Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Mentsünk meg idén is minél több gyermeket – Bemutatjuk a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatot

A Fiatal Családosok Klubja és a Családszervezetek jóvoltából idén 5. alkalommal kerül sor olyan adventi jótékonysági akcióra, amely egy-egy gyermekeket támogató-mentő szervezet számára gyűjt adományt ahhoz, hogy nemes küldetésüket még hatékonyabban tudják végezni.


Az előző években támogattuk az Őrzők Alapítványát – mely során a leukémiás és daganatos gyermekek szüleinek, a gyermekeik közelében való elhelyezés, egy apartmanház felújításához nyújtottunk segítséget. A következő évben a Melletted a Helyem Alapítvány támogatásával a koraszülött babák kerültek fókuszba. Ezt követően a Jelnyelvi Játszótér Programot választottuk, amely a siket és nagyothalló gyermekeket támogatta, majd a tavalyi évben a szívbeteg gyermekek kerültek a középpontba, a Gyermekszív Központ számára gyűjtöttünk, mégpedig olyan sikerrel, hogy a tervezett egy inkubátor beszerzése helyett, két inkubátorra is futotta az összegyűjtött adományból.

Ebben az évben a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat munkáját szeretnénk segíteni, és ahogy előző években, most is az a cél, hogy közösen minél több bajba jutott gyermeknek tudjunk segíteni, minél több gyermeket tudjunk megmenteni. A mentőszolgálatot egy új gyermekmentő rohamkocsi felállításában, valamint a rohamkocsi elindításához szükséges M1 Stryker típusú hordágy beszerzésében szeretnénk támogatni a jótékonysági gyűjtéssel. A cél a speciális hordágy beszerzési árának - mintegy 2,5 millió forintnyi összegnek az összegyűjtése.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat vezetőjével, orvosigazgatójával, Goschler Ádámmal beszélgettünk a Mentőszolgálat munkájáról, a mindennapjaikról és terveikről:

Király Nóra (K.N.): Szeretném bemutatni azt a munkát, annak a munkának a fontosságát, amelyet végeztek. Beszélnél nekem egy kicsit magatokról, önmagadról is?

Goschler Ádám (G.Á.): Talán a legfontosabb azt hangsúlyozni, hogy az életveszélyes állapotú kisgyermekek helyszíni ellátása és szállítása eltér az egyéb mentési gyakorlattól: különleges szakmai, gyakorlati és műszeres felkészültséget igényel. Gyermekkorban teljesen más betegségekkel találkozhatunk, mint felnőttkorban. Más gyógyszereket, más terápiát alkalmazunk. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatot 1999-ben éppen azért hoztuk létre, hogy különleges Gyermekrohamkocsik és gyermek-mentőorvosi kocsik elindításával segítsük az Országos Mentőszolgálat munkáját. Fontos mérföldkövek voltak a vidéki (miskolci és debreceni) mentőegységek indulásai, illetve az, hogy tavaly óta Budapesten már egy úgynevezett gyermek KIM (kiemelt mentőgépkocsi) egység is szolgálatot teljesít a Gyermekrohamkocsi mellett. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat az ország négy régiójában működtet világszínvonalú felszereléssel ellátott mentőegységeket, melyek bármilyen helyszínen képesek percek alatt „felépíteni” egy mobil gyermekintenzív osztályt.
Az alapításnál én még nem voltam jelen. 14 éve csatlakoztam a Gyermekrohamkocsi csapatához. De már az egyetem alatt is mentőztem "hagyományos" mentőautón és nagyon szerettem… Azonban gyermekgyógyásznak készültem és gyermekintenzív osztályon kezdtem dolgozni, így adott volt, hogy a gyermekmentésben is szerepet vállaljak.

K.N.: Egy kicsit beszéljünk a számokról - vannak olyan napok, ügyeletek, amikor kiugró az esetek száma? Esetleg vannak időszakok, amik érzékenyebbek?

G.Á.: Az eltelt 21 év alatt több mint 53 ezer alkalommal riasztották a mentőszolgálatunkat. Mentőegységeink évente 3800-4000 esetfeladatot látnak el. A "legfoglalkoztatottabb" autónk a budapesti Gyermekrohamkocsi, mely körülbelül évi 2000-2200 riasztást kap. Ezek között körülbelül 300 az úgynevezett intenzíves transzport, mikor súlyos állapotú gyermeket kell kórházból kórházba, sokszor vidékről Budapestre szállítani. A miskolci és a debreceni autónk évente 700-700 esetben segít az OMSZ-nak. A "legfiatalabb" mentőegységünk a gyermek KIM (kiemelt mentőgépkocsi), ez körülbelül 800 esetfeladatot illetve szállítást végez évente.
Igazán kiugró időszakok nincsenek, szinte egész évben egyenletes a "terhelés". Persze az esetfeladatok megoszlása változik: nyáron több a baleset, télen több a légúti betegség miatt fulladás, nehézlégzés.  

K.N.: Hogyan találhatnak meg benneteket, akik segítséget igényelnek? Konkrétan, hogyan zajlik a ti hívásotok?

