Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Ma van a Földünkért világnap!

Szükségünk van a világnapokra: felhívják a figyelmünket, megmutatják, hogy nem szabad megfeledkeznünk bizonyos fontos eseményekről. A Földünkért kampány 1991. október 21-én indult útjára, hogy minél többen értesülhessenek az első környezeti világtalálkozóra, amit 1992-ben Rióban rendeztek meg Föld-csúcs néven, azóta pedig október 21-e minden évben a Földünk napja.


A kampány a “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mondattal vette kezdetét, amelyet a dalai lámának köszönhetünk. 19 évvel ezelőtt olyan alapvető dolgokra hívták fel az egyének, szervezetek és döntéshozók figyelmét, mint a vízpazarlás, energiatakarékos izzók népszerűsítése, a szakszerű hőszigetelés és a szemetelés visszaszorítása. Mára a kampány kiegészült a szelektív hulladékgyűjtéssel, a húsmentes hétfővel és a műanyagok elleni harccal, mégis nagyobb lett az ökológiai lábnyomunk! A Global Footprint Network nevű nemzetközi kutatószervezet 2003 óta évről évre összehasonlítja a természeti erőforrások megújulóképességét az emberiség energiaigényével, azaz az ökológiai lábnyomával. A megfigyelések alapján a túlfogyasztás napja minden évben korábban jön el. Idén ez a nap augusztus 22-re esett, ez 3 héttel későbbi időpont, mint 2019-ben, a tudósok azonban ezt nem annak tulajdonítják, hogy egyre nagyobb figyelmet szentelünk a környezetvédelemnek, sokkal inkább a koronavírus járvány lehet az oka.

1991. október 21-én jelent meg a Földünkért című stratégia, amelyet az IUCN, (Természetvédelmi Világszövetség) az UNEP, (ENSZ Környezetvédelmi Programja) és a WWF állított össze. Ez a dokumentum alapozta meg számos világegyezmény létrejöttét. A Földünkért nap célja a mai napig az, hogy felhívja az emberek figyelmét a közvetlen környezetük védelmére. Fontos, hogy megértsük és elfogadjuk azt, hogy a bolygónk veszélyben van és ezen csak mi változtathatunk. Fontos a fenntartható társadalom kialakítása, a fókusz elsősorban az emberiségen van, a szokások, életmód tudatos átalakításán és a szemléletváltáson.

5 dolog, amit tegyünk meg a Földünkért!

A világnap alkalmat teremt arra, hogy elgondolkodjunk azon, a hétköznapi életünk során mi magunk mit tehetünk a klímaváltozás elleni küzdelemben. Egészen egyszerű cselekedetekkel is jobbá és fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot. Fontos, hogy a közvetlen környezetünkben tegyünk lépéseket.

1. Gyűjtsünk szelektíven!

Ezzel új életet adhatunk a szemétnek, és a környezetet is óvjuk. Ehhez nem kell sok szabályt betartanunk, egy pici erőfeszítéssel is sokat tehetünk. A gyereknek is tanítsuk meg minél előbb a hulladékok válogatását, ők ezt még játéknak élik meg. Meg kell velük beszélni melyik szemét, melyik színű kukában landoljon. Mire felnőnek már berögzült mozdulat lesz nekik a szelektív hulladékgyűjtés!

2. Száműzzük a műanyagot!

Egyetemek közös tanulmányai alapján évente átlagosan 30 millió tonna műanyagszemét gyűlik fel a szárazföldön, 50 millió tonnát égetnek el és 11 millió tonna végzi a tengerekben. Ezek a számok sokkolóak, és remekül mutatják, hogy cselekednünk kell! Én már évek óta vászontáskát használok a bevásárláshoz, mindig van nálam 2-3 darab. Otthonról száműztem az összes műanyag szívószálat és máshol is nemet mondunk rá!

3. Kapcsoljuk le a villanyt!

Az energiapazarlás is óriási mértékű károkat ró a Földre, éppen ezért nem elhanyagolható. A Föld nyersanyagkészlete véges, nem szabad kizsákmányolnunk. Amit már nagyon korán megtaníthatunk a gyerekeknek, az az, hogy ne égjen feleslegesen a villany és a televíziót ne használjuk háttérzajnak. Engedjünk be minél több természetes fényt az otthonunkba, csak akkor kapcsoljunk villanyt, ha már valóban szükséges.

4. Kevesebb hús, több zöldség

A húsokban igen sok fehérje található, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, emellett vas és B-12 vitamin tartalma is igencsak magas. Éppen ezért vallom azt, hogy igenis fogyasszunk húst, de mértékkel. 1 kilogramm sertéshús előállításához 6000 liter vízre van szükség, ezzel ellentétben a zöldség előállításához 300 liter víz kell. Az őszi-téli időszakban elengedhetetlen, hogy vitamindús ételeket fogyasszunk, hiszen az immunrendszerünk éhezik a vitaminra. Az én gyerekeim szerencsére keveset betegeskednek, de biztos vagyok benne, hogy nagy részben az egészséges táplálkozásnak a sportnak köszönhetjük!

5. Cserélj le néhány háztartási terméket környezetbarátra!
  • PET palack helyett vásárolj kulacsot, nálunk a gyerekeknek is van, az iskolába is ezt viszik magukkal,
  • az alufóliát cseréld le újraszalvétára, frissen tartó szilikonra,
  • műanyag fogkefe helyett, válassz olyat, ami bambuszból készült,
  • szerezz be otthonra szelektív szemeteseket,
  • használj takarékos égőket otthonodban,
  • vattakorong helyett használj pamutból készült arctisztító korongot.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a Földünkért világnapon számot vessünk, átgondoljuk, hogy mennyire élünk környezettudatosan. Fontoljuk meg, hogy mit tudunk tenni közvetlen környezetünk védelmében, hiszen sokszor bele sem gondolunk mennyit ártunk élőhelyünknek.