Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Korunk egyik népbetegsége a cukorbetegség

A cukorbetegségben szenvedők száma évről-évre nő, nemcsak hazánkban, hanem az egész világon. Az előrejelzések szerint 2030-ra akár 366 millióra is nőhet a betegségben érintettek száma. A diabétesz kialakulásában ugyan örökölhetünk olyan géneket, melyek hajlamosítanak a betegségre, mégis vannak olyan tényezők, melyek nagy szerepet játszanak a betegségek kialakulásában. Az elhízás, a gyümölcsökben, zöldségekben szegény táplálkozás vagy a mozgásszegény életmód egyaránt hozzájárulhat a betegség kialakulásához, miivel ezek a külső tényezők is igen nagy jelentőséggel bírnak.

1991. június 27-én, majdnem 20 éve rendezték meg először a Cukorbetegek Világnapját. Ez a betegség nemcsak az időseket érinti, hanem a fiataloknál és gyermekkorban is kialakulhat és igen komoly szövődményekkel járhat. A genetikai kódjainkon ugyan változtatni nem tudunk, de ha odafigyelünk az életmódunkra, akkor a betegség kialakulásának esélyeit csökkenthetjük, illetve megjelenését késleltethetjük.


Gyerekek – felnőttek egyaránt veszélyben

A diabétesznek több fajtája is van, melyek kezelése is eltér. A háttérben genetika, helytelen életmód, bizonyos betegségek, vagy a terhesség által előidézett anyagcsere-zavar állhat, illetve nagy kockázatot jelent a túlsúly is. Az enyhébb, vagy kezdeti tünetek megjelenésénél sokszor elég a testsúly csökkentése, a diéta és a rendszeres mozgás beépítése a mindennapi életbe, de súlyosabb esetben inzulin beadására is szükség lehet. Sajnos a gyermekeknél diagnosztizált diabétesz esetében csak az injekciós gyógyszerelés lehetséges. A várandóság alatt kialakult cukorbetegség során először a diéta és a mozgás javasolt, de ha ennek ellenére sem javulnak az értékek, akkor elkezdik az inzulinos kezelést.

A cukorbetegek nehézségei

Ha valaki cukorbeteg lesz, annak megváltozik az élete. Újra fel kell építenie a mindennapjait, amibe bele kell férni a rendszeres vércukor ellenőrzésnek, a megadott időpontokban történő étkezésnek, a napi testmozgásnak és a stresszkezelő technikák elsajátításának. A legideálisabb, ha nemcsak diabetológus szakorvos foglalkozik a betegekkel, hanem dietetikus és mozgásterapeuta is. A sikeres életmódváltás nagyban hozzájárulhat a gyógyszerek csökkentéséhez, vagy akár azok teljes elhagyásához.

Cukorbetegség a gyermekeknél

A gyermekkori diabétesz viszont teljesen más. Nemcsak a gyermek, hanem a szülők és testvérek életére is kihat. Itt nem csak szimpla életmód váltásról van szó, hiszen a rendszeres szurkálás, a jelen állapotban gyógyíthatatlannak ismert betegség igen nagy lelki terhet jelent mindenkinek. Éjjel-nappal készenlétben kell állni és ellenőrizni a vércukorszintet, majd a mért eredményhez igazítva kell beadni étkezések előtt a megfelelő inzulin adagot, valamint az eredményhez igazított ételmennyiséget elfogyasztani. Ha más betegség, hányás-hasmenés, vagy lázas állapot kezdődik, az azonnal borítja a vércukrot, ezért olyankor még több odafigyelést igényel ez a betegség. Az óvodát, iskolát is úgy kell megválasztani, hogy megfelelő ellátást tudjanak biztosítani a gyermeknek. Az óvodáknál meg van határozva, hogy mely intézményekben fogadnak diabéteszes gyermeket, hisz külön ember kell melléjük, akik csak velük foglalkozik, méri a vércukrukat, figyel az inzulin beadásra, a szénhidrát bevitelre és folyamatosan konzultál a szülőkkel.

Terhességi diabétesz esetén is nagy felelősség terheli a kismamát. Hisz ha nem kezelik, vagy nem jól kezelik a betegséget, az nagyban befolyásolja a baba fejlődését és komoly betegségek is kialakulhatnak a gyermeknél. A szülést követően szerencsére a legtöbb esetben az anyagcsere-folyamatok helyreállnak, a vércukorszint normalizálódik és az esetleges inzulinterápia sem szükséges tovább. Azonban a születést követő első hónapokban komoly protokoll szerint kell az anyukának és a kisbabáknak ellenőrzésekre járni, mert a legkisebb gyanús jel esetén is azonnali alapos kivizsgálás szükséges. Esetükben még fontosabb az előírt étkezések és mozgás betartása.

A hangsúly a prevención van

A megelőzés, mint minden más betegségnél, a diabétesznél is nagyon nagy szerepet játszik. Nekünk szülőknek igen nagy a felelősségünk itt is. Megmutatni és megtanítani gyermekeinknek a helyes táplálkozás alapjait és beilleszteni a mindennapjaikba a rendszeres testmozgást.

Családanyaként én is arra törekszem, hogy már most, kiskorukban megtanítsam a gyermekeimnek az egészséges életmódhoz szükséges alapokat, nagy hangsúlyt fektetek a kiegyensúlyozott táplálkozásra is. A rendszeres testmozgás szerencsére mára már beépült a gyermekeim mindennapjaiba is, sokszor együtt sportolunk, futunk vagy biciklizünk.

Figyeljük gyermekeinkre és magunkra is, vegyük észre már az első gyanús jeleket. Ha addig nem is, akkor viszont mindenképpen érdemes az életmódváltásba belekezdeni és a vércukorszintet rendszeresen ellenőrizni, mert akkor megelőzhető, lelassítható a betegség kialakulása. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a betegség kialakulása ellen. Éljünk egészségesebben és mozogjunk többet!