Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Környezettudatos kirándulás szívvel-lélekkel!

Elérkezett az ősz, a nagy kirándulások időszaka! Mindig fontosnak tartottam, hogy sok időt töltsünk a szabadban a családdal, ugyanakkor a szórakozás közepette sem szabad megfeledkeznünk a környezettudatosságról.


A kellemes időjárás csábítja az embereket a természetbe, amit örömmel látok, hiszen a túrázás nemcsak kellemes, de nagyon egészséges kikapcsolódás is. Ha sétálni indulunk, vagy alkalomadtán gyaloglásra cseréljük az autót már sokat teszünk egészségünkért. A túrázás azonban egy sokkal komplexebb mozgásforma, aminek számtalan előnye van. 

Mindig is úgy gondoltam, hogy a kirándulás teljes mértékben kikapcsol, és megtudtam, hogy a szakértők is így vélekednek! Egy kísérletben arra voltak kíváncsiak, hogy a természetjárás valóban csökkenti-e a stressz-szintet, ehhez pedig a csoport egyik felének erdőben, a másiknak városban kellett sétálni. Majd megmérték a tesztalanyok vérnyomását, az eredmények alapján pedig az erdőben sétálók vérnyomása alacsonyabb volt, jobb hangulatról és kevesebb feszültségről számoltak be. Így tudományosan is bizonyított, hogy a túrázás csökkenti a stresszt, ráadásul remek szórakozás, mi mindig napokig emlegetjük utána  az együtt töltött időt. 

A mai rohanó világban sokszor nem tudunk kiszakadni a kütyük börtönéből, mindig megosztjuk a figyelmünket. Ha egyszer megengedjük magunknak, hogy mindenféle digitális eszköz nélkül vágjunk neki a túrázásnak, az agyunk egy része “pihenő üzemmódba” kapcsol, így sokkal kreatívabbá válunk, javul a problémamegoldó képesség és a pszichés jólétünk is növekedik. 

A természet szeretete nálunk nem csak abban nyilvánul meg, hogy sokat járunk kirándulni. Számomra a környezetvédelem nagyon fontos, ezt vallom a mindennapok során is. A FICSAK házban is számtalan környezetbarát megoldást vezettünk be, illetve az általunk szervezett rendezvényeken is mellőzzük a műanyagok használatát és igyekszünk minél kevesebb hulladékot termelni. A FICSAK-kal többször szerveztünk már szemétszedő akciókat, és minden egyes kirándulás megerősít abban, hogy ezt folytatni kell, ugyanis még mindig sok az eldobott szemét és cigaretta csikk a kirándulóhelyeken. Ezért is tartom fontosnak, hogy beszéljünk a környezettudatos kirándulás fontosságáról.

A kirándulások megtervezésénél  mindig az úticél kiválasztása az első. Ha van rá lehetőségünk vágjunk neki bringával az utazásnak, hiszen ezt a gyerekek is szórakozásnak fogják fel, nem pedig a megszokott autózásnak. Mi már bejártuk a lakóhelyünkhöz közeli kirándulóhelyeket, így távolabbi helyekre kocsival megyünk, de amint tudjuk azonnal felkapjuk a túracipőt és gyalog folytatjuk a barangolást.

A kirándulások során sokszor felmerül a kérdés, hogy mit vigyünk magunkkal. Túrázás közben senki nem szeret felesleges súlyt cipelni, így érdemes előre átgondolni mire lesz szükség. Ez nekünk is könnyebbség és a szemétterelmelést is csökkenti. Én mindig hátizsákba pakolok, ez a legpraktikusabb. Az uticsomagba kerül egy kis ropogtatnivaló és gyümölcs a gyerekeknek. A vizet újratölthető kulacsban viszem, így ha elfogyott az innivaló, mindig újra tudjuk tölteni ivóvízzel. A legfontosabbak mellett nálam mindig van távcső és a növényhatározó, így a gyerekek szórakozva ismerik meg a környezetet.

Az étkezések megszervezése nálunk kulcsfeladat. A gyerekek és magam miatt muszáj az öt étkezést beiktatni a napirendbe. Sokan kinevetnek, hogy nálam e köré épülnek a programok, de számomra ez nagyon fontos! Ebédelni aranyos, kis helyi éttermekben szoktunk. Ezeket szívből ajánlom, mert nagyon jó, házias ételeket kínálnak és nem utolsó sorban nem használnak műanyag tányérokat, evőeszközöket. Mindig előre érdeklődöm, ha van kijelölt tűzrakóhely, mi magunk készítjük a finomságokat. Ezt a gyerekek nagyon élvezik, kiveszik a részüket a feladatokból. Ilyenkor otthonról visszük a kést, villát és egyéb konyhai eszközöket.

Túrázásaink alatt sajnos, sokszor botlunk bele mások által elhagyott hulladékba. Íme néhány ötlet, hogyan érdemes minimalizálni a szememet: 

- mindig legyen nálunk újratölthető kulacs;

- a kis nasikat, gyümölcsöket uzsonnás dobozba csomagoljuk;

- a sütögetéshez konyhai törlőkendő helyett, használunk konyharuhát;

- a keletkezett szemetet vigyük magunkkal a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőig;

- tervezzük meg előre, hogy mire lesz szükség a kirándulás során, és csak ezeket vigyük magunkkal!

 

Mi kell ahhoz, hogy megvalósítsd a környezetbarát kirándulást? Elsősorban szemléletváltásra van szükség, legyen neked is fontos környezeted! Kell egy kis odafigyelés és előkészület, ezek nem nagy erőfeszítések. Így nem csak te fogod élvezni a természetben töltött időt, a többi kiránduló számára is megőrzöd a környezetet.