekén tartjuk. Ez nem véletlen, hiszen ekkora időzítik a cégek az oly’ népszerű “Black Friday” akciókat, ami sajnos méginkább halmozásra biztatja a fogyasztókat. A magyar vásárlási statisztikák is azt mutatják, hogy péntekenként vásárolunk a legtöbbet. November végén már hazánkban is javában zajlik a karácsonyi reklámözön, a vásárlási láz életben tartása. 

Miért válunk mániákus vásárlóvá?

A vásárlást sokan úgy veszik, mint egyfajta terápiát: egy nehéz munkanap vagy munkahét után jólesik szétnézni az üzletekben, felpróbálgatni ezt-azt, aztán megvásárolni – kicsit ezzel jutalmazzuk meg magunkat az aznapi vagy heti munkánkért. Ez sok kérdést vet fel, többek között azt, hogy mi az, ami igazán örömmel tölt el bennünket ebben az esetben? A megszerzés öröme, a birtoklás érzése, vagy az, hogy magunknak vásárolhatunk, megajándékozzuk magunkat? A tudósok kutatásai alapján az az eredmény, hogy a vásárlás hatására beindulnak a öröm- illetve boldogságérzet és az elégedettség mechanizmusai, a folyamat hasonló, mint amikor csokoládét eszünk. Ugyan pénzt költünk és ez némi fájdalmat okozhat az agyban, az örömérzet sokkal erősebb, így legyőzi a reális gondolkodást.

Új hobbi: az online vásárlás 

Mióta teret nyert magának az online vásárlás, méginkább hajlamosak vagyunk elvetni a sulykot. Ha az interneten böngészve vásárolunk nem érezzük a súlyát sem képletesen, sem fizikálisan annak, hogy mennyi terméket, ruhadarabot tettünk a kosarunkba. Kutatók szerint a webes vásárlásban a várakozás öröme is növeli az élményt, hiszen hasonló érzéseket kelt bennünk a csomagunkra való várakozás, mint az ünnepek, születésnapok közeledte.

Tanácsaim, amivel elkerülhetjük a felesleges vásárlást, halmozást: 

  • Csak akkor vásároljunk háztartási gépeket, ha valóban szükségünk van rá! 
  • Vásárláskor vizsgáljuk meg, próbáljuk fel és próbáljuk ki a megvásárolni kívánt terméket. 
  • Nagyobb összegű kiadásoknál tájékozódjunk alaposan a gyártótól függetlenül. 
  • Ha szükséges egy konkrét dolog megvásárlása, ne hagyjuk, hogy a reklámok, akciók eltérítsenek bennünket az elképzelésünktől. Ha nem találjuk meg azt a terméket, amit kinéztünk, ne vegyünk helyette egy kevésbé jót.
  • Karácsony és születésnapok alkalmával ajándékozzunk élményt, saját kézzel készített termékeket. 
  • Írjunk karácsonyi ajándék-listát, mielőtt beszerző körútra indulunk! 
  • Ne dőljünk be az akcióknak, amik halmozásra buzdítanak. (Például: Egyet fizet, kettőt vihet akciók.)

A Ne vásárolj semmit! nap a túlfogyasztás elleni jelképes tiltakozás,  amely arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy a túlzott vásárlással, termékek felhalmozásával mekkora mértékben ártunk környezetünknek. Idén spóroljunk többet a Black Friday-en, mint valaha: ne vásároljunk semmit!