Kassai Etelka
Kassai Etelka

újságíró

Június 18 - Apák napja - két meghatározó ember van egy gyermek életében. Az anya meg az apa. Az apa meg az anya.

Fontos volt fordított sorrendben is megismételni a felsorolást, ez ugyanis máris szembe megy egy sor olyan vélekedéssel, azzal a szemlélettel, amely az apa szerepét a saját gyermeke életében hátrébb sorolja, mint az édesanyáét. Hátrébb sorolja a világ nagyon sok szempontból és ez hatalmas veszteség, hatalmas öngól azoknak a családoknak, ahol ez válik elfogadottá.


Természetesen ugyanolyan erővel fontos a gyermek életében mindkét szülő, de nem tejesen ugyanazokon a területeken gyakorolnak pozitív hatást a csemetékre. Ez meg nem jelenti azt, hogy a karakteres területek ne lehetnének bizonyos fokig felcserélhetőek vagy pótolhatóak.

Ami pótolhatatlan… az az apa, meg az anya teljes, gyermekére fókuszáló jelenléte.

Mert az apa hiányozhat akkor is, ha van, de sosincs jelen, mert a családban betöltött szerepe – a gazdasági stabilitás megteremtése- kivonja őt a család életéből teljesen vagy nagyon érzékelhetően. Pedig az apa nem egy bankszámla kivonat, nem a bankkártya lehúzása utáni csippanó hang.

Az apa hiányozhat úgy is, hogy jelen van, még a közös otthon falain is belül van, csak éppen szerepét tekintve nem találja a helyét. Nem találja a feladatát, ha meg utasítás jellegűen kívánják bevonni a közös feladatokba, azt nehezen viseli. Joggal, mert az alárendelt szerepbe kényszerít egy felnőtt embert, aki egészséges kommunikáció és arányos feladatleosztás mellett nagyon is jól bevonódna nem csak a gyermeke körüli feladatokba, de gyermeke életébe minden fronton, teljes körűen.

A szemetes vödör levitele és az, hogy ki porszívózza fel kétnaponta (vagy a családi igények szerint) a lakást, eltörpül a gyermekkel való intenzív foglalkozás szükségessége mellett. Miközben a nők által végzett láthatatlan munkában hangsúlyosak a háztartásban végzett monoton mozzanatok, kevésbé kerül szóba a gyermek – apa kapcsolódás megteremtése, mint olyan „feladat”, amely nagyobb jelentőségű igény a család részéről.

Azt jó ideje tudjuk, hogy apák szerepe a gyermekek egészséges fejlődésének biztosításában elengedhetetlen:

Egy 2017-es ausztrál kutatás megállapította, hogy ha az apa és a baba közötti kötődés időben kialakul és erős, az minden érintett számára előnyös. Ez a kutatás új irányba tereli az apa-csecsemő kötődésről szerzett ismereteinket. Azt sugallja, hogy a gyermek életének korai szakaszában kialakuló erős kötelék az egész család jólétére hatással van.

A tanulmány megállapította, hogy ha az apa és a baba közötti kötődés erős, akkor a család működése magasabb szintű volt. A család, mint család nagyon is jól funkcionált. Ám a fordítottja is igaz volt. Ha az apák nem tudtak erős kötődést kialakítani gyermekükkel, a család nagyobb valószínűséggel tapasztalt zavart és problémákat a rendszeren belül.

Dr. Dawson Cooke, az egyik kutató szerint kijelenthető, hogy a család egészsége szorosan összefügg azzal, ahogy az apa viszonyul a gyermekhez.” – írtuk az idei, apák előtti tisztelgésünk jeléül készült kiadványban.

De tovább megyünk, mert az apával eltöltött idő, a legapróbb, hétköznapi együttlétek is, akár a közös filmnézés, társasjáték, séta, bunyó, labda pattogtatás, de csak az is, ha közösen pattogtatnak ki egy tál kukoricát vagy sütnek szalonnát…. mind - mind olyan impulzus a gyermek számára, amely segíti mentális egészségét.

Félreértés ne essék, az apák szerepe nem korlátozódik a gyerekek szórakoztatására, mert az apák a gyermekek fizikai jólétének fenntartásában is jelentős szerepet kapnak, ahogy a morális értékközvetítés is éppúgy az apák feladatkörébe tartozik, ahogy az anya is millió értéket átad a puszta jelenlétével és tetteivel.

Ugyanakkor mégis másképp hatnak a gyerekekre a szülők. Az apának is, az anyának is sajátos, csak rá jellemző eszköztára van a gyermek életében, de ezek az eszközök, ezek a hatások egymással összekapcsolódva, egymást erősítve hatnak jól igazán. Vannak kutatások, amelyek azt boncolgatják, hogy az édesapák hatása a gyermek életében a célorientáltság, a függetlenség valamint a helytállás tekintetében erőteljesebb, míg az édesanyák meg az együttműködés szabályainak, gyakorlatának elsajáttítatásában nagymesterek – hangsúlyozzuk, hogy mindez azért átfedésben van. Lehet olyan édesanya, aki egy nehéz helyzetben való helytállásával egy életre jó mintát szolgáltat a gyermekének, ahogy lehet olyan apa is, aki igazi csapatjátékos az élet minden területén és jó célok érdekében zseniálisan képes mindenkivel összedolgozni.

Például a saját gyermeke édesanyjával. Hiszen közösek a célok és az édesapák pontosan olyan erős érzelmekkel viseltetnek gyermekeik irányába, mint az édesanyák.

Eltéphetetlen, láthatatlan szálakkal kötődnek gyermekükhöz és ez akkor is így van, ha a család megélhetésének terhe nem engedi annyi időt tölteni a családjával, amennyit szeretne.

Érdekes változásokat hozott azonban nagyon sok édesapánál a covid alatti kényszerű otthonlét. Azzal ugyanis, hogy módja nyílt viszonylag hosszabb időn keresztül, mélységeiben részt venni a család életében, megváltozott a prioritás fontos területeken. Ahogy megélhette ennek erejét és szépségét, nem is akaródzik ismét felvenni a munkaruhát és a pénzkeresés érdekében újra magányos harcot vívni a megélhetésért.

Mert a családi fészek melege elérhetővé vált, a szoros, szeretettel teli kapcsolódásból akkor is nehéz kilépni, ha azt ésszerű igények írják elő. Sokan kerestek inkább olyan új utat, akár munkahely váltással, ahol a gyerekekkel tölthető hosszabb idő lehetősége diktálta a feltételeket, nem fordítva.

Szüksége van a gyerekeknek, a családnak az édesapákra, és az a jó, hogy az apáknak is szüksége van a családjukra. Mert a családi fészek mindenkinek meleget, erőt és biztonságot ad.

 

Épen ezért Apák napja alkalmából „Apa csak egy van és az enyém a legjobb!” címmel nyereményjátékot indítottunk, hiszen tudjuk, hogy az apával töltött idő nem csak móka, de egyben pótolhatatlan.

Mit kell tenned, hogy részt vehess a játékunkban?

Nincs más dolgod, mint egy olyan fotót beküldeni, ahol APA együtt játszik, mókázik, barkácsol, fest, horgászik, főz a gyerekkel/gyerekekkel. 

A további feltételeket megtaláljátok itt: 

Játsszatok velünk, de még többet az édesapákkal, mert APA tényleg csak egy van.