Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Iskolakezdés felelős szülőként - testi-lelki ráhangolódás az iskolára

 

Minden szülő életében eljön az a pillanat, amikor legféltettebb kincse a gondtalan óvodás évek után egy új közösségben kezdi meg az iskolás éveket. Még egy rutinos, többgyermekes anyuka számára is kihívásokkal teli a tanévkezdés körüli időszak. Az elkövetkező hetekben, napokban a testi-lelki  immunerősítés segítségével könnyebben indulhat az új tanév, s vele együtt a tanulás is. Az ehhez vezető út az egészséges táplálkozás, friss levegőn való mozgás és a rendszeres sportolás, ami sosem megy ki a divatból. A tanévkezdés viszont a család anyagi tartalékait is „megcsapolja”. Ezért igazi „mentőöv” a gyermekes családok számára az idei tanévkezdéshez a kormány iskolakezdési támogatása. A járványügyi intézkedéseknek köszönhetően pedig szeptemberben újra, a hagyományos módon iskolapadba ülhetnek a diákok.


Visszaszámlálás indul

Őszintén szólva az utóbbi napokban úgy érzem, eluralkodni látszik a káosz körülöttem. Hiába határozom el minden évben, hogy idén minden másképp lesz, és időben elkezdem az iskolai tanszerek beszerzését, valahogy mégis elsodornak a nyár utolsó felhőtlen napjainak eseményei. Az az igazság, hogy ezeket a nyárvégi napokat nem szívesen töltöm beszerzőkörúton egy papír-írószer boltban, egy plázában vagy egy bevásárló központban. Így most itt állok gyomorgörccsel, mert tudom, hogy csak 2 napom maradt a sulihoz a tanszereket megvásárolni. A gyerekeim meg azzal stresszelnek, hogy tök ciki lesz nekik, ha üres táskával mennek iskolába.

Környezettudatosság

A Fiatal Családosok Klubja és a Zöld Követ Egyesület alapítójaként egyaránt fontosnak tartom a fenntartható, műanyagmentes, zöld iskolakezdést és ennek jegyében, hogy a tanszervásárlások közepette is érdemes odafigyelni mire mennyit költünk. Én sem úgy születtem, hogy az anyatejjel szívtam magamba a környezettudatosságot, ráadásul a szüleim generációjánál egyáltalán nem volt ez központi kérdés. Évről-évre változom és látom magamon, hogy mind a munkámban, mind a családi mindennapokban is egyre több és több áldozatot hozok annak érdekében, hogy megóvjuk és védjük a bolygónkat. Most a tanszerek megvásárlásakor sajnos túl nagy mozgásterünk nincs, hiszen megkapjuk a listát, hogy mit a „penzum”, s ezt kell beszerezni. A csomagoláson viszont igyekszem spórolni, hogy minél kevesebb hulladékot, felesleges műanyagot termeljünk.

„Lelki muníció” – anyai megérzések

Lelkileg számomra is hatalmas változást hoz, hogy idén a legkisebbem is iskolás lesz. Kicsit „sír a szívem”, de ez az élet rendje, a gyerekek megnőnek, és elindulnak „világot látni”. Bár ez a világ még az iskola biztonságos közege lesz, azért én igyekszem lelkiekben is mellette állni és támaszt nyújtani Krisztinek. Hiszem, hogy jó helye lesz egy hagyományostól teljesen eltérő típusú iskolában. Ő nem követi a testvéreit a Törökugrató iskolába, hanem egy alternatív iskolában kezdi az első osztályt. Hogy miért? Az anyai ösztönöm már egy évvel ezelőtt megsúgta, hogy egy erős, versenyközpontú iskola nem lenne neki való. Ő összetettebb személyiség, mint a testvérei. Sokkal érzékenyebb, szorongóbb, utálja a versenyhelyzeteket és nehezen oldódik fel. Nem tudtam elképzelni őt egy hagyományos iskola falai között, ezért nekivágtunk a Rogers felvételi procedúrájának. Ebben az iskolában szakértői gárda választja ki az iskola szellemiségéhez „passzoló” gyerekeket, ezért hatalmas megerősítés volt számomra, amikor Kriszti is megkapta a felvételről szóló értesítést. Bízom benne, hogy az ösztöneim nem csaltak és jó helye lesz a választott iskolában. 


 Immunerősítés az egészség kulcsa

Mivel szeptembertől sok iskolás gyermek kerül a hosszú nyári szünet után a család kis közösségéből hirtelen nagy létszámú iskolai osztályokba, ezért már az iskolakezdés előtt nagy fejtörést okoz a szülők számára gyermekeik immunerősítése. Mindannyian azt szeretnénk, ha csemeténk szervezete fel lenne úgy istenigazából vértezve a különféle vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben. A szokásos őszi náthás megbetegedéseket megelőzése nálam nemcsak tanévkezdéskor merül fel, hanem az év minden napján. Igyekszem egészségesen nevelni a gyerekeimet, ez alapelvem. Naponta kétszer esznek gyümölcsöt és zöldséget, rengeteget vannak levegőn (télen-nyáron, hóban-fagyban és esőben is megyünk!). Szerintük ez mánia a részemről, amire én azt mondom, hogy emiatt olyan erős a szervezetük, hogy szinte soha nem betegednek meg. Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor voltak betegek, amit én annak tudok be, hogy születésük óta erősítem a szervezetüket.

Összességében elmondhatjuk, hogy ráhangolódni az iskolára gyereknek és felnőttnek egyaránt fontos annak érdekében, hogy az elkövetkező közel 10 hónap ne legyen egy "mission impossible".  De a 11 hetes nyári szünidő után ez bizony nem könnyű feladat. Nap mint nap megkérdezik tőlem, hogy telt a nyár. Erre mit lehet válaszolni?  5 gyerekkel????? Egy állandó lavírozás az életem az idővel, és tudom a gyerekek szórakoztatása, lefoglalása, a táborok árainak kigazdálkodása egy szülőnek sem egyszerű feladat. Ezért azt gondolom, sokan várjuk már a szeptember 1-jét:) Persze majd idővel megérint bennünket a kettősség érzése, ami az anyaság állandó velejárója: egyfelől örülünk, hogy kicsit felszabadulunk, másfelől meg szomorúak vagyunk, hogy vége a nyárnak, vége a lazításnak és jönnek bizony a szorgos hétköznapok. A legjobb, amit tehetünk: mindig örüljünk annak, ami van, várjuk az újat és éljük meg boldogan a mindennapokat. Legyen ősz, tél, tavasz vagy nyár!

Hajrá anyukák! Hajrá gyerekek! 

 

Kapcsolódó anyagok


related.articles

Összefogtak a családszervezetek az árván maradt gyermekekért