G.Á.: Mind a négy szolgálatban lévő mentőegységünk az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt áll. Tehát nincs lehetőség a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat egységeit "közvetlenül" hívni. Ez nem is lenne célszerű, hiszen az a jó, ha a segélykérő hívások egy központba futnak össze. A 104-et, vagy a 112-t tárcsázva a Központi Irányító Csoport méri fel, hogy mekkora a "baj", várhatóan milyen szintű és számú egység szükséges a feladatellátáshoz. Amennyiben a mentésvezető úgy ítéli meg, hogy a helyszínen speciális gyermekegységre van szükség, akkor riasztanak minket. Számtalan esetben előfordul (főleg távoli helyszínek esetén), hogy úgynevezett párhuzamos riasztás történik, tehát a legközelebbi "hagyományos" mentőautóval párhuzamosan minket is riasztanak, így az OMSZ esetkocsi kezdi meg az ellátást, mi pedig a speciális tudásunkkal és eszközeinkkel kapcsolódunk be a mentésbe. Nem ritka az sem, hogy az első észlelő mentőegység kér minket "segélykocsiként", ha olyan feladattal, körülményekkel szembesülnek a helyszínen, amit ők nem tudnának magas színvonalon megoldani. Speciális feladataink között szerepelnek az úgynevezett szekunder transzportok is, amikor súlyos, kritikus állapotú, gépi lélegeztetést igénylő csecsemőt, kisgyermeket kell szállítani egyik kórházból egy másikba vagy valamilyen speciális vizsgálatra. 

K.N.: A jelenleg zajló gyűjtés, a rohamkocsi felállítása, a speciális hordágy jelentőségét szeretném megfogni. Miben más ez a hordágy, hogyan segít, milyen eseteknél nagyon fontos a megléte?

G.Á.: Jelenleg Németországban épül a legújabb gyermekrohamkocsink. Ez egy egyedi, a mi instrukcióink alapján megtervezett betegteret fog alkalmazni. Tervezésekor az utóbbi 20 év betegellátási tapasztalatát is felhasználtuk, így reményeink szerint extrán gyermekbarát külsejű lesz, a betegek komfortja és biztonsága a lehető legmaximálisabb lesz és a szükséges számtalan eszköz elrendezése is úgy lesz kialakítva, hogy a lehető legergonomikusabb legyen. Az autó ára a komplett felszereléssel körülbelül 60 millió forint. Az autó nélkülözhetetlen alkatrésze a megvásárolni kívánt hordágy. Különlegességét az adja, hogy kényelmes, mind csecsemőknek, mind gyermekeknek biztonságos rögzítőberendezésekkel van ellátva illetve a speciális felszerelésünk (betegőrző monitor, lélegeztetőgép, gyógyszeradagoló pumpák, oxigéntartály) is szakszerűen rögzíthetőek rajta. Ki és betétele könnyen kivitelezhető, nagy kerekeinek köszönhetően pedig csökken a használat közbeni rázkódás, így a beteg komfortja is nagyobb lesz és az úgynevezett szállítási trauma pedig csökken. Az eszköz ára körülbelül 2,5 millió forint. Ebben kapunk segítséget most tőletek, ennek a hordágynak a beszerzésére gyűjt a FICSAK a családszervezetekkel karöltve pénzadományokat az adjukossze.hu oldalán.

  

K.N.: Te hogy éled meg napi szinten a súlyos állapotú gyermekek ellátását, van olyan „mentés”, amely a többinél is jobban megérintett?

G.Á.: Talán furcsának hangozhat, de gyermekintenzíves orvosként számomra nem különlegesség, hogy kisgyermekeken kell segíteni, hiszen nem csak a mentőn, hanem a kórházban is ezt teszem már 16 éve. Akik főleg felnőttekkel dolgoznak, azok számára nagyon frusztráló lehet, ha gyermeket kell ellátni. Én éppen a felnőttek esetén érzek kicsit így.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy számunkra "rutinmunka" a súlyos állapotú gyermekekkel való foglalkozás. Inkább azt mondanám, hogy hozzászoktunk az ezzel járó különlegesen nagy érzelmi és mentális terheltséghez és az izgalomhoz. Számos emlékezetes eset van, melyet gyakran és szívesen idézek fel. Talán az egyik legszebb emlékem egy kisbaba újraélesztése volt, melyet éppen Szenteste a karácsonyfa alatt végeztünk. Hosszú és nehéz küzdelem volt, de sikerrel jártunk. A gyermek azóta már legalább 7-8 éves lehet és szerencsére teljesen felgyógyult.

Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést, remélem a gyűjtéssel sikerül még több helyre eljutnotok, és a nagy bajban levő gyerekeknek még hatékonyabban segítenetek!

Ha te is szeretnél segíteni és lehetőségeidhez mérten hozzájárulni a speciális hordágy beszerzéséhez, ezzel az új rohamkocsi útba indulásához, akkor az adjukossze.hu oldalán megteheted. E pillanatban 2 millió forintnál tart a gyűjtés, még szükség van további fél millióra a speciális hordágyhoz is, de minden jószívvel adott forint hatalmas segítség lehet a bajba jutott gyerekek számára.

A héten szombaton még a Ringató élő koncertjével is kiegészül majd ez a gyűjtés, amin támogató jegyek vásárlásával lehet részt venni, szintén az adjukossze.hu oldalán. Ennek időpontja december 5. szombat, fél 11. A közös éneklés, mondókázás a Ringató Facebook oldalán lesz majd élőben elérhető a megadott időpontban.