Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Internet te csodás!

Napjainkban, internet nélkül, már el sem tudjuk képzelni életünket. A világhálóra lépünk fel, ha új receptet keresünk a vacsora elkészítéséhez, jelmezötleteket keresünk az ovis farsanghoz, vagy szeretnénk megnézni az ügyeletes patika címét. Mivel gyermekeim versenyszerűen síelnek, így a téli edzőtáborok alkalmával a tanulnivaló és a lecke szintén online érkezik. Most a világjárvány során természetesen nap mint nap az internet segítségével kapják a tanulnivalót, illetve a mindennapokban én is sokat használom a munkám során.

Kevesen tudják, de az internet gyökerei az 1960-as évikig nyúlnak vissza, amikor a katonai fejlesztések elkezdtek átszivárogni a civil szférába. Széles tömegek számára azonban csak az 1990-es évek elején közepén kezdett elérhetővé válni a http és a World Wide Web robbanásszerű megjelenésével és az internetszolgáltatás elterjedésével. Ekkor már nem csak a postától vártuk a levelet, hanem izgatottan léptünk az e-mail fiókunkba is – amikor internethez jutottunk -, hogy megnézzük, milyen rég nem látott baráttól, családtagtól kaptunk online levelet. Május 18-a az Internet Világnapja Magyarországon, a világ többi részén Az információs társadalom világnapjának részeként egy nappal korábban, május 17-én tartják a világnapot.


Az internet jelentősége a koronavírus-világjárvány alatt

Az elmúlt hónapokban az internet jelentősége nagyon nagyot nőtt. A hazánkat is sújtó koronavírus-járvány miatt március közepe óta a családok az otthonaikba szorultak. A gyermekek nem mehetnek iskolába, óvodákba, a szülők közül, aki csak teheti, otthonról dolgozik. Jelenleg sem a tanulás, sem a munkavégzés nem lenne megvalósítható az internet segítsége nélkül. Az én gyermekeim is online kapják a leckéket és virtuális osztálytermekben „ülnek”, én magam is online tartom a kapcsolatot és a megbeszéléseket a munkatársaimmal, valamint az ez időszak alatt érkezett interjúkat is online, otthonról adtam.

Nem csak a tanulásban és munkában nagy segítség az internet. Számos online elérhető edzésprogram, élő online órákat tartanak az edzők, így mindenki megtalálhatja a számára kedves otthoni mozgásformát még ezekben a hónapokban is. Mi is rendszeresen edzünk, mozgunk otthon, erről részletesebben a „Sportolj otthon, tartsd magad formában a karantén idején is!” című április eleji cikkemben írtam.

Az kialakult helyzet miatt fokozottan vigyázni kell az idős családtagjainkra, ezért sajnos nem látogathattuk a nagyszülőket sem. Viszont az internet segítségével velük is továbbra is napi kapcsolatban tudtunk maradni, nap mint nap láttuk egymást, sőt, Édesapám online még a matematika és német leckéket is átvette a gyerekeimmel Skype-on.

Internet - áldás vagy átok

A világháló azonban nemcsak segítséget nyúlt életünkben, hanem sajnos számos veszélyt is tartogat. Ez főleg a gyermekeket érinti, akik még nem tudják médiatudatosan használni a világhálót. Egyszerűen tudnak számukra káros tartalmakra lelni és megosztani azt társaikkal. Számos olyan esetről tudunk, amikor pornográf videókat mutatnak egymásnak a gyerekek szünetben, amely nagymértékben hat szellemi fejlődésükre, a későbbi párkapcsolatukra, illetve az egészséges szexualitás megítélésére. Találkoznak olyan fizetős játékkal is, amelyek nem tizenéves gyerekeknek való reklámokkal bombázzák őket „ne szólj senkinek” felirattal.

A mi feladatunk, hogy felhívjuk figyelmüket a veszélyre, megtanítsuk nekik, hogyan használják a netet felelőséggel, és tudatosítsuk bennük, hogy ha olyan tartalommal találkoznak vagy idegenek keresik meg őket virtuálisan, akkor merjenek szólni nekünk, merjenek segítséget kérni.

A biztonság mindenek felett

Vannak szervezetek, amelyek többek között a digitális írástudást és a biztonságos internetezést és a gyermekek ez irányú edukációját is szívügyüknek tartják. Ilyen a Logiscool élményalapú programozóiskola, amely rendszeresen tart iskolákban ingyenesen biztonságos internet  kérdéskörben előadásokat, sőt egyes nyári táboraik, például a játékos hacker tábor programjába is beépítik a témát. Fontos számukra, hogy a gyermekek rutint szerezzenek a biztonságos net használatban, így rendszeresen részt vesznek a Safer Internet nap programjaiban is. Aktívan kommunikálják a gyermekek felé, hogy merjenek kérdezni és segítséget kérni, ha baj van és tudják meg, hogy hova fordulhatnak.

Letölthető anyagokkal segít a szülőknek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is. A Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központok oldalon minden korosztály számára elérhetőek játékos ismeretterjesztő füzetek. Ezek segítenek a gyermekeknek a médiaeszközök tudatos használatában, illetve nekünk szülőknek és a pedagógusoknak nyújt felületet arra, hogyan tanítsuk meg a fiatal korosztályt a helyes internethasználatra.

Az internet ma már a mindennapjaink része, kicsik és nagyok számára egyaránt. Használjuk úgy, hoy segítse az életünket. Legyünk tudatos internet használók és tanítsuk felelős használatra a gyermekeinket is.