Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Kulcs az egészséghez - friss levegő, friss élelmiszerek és sok mozgás

Bár kifelé haladunk már a télből, azért az igazán kellemes idő még várat magára. Sokkal komfortosabbnak tűnhet még most is a bekuckózás, a szabadlevegős programok helyett, ami az egészségünk szempontjából csalóka kényelem.


Ötgyermekes édesanyaként a friss levegő egészségmegtartó hatásában hiszek és az elmúlt évek során ezt is tapasztaltam. Amkor kicsik voltak, babakocsiban télen is rendszeresen a friss levegőn altattam a gyerekeket és ma se múlhat el úgy nap, hogy egy rövidebb-hosszabb időre ne mennének ki a gyerekek, jómagam, vagy ne szerveznénk „kinti” programot.

A szabad levegőn való intenzív mozgás pedig még ennél is hatékonyabb: erősödik az immunrendszer, az ellenállóképességünk, az állóképességünk. A oxigéndús levegő hatására jobb lesz az anyagcserénk, jobb az étvágyunk és az egészséges, pihentető alvás is könnyebben érkezik, ha a nap egy jó részét (ha lehet intenzív mozgással) a szabad levegőn töltöttük.

Ahogy a szabad levegő egészségmegőrző szerepét fontosnak érzem és tapasztalom, éppolyan fontos számomra a megfelelő táplálkozás is – télen és tél végén is a szükséges vitaminok, ásványi anyagok bevitele.

Alapvető érdekünk, hogy ha lehet a vitaminokat természetes formájukban – gyümölcsökből-zöldségekből vigyük be a szervezetbe, és akkor gondolkodjunk szintetikus pótlásban, ha arra valóban szükség van.

Télen is nagyon sok természetes vitaminforrást találhatunk a piacon, csak tudnunk kell, melyek a legértékesebb alapanyagok és nagycsaládos anyukaként azt is szem előtt tartom, melyek azok a zöldségek-gyümölcsök, amelyeknek nem csak magas a vitamin és ásványianyag tartalma, de garantáltan el is fogynak majd. Érdemes szem előtt tartani, hogy az a vitamin tudja csak kifejteni hatását, amit sikerül belediktálni a gyerekekbe- így érdemes észben tartani, mely zöldségek azok, amelyeket kerülnek a kicsik és azok alternatíváját beszerezni.

Milyen vitaminokra érdemes tél végén fókuszálni?

C-vitamin

Természetesen minden citrusfélében jelentős mennyiségű C-vitamin található, de talán érdemes olyan C vitaminforrásokban is gondolkodni, amelyet a hazai földek kínálnak – a csipkebogyó például egy kevésbé népszerű C-vitamin forrás, pedig tízszer annyi C vitamin található benne, mint a citromban. Ezen felül található benne Vas és Kalcium is, valamint B1, B2 vitamin is.

A C-vitamin hőérzékeny, könnyen elbomlik, magas hő hatására sérül a hatóanyag, így ha teaként vetjük be, akkor ne forraljuk a vizet, a csipkebogyóteát áztatással készítsük el. Forró, - de nem lobogó vízzel – öntsük le a gyümölcsöt és minimum fél óra áztatás, szűrés után, langyosan fogyasszuk.

D vitamin

A napfény szegény hónapok miatt szinte kötelező a szükséges mennyiségű D vitaminról gondoskodnunk – hiszen elengedhetetlen az immunrendszer számára, valamint az egészéges csontképzés is megkívánja a D vitamint. A D vitaminnál egy fontos összefüggést is meg kell említenünk, ugyanis a D vitamin hasznosulásához napfényre van szükség – így újra hangsúlyozzuk a szabadtéri programokat, hiszen akkor van esély elcsípni a most még nem túl erős, de azért elő-előbukkanó napfényt.

D vitamint a tengeri halakból (nem csak a lazacból), valamint a sötétzöld levelű zöldségekből nyerhetünk, de a tojásnak is magas a D vitamin tartalma.

