Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Karácsonyozzunk zölden!

Ha környezetbarát módon szeretnénk eltölteni az év legmeghittebb időszakát, egy kis odafigyelésre lesz szükségünk. A cikkben található tanácsokkal szeretnék segíteni, hogy hogyan válhat zöldebbé a karácsony, és hogyan élhetjük meg az ünnepeket az eredeti értelmében: szeretetteljesen, odafigyeléssel, törődéssel.


A december a kedvenc időszakom az évben, az illatok, a hangulat, a készülődés szövi át a napjainkat. A gyerekek izgatottan várják a Szentestét, az elmúlt napokban adventi koszorút készítettünk, mézeskalácsot sütöttünk. A nagy sürgés-forgás közepette azonban nem szabad megfeledkeznünk környezetünkről sem, ehhez szeretnék most néhány tanácsot adni.

A nagy kérdés: élő, mű vagy cserepes?

Az élő fenyő gyönyörű, illatos és varázslatos hangulatot képes teremteni. Szerencsére már számos fenntarthatóságot figyelembe vevő cég létezik, így próbáljunk meg tőlük vásárolni. Ezek a kereskedők olyan fákat vágnak ki karácsonyfának, amelyeket fenyőfa ültetvényeken termelnek. Amíg a fenyők cseperednek, oxigént is adnak a környezetnek. Továbbá egyre több helyen van lehetőség arra, hogy magunk menjünk el az ültetvényre, válasszuk ki a fát és akkor, ott vágják ki. Ez egy szuper program lehet a gyerekekkel. A másik lehetőség, ha élő fenyőt szeretnénk az az, ha cserepes vagy gyökérlabdás fenyőfát választunk, hiszen azt karácsony után kiültethetjük. Amennyiben erre nincs lehetőség az egyik legnagyobb hazai kertészetben kölcsönözni is tudunk cserepes fenyőt, amit az ünnepek után vissza lehet vinni!

Fényáradat

A mai technológiának köszönhetően a LED-lámpák a hagyományos égők energiájának mindössze 10%-át használják fel, így ha égősort vásárolunk, tanácsos, hogy ilyet válasszunk. Környezet- és pénztárcabarát is egyben. Azonban itt sem szabad megfeledkezni a mértékletességről. Mikor nem vagyunk otthon, vagy éjszakára, kapcsoljuk le. Ha a gyertyafényt részesítjük előnyben, javaslom, hogy a paraffin helyett méhviaszból készült gyertyát válasszunk, ami ugyan egy picit drágább, de környezetbarátabb és az isteni illata is pozitívum.

Ajándékozzunk élményt vagy helyi árusok által készített termékeket

Akik közel állnak hozzánk valószínűleg sokkal jobban fognak örülni a közösen eltöltött idő lehetőségének, mint egy tárgynak. Ez lehet kirándulás, főzős workshop, színházi előadás, koncert vagy bármi, ami érdekelheti a megajándékozottat. Számtalan internetes oldal található már, ahol élményutalványokat vásárolhatunk. Ha mindenképp tárgyi ajándékot szeretnénk szeretteinknek adni érdemes felkeresni a helyi, környékbeli termelők, kisvállalkozók portékáit, hiszen így a hazai kisvállalkozókat is támogatjuk.

Csomagolásban is zölden

Decemberben csaknem 10-15%-kal több hulladékot termelünk, mint az év többi részében. A színes, csörgős, csillogós csomagolópapírok nagyjából 5-10 másodpercig számítanak, amíg az ajándékozott ki nem bontja a tartalmát, majd a csomagolás a kukában landol. A csillámoknak, díszítéseknek köszönhetően ezek a papírok általában nem újrahasznosíthatóak. Használhatunk a csomagoláshoz újságpapírokat, vagy legyen az ajándék része a csomagolás: egy mintás konyharuha, vagy szép sál. A hobbi boltokban már kapható újrahasznosítható, natúr csomagolás is, amit feldobhatunk természetes díszekkel: tobozokkal, szárított almával és naranccsal.

Karácsonyi lakoma - mértékkel

Az ajándékozás mellett a karácsonyi pazarlás a sütés-főzés terén érvényesül leginkább, így ezen a területen is érdemes megálljt parancsolni magunknak. A kidobott étel a pénztárcánknak sem jó, és a környezetet is károsítjuk vele. A nagybevásárlás előtt készítsünk listát, hogy mit kell vennünk, nézzük meg mi található a kamránkban, hogy elkerüljük a halmozást. Érdemes átgondolni, hogy hány főt szeretnénk megvendégelni, és annak megfelelő adagot főzni. Ha tehetjük, szerezzük be az alapanyagokat piacról, csomagolásmentes boltokból és helyi termelőktől. A bevásárlás során mindenképp vigyünk magunkkal saját bevásárlótáskát, zöldség- és gyümölcszsákokat. Amennyiben mégis megmaradna az étel, fagyasszuk le későbbre vagy adjuk rászorulóknak.

Adakozzunk és ne feledkezzünk meg azokról, akiknek nincs. A karácsony a szeretetről, a jótettekről, örömszerzésről szól. Ebben az esetben ne csak szeretteinkre gondoljunk, hanem azokra is, akiknek nem jut ajándék, de sok esetben még étel sem. Karácsony előtt nagyon sok adománygyűjtő akció van. Idén a Ficsak Családi Központtal mi is csatlakoztunk a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz Akciójához, így együtt dobozolunk a rászoruló gyermekeknek, családoknak. Emellett feltérképezhetjük azt is, hogy a lakóhelyünk környékén kinek, mire van szüksége. Ne feledjük, ha adunk, akkor az élet vissza fogja adni valahol!

Áldott, békés ünnepeket kívánok!