Mikhel Kata
Mikhel Kata önismereti tanácsadó

Így segíthetsz gyermekednek, hogy magabiztosabb legyen! – Hasznos tippek szülőknek

Szeptember 1-én hagyományos módon indul újra az iskola. Biztosan te is szeretnéd megkönnyíteni a gyermeked mindennapjait és megóvni őt a kudarcoktól, csalódásoktól. Azonban az igazi feladatod nem az, hogy mindig minden pillanatban ott legyél és megold helyette a nehézségeket, hanem az, hogy olyan útravalót adj neki, ami majd elegendő lesz, hogy megküzdjön a nehéz helyzetekkel is és magabiztosan átvészelje azokat.


Szülőként hatalmas kihívást jelent, hogy képes legyél magabiztos, kiegyensúlyozott, boldog gyereket nevelni. Nem csak azért, mert felgyorsult a világ - mindenre kevesebb idő jut, te is folyton rohansz és a gyerekeket is sokkal több inger éri -, hanem azért is, mert minden gyerek más és minden gyerekhez más kulcs a jó. 

Alapok, amik kellenek az önbizalom erősödéséhez

Elsőként azt kell megértened, hogy a gyermeked téged másol - magát is rajtad keresztül látja és ismeri meg. Ezért nagyon fontos, hogy figyelj rá, milyen jelzőket használsz, amikor róla beszélsz. Ha túl sokszor mondod, hogy: “egy igazi gézengúz vagy, te gyerek” vagy “rosszabb vagy, mint 6 ördög”, akkor egy idő után ezt el is hiszi, sőt, azonosulni is fog vele, hiszen te mindent tudsz (legalábbis, szerinte), biztos igazad is van!

Különösen fontos, hogy a jó tulajdonságait és értékeit is hallja tőled. Ehhez pedig az kell, hogy te is jól ismerd a gyermekedet: hallgasd meg figyelmesen, kérdezz és ne kritizáld, lásd meg benne a jót.

 

Emellett nagyon fontos, hogy te magad is tisztán lásd a saját értékeidet és magabiztos legyél, mert ha azt látja, hogy te például folyton kritizálod a saját külsődet, vagy olyannak látod magad, aki nem ért semmihez vagy azt hallja, hogy utálod magadban ezt vagy azt, az őt is elbizonytalanítja. Éppen ezért amikor kritizálnád magad, emlékezz rá, hogy ezzel nem csak magadnak teszel úgymond "rosszat", de a gyermeked önképét is befolyásolhatod vele kedvezőtlen irányba.

Nagyon kézenfekvő, de tényleg fontos, hogy kiszámítható és biztonságos környezetet teremts otthon. Hiszen mi magunk is magabiztosabban mozgunk a megszokott, ismerős helyzetekben. Ha megvan a napi rutin, bevált szokások, következetes szabályok, családi hagyományok, akkor ezek mind-mind a segítségére lesznek, hogy felfedezhesse a saját képességeit, bátrabb legyen és kreatívabb.

Segíts neki abban, hogy legyen a családon kívül is lehetősége ismerkedni. Tanítsd meg az alapokra: hogyan kell társaságban viselkedni, hogyan kell másokkal játszani, hogyan legyen udvarias és kedves. Szülőként feladatod az is, hogy a gyermeked szocializációját elősegítsd, vond be társasági eseményekbe és járj jó példával előtte. Így később kevésbé lesz zavarban vagy könnyebben fog beilleszkedni új társaságba.

 

Fejlesztő módszerek

A következőkben összegyűjtök néhány módszert, amivel fejlesztheted gyermeked önbizalmát.

     1. Dicséret

A gyerekek szeretnének megfelelni a szüleiknek, ez tény. Ezért fontos, hogy elismerd, ha valami olyat vitt véghez, ami dicséretet érdemel. Vedd észre, ha valamit jól csinált és ezt mondd is ki: “Láttam, rendet raktál, ez nagy segítség, köszönöm. Szuper, hogy nem nekem kell megcsinálni!” Nem az a lényeg, hogy mindenért megdicsérd ha kell, ha nem, de amikor megérdemli, akkor ne hagyd ki.

     2. Motiválás

Ha valami nem sikerül és látod, hogy már fel is adta, hogy tovább próbálkozzon, ne azt mondd, hogy: “nem baj, szerintem ügyes voltál”, mert ez dicséret, pedig nem volt semmi siker a dologban. Hanem motiváld! Kérdezgesd! Miért nem sikerült? Nézzük meg, hogy lehetne másképp csinálni! Hiszen a cél, hogy keressen rá megoldást és próbálja meg újra. Ha pedig sikerül neki másodszorra, harmadszorra, sikerélménye lesz és ez önbizalmat is ad majd neki.

