Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Így erősítsd gyermeked immunrendszerét - 6 aranyszabály, amit én is alkalmazok

A téma több szempontból is aktuális manapság, hiszen elkezdődött az iskola, megérkezett az ősz, és itt van még mindig és/vagy újra és/vagy még komolyabban a Covid járvány a világban. A szülők ilyenkor természetesen aggódnak és fokozottan figyelnek gyermekeik egészségére. Te milyen praktikákat alkalmazol? Mi válik be a gyermekednél? Ebben a cikkben arról írok, hogy mi a titka annak, hogy az én gyermekeim szinte sosem betegek, és ha véletlenül azok is lennének, alig pár nap alatt újra talpon vannak.


1. Sosincs annyira rossz idő, hogy ne lehessen egy kicsit a friss levegőn lenni!

Nekem ez az egyik alapelvem. Mániákusan kiviszem őket télen, nyáron, hóban, fagyban, esőben… nálunk nincs olyan, hogy a rossz idő miatt nem megyünk levegőre egész hétvégén. A programokat is mindig úgy állítjuk össze, hogy levegőzés mindig legyen. Természetesen az évszaknak és az időjárásnak megfelelő ruházatban tesszük mindezt, de egy kis eső vagy hó nem tarthat minket a házban.

2. Ne hagyd, hogy egész éjjel kukorékoljon!

A gyerekeknek minél kisebbek, annál nagyobb szükségük van a pihenésre. Sok szakembertől hallhattad már ezt és én valóban hiszek is benne, hogy ez az egyik legfontosabb szükséglete a gyerekeknek, amit nem szabad félvállról venni. 

A mai gyerekeket rengeteg inger éri napi szinten. Elég csak az általános környezeti zajszintre, ingerekre gondolni, ami az oviban vagy az iskolában töltött idő alatt körülveszi őket. Emellett ott vannak a külön programok, az edzések, a különórák, amik akár estig is elhúzódhatnak. Nem csoda, hogy néha éppen a fáradtság miatt pörögnek túl és lesznek estére teljesen kezelhetetlenek a gyerekek.

Nagyon fontosnak tartom (és nem csak mondom, én is így csinálom), hogy időben ágyba parancsold a gyereket. Legyen ideje pihenni a testnek és az agynak is, hogy fel tudja dolgozni az aznapi eseményeket, fel tudjon töltődni újra másnapra és ne legyen kimerült, fáradt és nyűgös. Ha egy gyerek nem pihen eleget, az egy idő után az egészségét is veszélyeztetheti, gyengíti az immunrendszerét és kiszolgáltatja őt a betegségeknek.

3. Vidd el sportolni!

A sport rengeteg egyéb előnye mellett, segíti az immunrendszer erősödését is. 

A legtöbb kutatás, amely a testmozgás és az immunrendszer közötti összefüggést vizsgálta, a megfázással kapcsolatos. Ezeknek a kutatásoknak jelentős része azt támasztja alá, hogy a rendszeres, mérsékelt testmozgás erősíti az immunrendszert. Számos tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a sportolóknál (itt a hobbi sportolókról is beszélünk), akik futó programon vettek részt, ritkábban fordult elő megfázás. 

Egyes szakemberek szerint a baktériumok szaporodását gátolhatja a testmozgással járó ideiglenes hőmérséklet emelkedés. Ez a folyamat pedig lehetővé teszi, hogy a szervezet sokkal hatékonyabban küzdje le a fertőzéseket. 

Az én gyerekeim rendszeresen és versenyszerűen sportolnak, és egészen biztos vagyok benne, hogy ez is hozzájárul ahhoz a tényhez, hogy szinte sosem betegek.

4. Figyelj rá, hogy minden nap egyen egészséges ételeket!

Talán már elcsépeltnek tűnik és közhelyes, de igaz és nagyon fontos: az egészséges életmód titka az egészséges táplálkozás. 

Értem és tudom, hogy manapság mindenki folyton rohan, siet és késésben van, de ha csak kapkodva és csak gyors, kevésbé egészséges, ne adj’ isten teljesen egészségtelen ételeket fogyasztasz vagy adsz a gyereknek, akkor ennek előbb-utóbb érezni fogod a negatív hatásait. 

Az én alapszabályom az étkezésben, amit egészen kis koruk óta betartok, hogy a gyerekek napi kétszer esznek gyümölcsöt és minimum egyszer zöldséget (reggelihez és/vagy vacsihoz). 

5. Ne feledkezz meg télen és járvány időszakban a szükséges plusz vitamin pótlásáról!

Én most a járvány időszak miatt folyamatosan adok nekik plusz multivitamint, C vitamint és D vitamint is. Ezelőtt ezt csak ősztől tavaszig csináltam, bár a D vitamint igyekszem mindig adni. Ezt ugyanúgy adom az 5 és fél évesnek és a 13 évesnek is, csak az adagokban van némi eltérés. Persze az ajánlott mennyiségnél sosem adok többet nekik, hiszen a vitaminok túlzott fogyasztása sem egészséges.

6. Beszélgess a gyermekeddel sokat a higiéniai szabályokról!

Nagyon fontosnak tartom, hogy minél hamarabb kezd el és egész kicsi korban már beszélgess a gyerekeddel arról, hogy milyen higiéniai szabályokat kell mindenképpen betartania. Mire figyeljen oda és miért tartsa be ezeket. Ha elég korán elkezded ezeket a szabályokat beépíteni a gondolkodásába és a mindennapi rutinjába, akkor ezek a dolgok természetesek lesznek számára, így tud vigyázni a saját és az őt körülvevők egészségére is.

Sokat beszélgetek erről én is a saját gyerekeimmel, bár a kamaszok ilyenkor viccesen mondják, hogy csak azért se csinálják, amit javaslok, mert milyen jó lenne egy hétig otthon lenni betegen. Ilyenkor meg persze próbálom nekik elmagyarázni, hogy egyáltalán nem jó betegnek lenni és ezt higgyék el nekem. És azért azt hiszem, el is hiszik.

Én ezekben az aranyszabályokban nagyon hiszek és eddig be is váltak nekünk. Az elmúlt 13 évben (ennyi idős a legnagyobb fiam) szerintem egy kezemen meg tudom számolni hányszor volt kisebb betegség a családunkban. Olyan pedig, hogy teljesen kidőlt volna  valamelyik gyerekem, talán 1-2 alkalommal volt, de az is csak pár napig tartott. Az 5 és fél éves kislányom konkrétan még sose volt beteg, még akkor sem, amikor 3 és fél évesen közösségbe került és azóta sem hiányzott oviból betegség miatt.

Nagyon szerencsés vagyok ebben, de azt gondolom, hogy sokat teszek is ezért. Ez nem magától van és nem lehet csak genetika, hogy mind az 5 gyerekem ilyen egészséges.