Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Gyermek - a jövőnk záloga

A gyermek érték. A gyermekvállalás, a gyermekek nevelése nem csak a személyes kiteljesedés fontos útja, de minden magyar ember érdekét is szolgálja.

Jó lépések-e, amiket Orbán Viktor bejelentett? Hatásosak lehetnek-e?

A bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv, együtt azzal a sokszínű és nagyvonalú családpolitikai intézkedéssorozattal, ami immár a harmadik kormányzati ciklus óta bővül, színesedik, túlzás nélkül egyedülálló a világban! Minden eleme azt üzeni, hogy a kormányzat meg kívánja állítani a hosszú ideje tartó demográfiai lejtmenetet és történelmi felelősségét átérezve minden tőle telhetőt megtesz, hogy biztosítsa a kívánt gyermekek megszületését.


Mit várhatunk ezektől? Egyáltalán egy kormány tudja jelentősen növelni a születésszámot?

Számunkra, fiatal családosok számára nem csak anyagilag, de erkölcsileg is fontos megerősítést jelent az új intézkedési csomag, azoknak a fiataloknak pedig, akik a jövőben szeretnének gyermekeket, óriási esélyt teremt! Aki szeretne, így tovább tud lépni személyes életében: akár a CSOK kínálta lehetőségek igénybevételével, akár kisgyermek mellett a "nagymama GYED-del", vagy nagycsaládosként a régi autó lecserélésével.

A négy vagy több gyermeket nevelő nők is érezhetik a társadalmi megbecsülést az élethosszig tartó szja-mentességgel. Mindez azt üzeni, hogy társadalmilag értékes és elismert dolgot tesz, aki gyerekeket vállal. Az intézkedések természetesen azt a legfontosabb célt szolgálják, hogy merjünk igent mondani a második, harmadik, negyedik gyermekre is – történelmünk során ehhez soha ekkora támogatást nem biztosított az állam. Most már tényleg csak rajtunk és az utánunk következő generációkon múlik, hogy mit kezdünk ezzel a lehetőséggel.  

Mit gondoltok az ilyen intézkedések kritikáiról? Elsősorban arról, hogy a kormány szülőgépnek tekinti a nőket, illetve hogy az ilyen lépések diszkriminálják az egyedülálló nőket, illetve a gyermeket vállalni nem akarókat?

Ezen intézkedések azoknak szólnak, akik családban, gyermekekkel képzelik el a jövőjüket, és nem titkolt célja belülről, a magyar családok segítésével és segítségével megoldani a demográfiai kihívásokat. Véleményünk szerint ezek olyan intézkedések, amikbe nem lehet belekötni, hiszen ki az, aki nem szeretné támogatni a családokat,  ki az, aki nem szeretné, hogy egyre több gyermek szülessen? Ugyanakkor ma hazánkban semmiféle kényszer nincs akár a gyermekvállalásra, akár a családalapításra. Ezek lehetőségek, amelyekkel vagy él valaki, vagy nem. Mi úgy gondoljuk, hogy minden ilyen, a lehetőségeket szélesítő, színesítő ajánlat ösztönzőleg hat a gyermekvállalásra, még akkor is, ha valaki nem él vele: mert egy bizonytalan, új élethelyzetben épp a családok biztonságérzetét, erkölcsi megbecsülését növeli. A FICSAK üdvözli a meghozott döntéseket, mert a gyermekek születésének ösztönzése és a családok helyzetének megerősítése nem pusztán politikai-, hanem sorskérdés.

Mi, a Fiatal Családosok Klubjaarra bíztatunk mindenkit, hogy hozza meg a döntést, és korántsem csak az új támogatások miatt, hanem azért, mert mi tudjuk a legjobban, hogy érték a gyermek. A gyermekvállalás, a gyermekek nevelése nem csak a személyes kiteljesedés fontos útja, de minden magyar ember érdekét is szolgálja, függetlenül attól, hogy ő maga családos-e vagy sem. Reméljük, hogy minél többen élni fognak az új lehetőségekkel és a magunk részéről pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy az intézkedésekről és azok előnyeiről minél többen értesüljenek.

Király Nóra,

a FICSAK alapítója

 

Az interjú a mandiner.hu oldalon jelent meg.