Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Léder László:„A jó apa önmagát adja a gyerekeiért”

Léder László, pszichológus, az Apa Akadémia alapítója is csatlakozott a Fiatal Családosok Klubja apák napi kezdeményezéséhez: családjával együtt vesz részt az Apa Hajón. A családfő jelentőségét emeli ki az interjúban és az eseményen egyaránt.

 

- Mekkora szerepe van manapság az édesapáknak?

Én azt gondolom, hogy az apák szerepe az elmúlt száz évben, általában véve sajnos csökkent. Ez azért nagy baj, mert közben a lélektani igény semmit sem változott, vagyis, egy mai gyereknek ugyanakkora szüksége van az apára, az apai szeretetre és útmutatásra mint száz vagy ezer évvel ezelőtt.

- Hogyan tudják a férfiak összeegyeztetni a karriert a családdal?

Talán a legfontosabb kérdés egy apa életében, a kenyérkereső és a jelenlévő apai szerep összeegyeztetése. Az Apa Akadémián külön előadással foglalkozunk ezzel a témával, Apalibikóka címmel. Vannak persze jó technikák, megtanulható gyakorlatok, hogy ne ragadjunk bele fölöslegesen a napi rutinba, hogy több időt töltsünk a szeretteinkkel, de meggyőződésem, hogy az apáknak is több támogatásra lenne szüksége a munkaerőpiacon. Egy apa, főleg kisgyerekes apa több szabadságra, rugalmas munkaviszonyra, akár otthoni munkavégzésre kellene, hogy jogosult legyen.


 

- Hogyan befolyásolja a gyermek nevelését az apa hiánya?

Fontos leszögeznem, hogy önmagában az, hogy valaki nem él az apjával, nem jelenti azt, hogy az ő élete nem lehet teljes értékű. De azt is látom, hogy az apa nélküliség rizikófaktort jelent az önismeret, a párkapcsolat illetve az iskolai és később a munkahelyi előmenetel területén is. De talán megfordítanám a választ: ahol az apai szeretet és gondoskodás jelen van, ott kiegyensúlyozottabbak és magabiztosabbak a gyerekek, a párkapcsolat is többet bír, kevesebb a válás, és nem utolsó sorban ezek a férfiak is "jobban érzik magukat a bőrükben".

- Mi az egészséges apa-gyerek kapcsolat, programok, nevelés tekintetében?

Nincs recept. Az egyetlen előírás, hogy az apának is "oda kell tennie magát", vagyis elég időt és figyelmet szentelni a gyerekeire és a családjára. Nagyon fontos az is, hogy az anya mit gondol az apa fontosságáról. Azt látom, hogy ha a szülők úgy gondolják, hogy mindkettőjük szerepe ugyanolyan fontos, akkor az apák könnyebben kapnak szárnyakat. A jó apa önmagát adja a gyerekeiért. Sokszor elmondom, hogy az apás nevelés nem egyenlő a macsó neveléssel. A tapasztalatom az, hogy a mindennapi apai szerep nem tartalmaz "kemény, úgymond férfiasnak tekintett elemeket", hanem szeretetre és gyöngédségre épül. Az apának pontosan emiatt lesz szava és súlya a családban mind a fiúk, mind pedig a lányok életében.

- Mi az apa feladata? Mit jelent jó apának lenni?

Elég jó apának kell lennünk, nincs szükség szupermen akciókra, a mindennapokban kell jelen lenni, ismerni és szeretni kell a gyerekeinket, csöndben "szürke eminenciásként" egyengetni a sorsukat.

- Mi az Apa Akadémia feladata? Hogyan segítenek a családfőknek?

Az Apa Akadémia nyitott műhely, látogatóink között nagyon sok az anya vagy anyaságra készülő hölgy. Jó hangulatú beszélgetős előadásokat és workshopokat tartunk különböző apa témákról, mint például a születésre történő felkészülés, a kamaszkor menedzsment vagy a válásmegelőzés. Jellemző, hogy az épület kapuját mi zárjuk, a múltkor az egyik takarító hölgy is, akinek a kulcsot kellett volna záráskor leadnunk, beült közénk, és megkérdezte, hogy legközelebb milyen témáról lesz szó, mert szeretne megint ott lenni. Mindenkit szeretettel várunk az őszi programjainkon is! További információ: www.apaakademia.hu található.

Apák napi játékunk ugyan lezárult, de az vasárnapi Apa Hajó eseményünkről kicsit később beszámolunk a ficsak.hu és a ficsak facebook oldalunkon.

És a játékunk ugyan véget ér, de az Édesapák köszöntése ezen a napon egy fontos üzenetet hordoz: az apukák nélkülözhetetlen szerepét, nélkülözhetetlen jelenlétét a családban!

Éljenek az Édesapák!