Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Itt az idő! Vigyázzunk jobban a környezetünkre

Napjainkra egyre égetőbbé vált környezetvédelem kérdésköre. Nem vigyázunk rá kellőképpen, nem értékeljük annyira, mint kellene, és sajnos nem teszünk meg minden tőlünk telhetőt a megóvása érdekében. A Földünk sorsa a mi kezünkben van. Kötelességünk lenne sokkal tudatosabban odafigyelni a környezetünk megóvására, a szemét csökkentésére és az energiahasználat mérséklésére, hogy gyermekeink, unokáink is kellemes környezetben élhessenek, megismerhessék a természet csodáit és élvezhessék azt. Mindehhez a legfontosabb, hogy mi magunk is környezettudatosan éljünk, és ezt a szemléletet adjuk át nekik is.

Június 5. napja 1972 óta a környezetvédelem világnapja. Az ENSZ ekkor tartotta meg az első környezetvédelmi világkonferenciát, amelyet azóta, minden évben, más-más országokban rendeznek meg. A konferencia célja évről-évre, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, valamint hogy az országok együtt gondolkodjanak és közösen cselekedjenek a környezet megóvásának érdekében.


Manapság rengeteg energiát használunk és óriási mennyiségű szemetet termelünk, sokszor meggondolatlanul. A szemét egy része sajnos a lerakókba sem jut el, hanem elszórva az utcán, az erdőkben, vizek közelében a természetbe kerül, ahol nem tud lebomlani, gyakran még sok száz év alatt sem. Emiatt a természetes élővizek, erdők tele vannak mindenféle hulladékkal, amelyek sajnos a növényeket és az állatokat is károsítják, pusztítják. Éppen ezért a világkonferencia fontos célkitűzése az energiatakarékosság, a megújuló természeti források hasznosítása mellett a szemét és hulladékképződés csökkentése és a környezetszennyezés megelőzése.

Kép: National Geographic

Klímavédelmi akcióterv a környezetvédelemért!

Az év elején a kormány klímavédelmi akciótervet hirdetett. Ennek keretében illegális hulladéklerakók felszámolása, megújuló energiatermelésre fordított anyagi támogatás, elektromos járművek használatának támogatása, a naperőművek kapacitásának megnövelése a cél. Illetve bevezetésre került a Zöld Államkötvény, melynek bevételét klímavédelmi célokra lehet felhasználni. A klímavédelmi akcióterv megvalósításában a FICSAK is aktívan részt vesz.

Számomra igen fontos küldetés az egészséges életmód mellett a környezettudatosság valamint a környezetvédelem, és ezt a szemléletet igyekszem gyermekeimnek is maximálisan átadni.

Sok kicsi sokra megy

Tegyük meg mi is, amit csak lehet, haladjunk kis lépésekben. Van sok-sok olyan apróság, amelyekre ha odafigyelünk, már azzal is nagyon sokat teszünk a környezetünkért. Az egyik legfontosabb, hogy kevesebb szemetet termeljünk. Én például az uzsonnát, gyümölcsöt, melyet a suliba vagy az edzésre visznek a gyerekeim, mindig saját kis műanyag dobozkába csomagolom nekik.

A szívószál használatát is próbáljuk mérsékelni, sőt még inkább megszüntetni, mert egy szívószálat csak egyszer lehet használni és már dobjuk is el. Az innivalót is saját kulacsainkba visszük magunkkal, és főleg vizet iszunk, ugyanakkor műanyag palackos vizet sem veszünk, mert a csapvíz, a vízszűrők még jobb megoldást is biztosítanak, mint 1-1 fajta ásványvíz.

Vásárolni mindig saját vászontáskákkal, kosárral megyünk, abba pakoljuk a megvásárolt élelmiszereket. Nem használunk nejlon zacskókat sem. A kedvenc vászontáskám, melyet anyák napjára kaptam a gyermekeimtől, amit ők díszítettek a rajzaikkal. Vásárlás szempontjából előnyben részesítem a piacokat, ahol hazai termelőktől tudom beszerezni a finomabbnál-finomabb, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, valamint a házi készítésű tejtermékeket és húsárukat.

Mivel számomra nagyon fontos az egészséges életmód, rendszeresen sportolunk, megyünk ki a szabadba. A bicajok is szinte minden nap előkerülnek. Járunk bicikli túrákra és sokszor az iskolába is bringával megyünk.

Nemcsak otthon figyelek a környezettudatosságra, hanem az irodában is, és erre kérem kollégáimat is. A szemetet szelektíven gyűjtjük, vízszűrőt használunk, és csak azokat a dokumentumokat nyomtatjuk ki, amiket nagyon muszáj. A Ficsak Családi Központ udvarában pedig nagyon figyelünk az ottani fákra, növényekre, illetve madáretetőt és itatót is helyeztünk el a kertben.

Már a kicsi gyermekeket is a környezetvédelemre tanítjuk

Amikor gyermekünk elkezd járni, kinyílik körülötte a világ. Fontos, hogy már a akkor tanítsuk meg őket arra, hogy a villanyt, ha nem kell, lekapcsoljuk, és nem játszunk vele, nem kapcsolgatjuk. A csapot elzárjuk, nem pocsékoljuk és folyatjuk feleslegesen a vizet. Tanítsuk őket arra is, hogy sosem dobáljuk el útközben a szemetet, hanem mindig vigyük el a következő kukába.

Virágok, növények ültetésében már az 2-3 éves gyermekek is szívesen becsatlakoznak, vonjuk be őket is. Örömmel segítenek majd, élvezik, és mindeközben még a környezetünknek is jót teszünk.  

Viszont hiába tanítjuk őket a környezettudatosságra, ha mi magunk nem így teszünk. Hisz ők azt teszik, amit tőlünk, felnőttektől látnak. Így nagyon fontos a példamutatás. Ha nekünk a mindennapjaink része a környezettudatos életmód, a környezetünk megóvása, akkor ők ebben nőnek fel, számukra ez lesz a természetes, és később ők is ezt fogják továbbvinni.

Táborral a környezettudatosságért

A FICSAK egyik küldetésének érzi a környezettudatosságra való nevelést, azt, hogy átadjuk a gyermekeknek a természet szeretetét, megtanítsuk számukra a környezettudatos szemléletet. Ebben a szellemiségben szervezzük idén a Ficsak Családi Központban a Lurkó kalandtábort, ahova 8-12 éves gyermekek jelentkezhetnek. Sok mozgás, friss levegő és kütyümentes, természet közeli napokat tölthetnek el a táborban a hét folyamán, ahol a természet megismerése, megóvása és a környezettudatos életmód kerül fókuszba. Cél a hasznos időtöltés biztosítása a gyermekek számára, így a környezettudatosságról való beszélgetések ugyanúgy lesznek a táborban, ahogy  a kézműves foglalkozások alkalmával előnyben részesítjük a tartós és természetes anyagokat, illetve az otthonról hozott, vagy a tábor alatt összegyűjtött szelektív hulladékból alkotunk „kincseket”.

Óvjuk környezetünket, hisz ezt nemcsak magunk miatt tesszük, hanem, gyermekeinkért, unokáinkért és az ő unokáikért is!