Kassai Etelka
Kassai Etelka

újságíró

Így győzzük le a januári melankóliát!

A január nem a kedvenc hónapunk. Hirtelen ér véget az év végi csillogás és mulatozás, és túl gyorsan kerül vissza minden a régi kerékvágásba.


Ez lehetne megnyugtató is, mégse az, vagy nem mindenkinél, mert a megszokás ugyan ismert mederben tart dolgokat, de egyben visszabillenünk abba is, amit nem szerettünk, és ahonnan az ünnepek csak néhány napra tudtak kiemelni minket. Olyan, de olyan messze van még januárban a tél vége. Nem véletlen, hogy Amerikában a január a mentális egészség hónapja, ilyenkor a kiemeltnél is nagyobb az egészségügyi figyelem ezen a területen.

Mert a január az egy szomorkás, melankóliára hajlamosító, sötét hónapunk. Persze csak akkor, ha hagyjuk, hogy így legyen és nem szállunk szembe tudatosan a hosszú januári esték sötétjével. Mert azzal is, de a hideg, kapkodós reggelekkel, a fázós délutánokkal szemben is akad ellenszer.

Az, ahogyan megközelítjük a dolgokat. Nyugalommal, elfogadással és melegséggel.

Ezt a belső nyugalmat és tüzet természetesen fel lehet erősíteni, és akad erre néhány igen hatásos módszer. Nézzük, mik segíthetnek:

Szép emberi kapcsolódások ápolása - a karácsonyt gyakran vádoljuk azzal, hogy csak akkor szeretünk, akkor érezzük fontosnak az emberi kapcsolódások életben tartását, egyáltalán akkor fókuszálunk jobban a kapcsolódásra. Egy kis igazság talán van benne, azért ilyen erős a hiány az ünnep múltán. Azért ilyen erős a vágy arra, hogy napi szinten, de hetente legalább néhányszor találkozni, beszélgetni tudjunk azokkal, akiket szeretünk, akik hozzánk tartoznak. A januári hideg akkor tud csak eluralkodni rajtunk, ha bezárkóznunk, ha nem engedjük meg magunknak azokat a szép érzéseket, amelyek a szeretetkapcsolatokban áramlanak.

Fény és még több fény - néha egyetlen gyertya lángja is képes beragyogni az emberi szíveket, hát még akkor, amikor sok gyertya lángja ég. Gyújtsunk fényeket a tél derekán, ünnepeljük az életet, érezzünk rá arra a kiváltságra, hogy életet kaptunk, hogy érzékelünk és szeretünk. Engedjük meg magunknak ebben a nagyon sötét hónapban a fény luxusát- higgyük el, hogy jobb kedvünk kerekedik tőle.

Állatsimogató - ma már kutatások is bizonyítják, hogy az állatok nagyon sokféle módon képesek segíteni az emberek egészségnek fenntartásában. Többek között a mentális, lelki gondok enyhítését is elősegítheti egy négylábú. Sok minden más mellett csökkentik a szorongást, valamint enyhítik a stressz káros következményeit. Egy kisállat ölelgetése, jelenléte és figyelme növeli a boldogságért felelős hormonok szintjét. De enyhítik a magány kínzó érzését és nem utolsó sorban az önbecsülés fenntartásában vagy megszerzésében is szerepet játszanak.

Sport - a testmozgásnak jelentős szerepe van a téli, a januári melankólia legyőzésében. Az az ember, aki napi szinten, rendszeresen sportol – és nem kell igazán nagy kihívásokra vagy erőfeszítésekre gondolni – csupán mozgásra- az kevésbé hajlamos a melankóliára. Sétáljunk nagyokat vagy kocogjunk egy jót a friss levegőn. Apropó friss levegő! Ha van valami, ami ki tudja húzni a begubózásra hajlamos embereket a negatív folyamatból, a z a friss, oxigénnel teli levegő.

Alkotás- hobbi - adjunk időt magunknak azoknak a tevékenységeknek a gyakorlására, amelyek örömet adnak. Ha valaki kötni szeret, kössön, ha főzni szeret, főzzön, ha a rejtvényfejtés a mindene- fejtsen keresztrejtvényt. Ne sajnáljuk magunktól azokat a pillanatokat, amelyek feltöltenek, mert ez a január csak egy a sok közül, de nem mindegy, hogyan éljük meg.

Szívvel, derűvel, olyan tevékenységek közepette, amelyek boldogságot adnak érdemes minden naphoz, minden hónaphoz közeledni. De a január igazi kihívás, próbáljuk meg kihozni belőle a legjobbat.