Vas

Ahogy említettük, a csipkebogyó vasat is tartalmaz, de annál jóval magasabb vastartalommal rendelkezik a spenót és a sóska. E kettőt azonban vagy szeretik a gyerekek vagy nem, így érdemes sütőtököt, édesburgonyát, de akár vargányagombát is beszerezni. Meglepő módon mindhárom alapanyagban igen magas a vastartalom. De ha vaspótlásról van szó, akkor bízhatunk a gabonafélékben és nem fontos a mostanában nagyon népszerű quinoában gondolkodnunk, a köles is remek vaspótló, ahogy a magyar konyhában mély gyökerekkel rendelkező hüvelyesek, a bab, lencse és a borsó is, a tojás és a máj mellett. Érdemes a vas immunrendszer erősítő hatása mellett kiemelni azt, hogy óriási segítség lehet a vas a fáradtság legyőzésben, ami így tél végén már igencsak jellemző probléma.

A vitamin

Antioxidáns hatása erős – de a szem vitaminjaként is ismerjük- szerencsére nagyon sok, hazánkban is elérhető, viszonylag olcsón beszerezhető élelmiszerek tartalmaznak A vitamint. Ilyen a sárgarépa, a paprika, a tojás valamint a máj is.

B vitamin

Az anyagcserében jelentős szerepe van, de megkerülhetetlen vitamin a bőr, a haj, a körmök egészségében is.  A B3 vitamin (a niocin) pedig aktív sportolók, vagy sportos életmódot élők számára elengedhetetlen, -segít legyűrni a fáradtságot, növeli az étvágyat és segít izomgyengeség esetén is. A csonthéjas gyümölcsök, a hántolatlan rizs, a tojássárga valamint a banán is jelentős mennyiségű B vitamint tartalmaz.

Magnézium

Olyan sokrétű területen fejti ki pozitív hatását, hogy a Magnézium valóban nélkülözhetetlen vitamin a szervezet egésze számára. Nézzük a legfontosabbakat: enyhíti az izomfájdalmakat, ellazítja az izmokat, miközben hozzájárul az izom és csontépítéshez. Az idegrendszerre is jótékony hatással van, ami sokgyermekes családok, édesanyák esetén igazán fontos szempont, de megfelelő mennyiségű magnézium esetén a migrén kialakulásának esélye is alacsonyabb.  Segít megőrizni a szív egészségét is, elősegíti a kollagéntermelést, valamint szerepet játszik a cukorbetegség megelőzésében is.

Természetes formában a sötétzöld zöldségek, mint az avokádó, a spenót, sóska, de a káposztafélék is igen magas magnéziumtartalommal bírnak. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy óvatos hőkezeléssel készítsük el ezekből a növényekből az ételeinket, például párolással, hogy minél magasabb maradjon a kész ételekben is a magnézium szintje. Fordulhatunk magnéziumért a gyümölcsök felé, például a banán és a körte is ideális választás, de nagyon jók a csonthéjasok is, a dió, mogyoró, pisztácia, kesudió, de még a tök és napraforgómag is remek választás lehet.

E vitamin

Elősegíti a megfelelő vérkeringést, erősíti az erek falát, de az idegrendszer is megsínyli, ha alacsony az E vitamin szint a szervezetben. Zsírban oldódó vitaminról van szó, ami szerencsére egy sor természetes olajban megtalálható. A közönséges napraforgómag is remek E vitamin forrás, ahogy az olíva valamint a csonthéjas gyümölcsök is. Jónéhány gabonaféle is tartalmaz E vitamint, így a hajdina, a rozs, a zab is, de E vitamint található a lencsében, a brokkoliban, valamint a retekben is.

Az év egyik legszebb évszaka köszönt ránk hamarosan, a tavasz. A dallamos madárcsicsergés kicsalogatja az embereket a természetbe. Ne álljunk ellen eme kísértésnek, rendkívül fontos, hogy minden nap tegyünk az egészségünkért, még ha ez a komfortzónánkból való kimozdulással is jár. Ahogy virágba borul körülöttünk a természet, úgy kerülhet majd az asztalokra egyre több gyümölcs és zöldség is. Kísérletezzünk bátran új, a gyerekek ízlésére fókuszáló alapanyagokkal úgy, hogy minél több természetes forrásból származó vitamint tudjunk beemelni a család étrendjébe.