Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Gyermekeink nevelése a legfontosabb kulcs környezetünk megóvásában

Pontosan 50 évvel ezelőtt, 1972-ben jelölte ki az ENSZ június 5-ét a Környezetvédelem Világnapjává. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének ezzel a lépéssel az volt a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára. A környezet értékeinek megóvása az egész világon hatással van az emberek életére, jólétére, mindennapjaik alakulására és arra is, hogy milyen irányba fejlődik a gazdaság.

Ez a nap arra teremt lehetőséget, hogy közösen gondolkodjunk a jövőnkről, fókuszba helyezzük a környezetvédelmet és megoldási lehetőségek után kutassunk egyéni, közösségi szinten egyaránt.

Az ENSZ minden évben egy-egy téma mentén nyit párbeszédet a közös megoldások fellelésére. A tavalyi év témája: „Újragondolni, újjáteremteni, helyreállítani” volt és ezzel kezdetét vette az ENSZ ökoszisztémia-helyreállítási évtizede.

Miközben hatalmas pusztítást végzünk mi emberek a környezetünkben, felismerhetőek pozitív változások is, amelyek, ha nem is tudták (még) megfordítani a folyamatokat, de egy-egy területen lassíthatják a környezetkárosítást. Megszámlálhatatlanul sok kezdeményezés indult környezetünk védelme érdekében, és ez az egyéni és társadalmi mentalitás jó irányba viheti a jövőt.

Szinte minden napra jut egy esemény, akad egy világnap, vagy hazai szintű esemény, amely erőfeszítéseket tesz, párbeszédbe hív vagy konkrét cselekvésre ösztönöz.

Nemrég ünnepeltük a Vizes Élőhelyek Világnapját, az Újrapapír napját, a Vadvilág Világnapját, a Nemzetközi Energiahatékonyság Világnapját. Ünnepeltük a Méheket, szóba kerültek a Beporzók. Minden évben fókuszba kerülnek a lemészárolt fókák. Hazai ünnep a „Hazai halak védelme”, és a Verebek napja, és természetesen, nagy örömünkre minden évben ünnepelhetjük a Madarak és fák napját is. Szem előtt van az Erdők napja, a Föld Napja, a Víz világnapja, a Meterológiai Világnap, a Föld Órája, a Zaj ellenes Világnap, a Biológiai Sokféleség Világnapja, az Óceánok Világnapja és oldalakon keresztül sorolhatnánk még.

Mindebből kitűnhet, hogy sokunk számára, közösségi, kormányzati szinteken is fontos környezetünk megóvása, számtalan területen történnek erőfeszítések a romboló folyamatok megállítására. Úgy tűnhet, hogy kézben tartjuk az eseményeket.

De valóban kézben tartjuk bolygónk jövőjét?

Talán úgy helyesebb a megfogalmazás, hogy nem kézben tartjuk bolygónkat, hanem a kezünkben van a jövő. Rajtunk múlik, milyen irányba fordul majd a világ. Rajtunk és a gyermekeinken, akik már itt vannak velünk és tőlünk veszik át a környezettel való bánásmódot. A mi mintáinkat követik a mindennapi életben. Ahogy mi neveljük őket, amit mutatunk, ahogy cselekszünk, úgy fognak gondolkodni a Földről, és úgy cselekszenek, ahogy azt tőlünk látják.

A FICSAK valamint a ZÖLD KÖVET EGYESÜLET alapítójaként, ötgyermekes édesanyaként tapasztalatból tudom, hogy egyéni, és a család szintjén egészen apró dolgok segítségével is lehet formálni gyermekeink kapcsolatát a természettel, környezetünkkel. Ha azt látják, hogy a szülő nem rest kerékpárra ülni és autó helyett azzal közlekedni, ha nem rest növényeket, virágokat ültetni, komposztálni, szelektíven gyűjteni a hulladékot, akkor ők ezt tartják majd természetesnek és eszükbe se jut majd másként közeledni a környezethez. Jövőt óvó megoldásokhoz fordulnak majd. Erre lesz belső igényük.

Én édesanyaként azt is tapasztalom, hogy egészen közel kell vinni a gyerekeket a természethez ahhoz, hogy megértsék annak működését és megértsék azt is, hogy miért kell közösen erőfeszítéseket tenni a környezet védelme érdekében.

