Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa történész

Isten éltessen, Belmondo!

Tegnap volt nyolcvanhat éves az egyik legkedvesebb filmszínészem. Istenem, hogy telik az idő

Az évforduló alkalmas arra, hogy felidézzem belső mozimban egy nagy életmű pillanatfelvételeit. Nem vagyok rajongó típus, nem olvasok sztármagazinokat, tökéletesen zár a fülem a bulvárhírek hallatán. Belmondo magánéletéről sem tudok túl sokat, a filmjein keresztül mégis, mintha hangyányit ismerném. Pedig alig néhány dialektust pötyögök a nyelvén.


A legendás színész kettős, a Borsalinoban brillírozó Delon-Belmondo duó közül is mindig ő állt közelebb hozzám, a kék szemű, szabályos szépségű Delon minden tehetsége ellenére hidegen hagyott, Belmondo szabálytalan, életteli arca, egyénisége pedig rabul ejtett.Szeretem Belmondo fiatalkori művészetét, a nagy filmtörténeti alkotásokban eljátszott szerepeit (A Kiffuladásig, a Bolod Pierrot vagy a kései Színészek alakításait), de a krimikben, kalandfilmekben nyújtott felejthetetlen szerepeit is (Riói kaland, a zseniális Profi, A javíthatatlan vagy a Félelem a város felett), ahogy az érettebb, Kellemes húsvéti ünnepeket!-ben alakított bohókás, bájosan pofátlan életművészt és vagány nőcsábászt is.

Ez a kedves, ráncos, markáns arc és a mindig mosolygó, csibész szempár az én Belmondóm.
Vannak filmjei, amiket rongyosra néztünk, kívülről pörögnek bennem a párbeszédek, bizonyára a közelgő Húsvét sem fog elmúlni, hogy a gyerekekkel meg ne nézzük a Húsvét ünnepéhez ugyan alig kötődő, mégis remek vígjátékot. Ugyanis már őket is megérintette az egykor bohócnak készülő, ökölvívói múlttal is rendelkező francia színész-fenegyerek, akinek a legenda ellenére nem egy mérkőzésen, hanem egy iskolai bunyó során törték be az orrát.

A fenti néhány sorban el is rejtettem egy mondatot valamelyik moziból, aki megfejti melyik az idézet, s melyik filmben szerepelhetett, egy óriási virtuális csokitojást kap a húsvéti nyuszimtól! (Ennél többet már tényleg nem segíthetek.)


Isten éltessen sokáig, Jean Paul!