Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Legyen a Szilveszter is mindenkinek Ünnep! – Figyeljünk egymásra, környezetünkre!

Nincs óév-búcsúztatás számvetés és hangos vigadozás nélkül sem. A hálaadás, mérlegvonás minden család, hovatovább minden ember sajátja. Ilyenkor végigfut rajtunk az eltelt esztendő búja-baja, de értelme is, családjaink bővülése, gyermekeink növekedése, közösségeink erősödése. 

Van, aki fényképeket nézeget a családdal, társasjátékozik, kártyázik, más egy éjszakai beszélgetéssel, borozással oldja meg, de mindenképp jó, ha erőt merítünk a lezárt évből, az idő átértékelt múlásából. 

És emellett természetesen helye és ideje van az év utolsó napján a felhőtlen szórakozásnak, jókedvű ünneplésnek is. Kinek, kinek ízlése, vérmérséklete és életkora szerint. Fontos szelep ez a nap, ilyenkor kiengedhetjük az egész éves fáradtság feszültségét és kiléphetünk kicsit a megszokott kerékvágásból. 

De azért nem mindegy, hogyan tesszük ezt!
A következőkben pár tippet szeretnék ahhoz adni, hogy mind csemetéink és mi is jól érezzük magunkat, úgy, hogy közben a környezetünkre és a biztonságunkra is odafigyelünk.

Pici babával kb. 2-3 éves korig a legjobb megoldás egy nyugodt, otthoni beszélgetés. Áthívhatunk néhány számunkra kedves embert egy rövid koccintással egybekötött vacsorára, így a baba sem kerül új környezetbe, és mi sem vagyunk kénytelenek elválni tőle.

Picit nagyobbaknál már próbálkozhatunk “elmenős bulival”, ahhoz, hogy ez jól sikerüljön alapfeltétel a délutáni alvás, a megfelelő gyerektársaság és játékmennyiség☺ 

A 6-10 éves korosztály már önállóan is jól érzi magát társaságban, de azért időnként szükség van némi irányításra. És főleg szükség van odafigyelésre és kontrollra, hacsak nem akarunk éjjel a balesetin kikötni, akkor fél szemünket mindig tartsuk a bulizó gyerekeken. Ebben a korban akár már hagyományokat is kialakíthatunk, pl. újév délelőttjén egy közös séta a jó levegőn, esetleg, ha van hó, akkor havas program. Nagy pártolója vagyok a kinti programoknak, akár télen mínusz fokokban is! 

A kiskamaszokkal már picit nehezebb a helyzet, de ezt is családok, esetleg az előző években kialakított szokások nagyban befolyásolják!. Általánosan elmondható, hogy a fiatalok 13-15 éves kor körül kezdenek arra vágyni, hogy saját barátaikkal töltsék a szilvesztert. Így aztán csak rajtunk múlik, mikor engedünk a nyomásnak és adjuk be a derekunkat, hogy elmehessen egy buliba.

Amíg ez nem áll szándékunkban, addig vonjuk be őket is a felnőttek mókájába: süssünk, főzzünk együtt és válasszuk ki velük közösen az esti programot. Esetleg az is opció, hogy erre az időszakra  utazást tervezünk, akár belföldön, akár egy síelést a közeli Ausztriában, Szlovákiában. 

És akkor még nem említettük a kismamákat☺. Nem a legbulizósabb időszak, de ez is teljesen vérmérséklet, egyén függő. Ha betartjuk a biztonsági előírásokat, ha csak azt csináljuk, ami jól esik, akkor akár pocakkal is lehet “bulizni”. Előfordulhat, ha az első trimeszterben vagyunk, hogy már este 8- kor hazakívánkozunk, érdemes úgy szervezni, hogy erre is lehetőségünk legyen és ne a kapatos apuka legyen a sofőrünk☺

A társadalmi szabályok módosulnak ugyan, de ne feledjük, hogy a jogszabályok és a kulturált együttélés szabályainak betartása ezen az ünnepnapon is kötelező érvényű.

Ahhoz, hogy mindannyiunk számára – kicsiknek és nagyoknak is – felhőtlen legyen ez a különleges este, szükséges, hogy figyelemmel legyünk egymásra és betartsuk azokat a szabályokat, amelyek arra hivatottak, hogy fizikai biztonságunk és lelki épségünk se szenvedjen csorbát.

Jöjjön most pár jó tanács az év végi ünneplésre, nem csak gyermekes családoknak!

1.Csak engedélyezett pirotechnikai eszközöket vásároljunk és azokat az előírásokban rögzített módon, körültekintően használjuk! ( az ORFK oldalán illetve az alábbi cikkben ehhez minden szükséges információ megtalálható: https://ficsak.hu/2018/12/28/legyen-az-unnep-mindenkinek-unnep-figyeljunk-egymasra/)

2.Figyeljünk a környezetünkben élő kisgyermekek, kisállatok testi és lelki épségére, fokozott érzékenységére, akikből az extrém hanghatások pánikszerű félelmet, ijedtséget válthatnak ki.

3.A szomszédságukban élő kicsikre tekintettel gyakoroljunk önmérsékletet a különösen erős hanghatással járó eszközök használatában.

4.Ha kisállatunk van fokozottan figyeljünk rá, hogy zárt helyen legyen, ne szökhessen ki!

5.Úgy tároljuk a veszélyes eszközöket, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!

6.A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtessük őket! 

Legyen a Szilveszter is mindannyiunknak Ünnep, figyeljünk családunk, barátaink és tágabb környezetünk igényeire és biztonságára! BÚÉK 2020!