Ha azt látja a gyermek, hogy egy általa vagy a közösen ültetett virág nem fejlődik, szenved vagy el is pusztul, ha nem locsoljuk, ha nem gondoskodunk az életben maradásához szükséges feltételekről, akkor locsolni, ápolni fogja azt. Mert a saját kezűleg vagy akár a nagymamájával ültetett virághoz érzelmek kötik. Nekünk szülőknek ez az egyik legszebb és valójában nagyon is hatékony út a nevelésben, amikor pozitív érzelmekhez kötjük az értékek átadását. Amikor a természet szeretetére való nevelésről esik szó, erre kell gondolni és ennyire apró, akár hétköznapi dolgokban megragadni a lehetőséget.

Mert az semmit nem mond a gyerekeknek, ha arról beszélünk, hogy pusztító mennyiségű vegyszert használnak az óriási agrárvállalatok, mert arra nem lát rá. Ám arra igen, ha a család saját kiskertjében bio megoldásokat használ a szülő. Közvetlen közelről láthatja, hogy csalánból, körömvirágból és fokhagymából olyan bio permetlevet tud készíteni az apa vagy az anya, ami távol tartja a kártevőket. Láthatja, hogy egy gyengéd, a környezetet óvó megoldás működőképes. És ezzel nem csak konkrét megoldást adunk a kezébe, hanem egy olyan mentalitást is, ami irányítani fogja döntéseit.

Gyermekeink nevelése a legfontosabb kulcs bolygónk, környezetünk megóvásában. Ha sikerül megértetnünk a gyerekekkel, hogy Földünk megóvása nem egy idegen fogalom és nem egy halogatható, másokra tolható feladat, hanem szeretetből fakadó felelősség, akkor nem fordít hátat a környezetnek. Nem kihasználásra törekszik majd, hanem annak megóvására.  Így a ma erőfeszítései- gyermekeink nevelése mentén- célt érnek, és a jövőben majd talán kijavíthatóak, helyreállíthatóak lesznek a károk. Begyógyíthatóak a sebek, amiket az emberiség okozott és okoz a Földnek. (A cikk forrása: https://zoldkovet.hu/)

  .………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ebben az évben a Környezetvédelmi Világnap célkitűzéseivel összhangban a Zöld Követ Egyesület a környezetszennyezés káros, visszafordíthatatlan következményeire hívja fel a figyelmet egy iskolások részvételével zajló Online Flashmob segítségével 2022.  június 7-én, kedden.  Az eseményre közel 1.000 magyar diák jelezte részvételét 40 iskolából. Az online térben zajló formációval a legkiemeltebb környezetvédelmi kérdésekre szeretnék ráirányítani a figyelmet, mint energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti erőforrások hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, valamint környezetszennyezés megelőzése.

Az online térben zajló Flashmob eseményre 2022. június 7-én, kedden 8:00 órakor és 13:00 órakor - igazodva az osztályközösségek napirendjéhez, 2 részletben – kerül sor.

………………………………………………………………………………………………......

A Zöld Követ Egyesület azzal a célból jött létre, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, a környezet szeretetére és védelmére. Elkötelezetten hisznek abban, hogy a most a legjobb idő a cselekvésre, és közös erővel és összefogással lehet a legtöbbet tenni a környezetért. Kiemelt fontosságú számukra a szemléletmódváltás, mely a jövő kulcsa ahhoz, hogy a Föld a következő generációk számára is élhető élettér maradjon. A civil egyesület szeretne irányt mutatni a környezetvédelem iránt érdeklődő fiatalok és családok számára, hogy megismertesse a környezettudatos élet előnyeit, valamint edukálja a felnövekvőben lévő generációt, tudatosítva bennük: a jövő az ő kezükben van. 

„Planet Z” a neve annak civil törekvésnek, mely jelenleg a Zöld Követ Egyesület egyik kiemelt projektje, s amelynek célja, hogy a 13-25 éves korosztályt a hétköznapi környezetvédelem irányába terelje. Egy olyan edukációs mozgalom, ami hisz abban, hogy a környezetvédelem „menővé” tud válni ebben a fiatal generációban, egy gyakorlatias, szórakoztató és mégis nagyon tanulságos cselekmény és aktivitás sorozatra felépülve. A Planet Z egy közösség, mozgalom és szervezet a korunk fiataljai számára, akiknek nem mindegy, hogy milyen világban élnek, akiket az innováció, a fenntarthatóság és egy élhetőbb bolygó motivál. Csatlakozz Te is a Planet Z közösségéhez, és mutass irányt egy zöldebb jövő érdekében!

További információk:  

Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület alapítója, a Fiatal Családosok Klubja alapítója

+36 30 655 1100 

kiraly.nora@zoldkovet.hu