     3. A kudarc nem a világvége

A kudarcot meg kell tanulni kezelni. Ezt a gyerekeknek sokkal nehezebb, mint nekünk felnőtteknek, hiszen mi már gyakorlottabbak vagyunk. Ha te szülőként azt kommunikálod a gyerekednek, hogy minden egyes hiba vagy sikertelen próbálkozás felér egy világvégével, akkor azzal csak árthatsz. 

Ha viszont segítesz neki megérteni, hogy mi miért történt és figyelmezteted, hogy legközelebb mire figyeljen jobban, akkor a következő próbálkozás már sikeres is lehet. Tévedni és hibázni emberi dolog, ezt erősítsd benne, és azt, hogy nem kell tökéletesnek lennie. Viszont, ha valamit el szeretne érni, akkor tanuljon a hibákból és próbálja meg újra.

 

Játék, amivel jobban megismered és még segítesz is neki

A félelem sokszor megnehezíti a gyerekek életét, mert bár szeretne valamit, a félelem mégis eltántorítja és/vagy feladásra kényszeríti.

A játék lényege: vegyél elő egy papírt és kérdezd meg, hogy mitől fél, miért nem akar mondjuk iskolába menni. Írja le ő: “Félek iskolába menni, mert …”

 

Ezután kérd meg, hogy képzelje el, hogy mégis azt csinálja, amitől fél. Jelen esetben bemegy az iskolába. 

Minden alkalommal, amikor leírja, hogy mitől fél, másképp fogja már gondolni, kevésbé lesz ijesztő a helyzet. 

Ilyenkor beszéljétek is át, hogy milyen következményekkel járna, ha nem tenné meg azt, amitől fél. Ebben az esetben, ha nem megy be az iskolába, nem tanulja meg azt, mit a többiek, akkor lemarad és később sokkal nehezebb dolga lesz. 

Ez a gyakorlat segíthet legyőzni a félelmeit.

Kicsiknél ez a módszer rajzolással működik, ha még nem tud írni (ne írj helyette), próbálja meg lerajzolni.

Ebben a játékban nagyon fontos, hogy extra türelmes legyél és tényleg a gyermekedre figyelj, semmi másra. Előfordul, hogy nem is olyan egyszerű megfogalmaznia, hogy mitől fél vagy nem szeretné elmondani, ilyenkor szükséged lehet a kreativitásodra is, hogy ki tud szedni belőle és szavakba tudja önteni, mitől fél.

 

Gyakorlati tippek

Végezetül pedig itt van néhány egyszerű gyakorlati tipp, amit minden egyes nap megtehetsz azért, hogy a gyermeked önértékelése fejlődjön.

     Szeresd!

Ez a legfontosabb! Tudasd vele, hogy szereted, hogy fontos neked és büszke vagy rá! Nem kell túlzásba esni és minden nap elmondani ezt sokszor, de legyél biztos benne, hogy ő is tudja ezt.

     Bízz benne!

Ha úgy érzi, hogy már többre is képes és új feladatokra vágyik, akkor ne törd le a lelkesedését, adj neki kicsivel komolyabb feladatot is és bízz benne, hogy képes lesz rá.

 

     Engedd el!

Ne akard folyton ellenőrizni, ne legyél folyton a nyomában. Adj neki néha egy kis teret, bátorítsd, hogy kipróbálja magát az új helyzetekben is. 

 

     Ne várj tőle lehetetlent!

Figyelj rá, hogy csak annyit várj el tőle, ami korának megfelelően el is várható. Ne nyomaszd irreális elvárásokkal.

     Engedd dönteni!

Nyilván az életkorának megfelelően, de fontos, hogy néha neki is legyen választási lehetősége. Ne sorolj fel 10 dolgot, de legyen kettő, amiből ő döntheti el, hogy melyiket szeretné.

     Ne hasonlítgasd másokhoz!

Ez komoly hiba szokott lenni. Te ne kövesd el! Ne mondj neki ilyeneket, hogy: “ Bezzeg a bátyád a te korodban ezt vagy azt már sokkal jobban tudta!”, vagy “ Nézd meg, látod, így kell viselkedni, ahogy Micike csinálja!” vagy “ Miért nem tudod, te is úgy csinálni, ahogy Pistike?” 

Minden gyerek egyedi és úgy van jól, ahogy van, ne akard, hogy másokra hasonlítson vagy mindig minden pillanatban tökéletesen viselkedjen.

Szülőnek lenni csupa kihívás, de a legszebb hivatás. Bármi történik, szeresd, mindentől függetlenül és akkor nem kell félned, hogy valamit rosszul csinálsz...