Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Hajrá Magyarok! – a családok együtt szurkolnak olimpikonjainknak

Címkék:

Az 1988-as szöuli olimpia volt az első, amire emlékszem és örök emlék számomra. Naplót is vezettem: kivágtam minden győzelemről szóló újságcikket és írogattam az olimpiai eredményeket. Ahogy szüleim keltettek anno az éjszaka közepén egy-egy fontos eseménynél, most én szólok ugyanúgy a saját gyerekeimnek. Álmosan, félig kómában szurkolunk a Föld másik felén küzdő magyaroknak...


Az olimpia lázában ég a világ. Egy éves csúszással bár, idén mégiscsak fellobant az olimpiai láng Tokióban, hogy a világ legjobbjai, köztük olimpikonjaink is ki-ki a maga sportágában dicsőséget szerezzen hazájának. Nálunk is sok család ül izgatottan a képernyők elé. A szurkolás élménye minden napra tartogat különleges pillanatokat. 

Mert szurkolni jó! Közben együtt lenni azokkal, akiket szeretsz, érzelmi közelségbe hoz. Változó világunkban nagy szükség van az önfeledt pillanatokra. Minden családnak receptre kellene felírni a közös szurkolást, hiszen a gyermekeinkkel együtt átélt pozitív érzelmek megállíthatják (ha csak ideig-óráig is) a mindennapi mókuskereket.

Most ismeri meg a világ a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó magyar sportolók nevét. Olyan bajnokok születnek, akik örökre beírják nevüket a világ sporttörténelmébe. A versenyzőknek szurkolva a hazaszeretet érzését is átadhatjuk gyermekeinknek. Hiszen „egy szív - egy lélek” ilyenkor mindenki magyar himnusz felcsendülésekor. Nem beszélve a bajnoki hozzáállásról, mely kitartásra nevel és a „nem adom fel” érzését erősíti. Mert ez az ÉLET: küzdeni a céljainkért.

Ha belegondolunk, a szurkolás egyfajta érzelmi folyamat, melynek során mi magunk is megtanulhatjuk, és gyermekeinknek is megtaníthatjuk az érzelmek korlátok közötti kifejezését. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy igazi stresszoldás a szurkolás, mely endorfint termel, ami kifejezetten jó hatással van szervezetünkre.

Ez a mostani nyár vitathatatlanul a sporté és a szurkolásé. A foci eb és az olimpia milliókat ültet a tévék elé.

A sportesemények követése közben elfogyasztott nassolnivalók viszont a súlyunkat gyarapítják: a drukkolás közben észre sem vesszük mennyi ételt, italt fogyasztunk. Miközben a sportolók kalóriát égetve mozognak, mi csak ülünk és nézzük őket. Szerencsére a sok finomságnak van már egészséges alternatívája, vásároljuk inkább azokat a családnak. Ezzel a gyermekeknek is példát mutatunk.

Summa summarum, tehát szurkolni jó! Közösségépítő és családi összekovácsoló. Legyünk hát nyitottak a világ legnagyobb sporteseményére, és találjunk időt, arra hogy gyermekeinkkel közösen szurkoljunk a sportolóknak. De ne feledkezzünk meg a nassolások után sportruhát húzni, és a plusz kalóriákat lemozogni. Sportra fel, mozogjon együtt a család!