Kassai Etelka
Kassai Etelka

újságíró

Mérjük fel a szükségleteket és segítsünk hatékonyan

A szomszédban zajló háború miatt százezrek, milliók menekültek el otthonukból. Családok szakadtak szét, édesanyák gyerekekkel keresik a kapaszkodókat, egy biztos pontot, ahol megvárhatják a háború végét, vagy ahol új gyökeret verhetnek.


A menekültek jellemzően sokkos állapotban érkeznek a határra, ha van is valamilyen határozott menekülési terv kialakulóban, akik megállnak hazánkban, ha csak néhány napot tartózkodnak itt, mindenkép segítségre szorulnak. Fedél kell a fejük fölé, élelmiszerre, friss vízre, olykor orvosi ellátásra van szükség vagy gyógyszerre, mert az otthon maradt. Az otthonukban, ami vagy épségben várja haza majd őket, vagy már porig rombolta azt a háború. Máskor az információk segíthetnek, az útbaigazítás vagy ha valaki átveszi pár percre a kisgyereket a karjukból. Az Unicef tájékoztatása szerint „a fegyveres harcok eszkalálódásával jelenleg 7,5 millió gyerek van veszélyben. 2022. február 24-e óta több mint 1,8 millió gyermek kényszerült otthona elhagyására a szomszédos országból, és 2,5 millió gyermek él Ukrajnában belső menekültként.” Hazánkba is nagyon sok ukrajnai gyermek érkezett.

Nagyon sok emberben támadt együttérzés a menekültek iránt, szívesen és sokan segítenének hazánkban és ez nagyon jó tapasztalat. Egy olyan arcát mutatja meg az ország, ami kivívta más országok szimpátiáját és támogatását. De civilként, egyénenként nehéz hatékonyan, jól segíteni, pedig mindannyian azt szeretnénk, hogy a segítés célba érjen.

Hogyan lehet jól segíteni? Ehhez adunk néhány támpontot ebben a cikkben.

Nehéz elképzelni, mire is van szükség egy ilyen helyzetben a menekült családoknak, embereknek. A kiindulás az, hogy jószerével mindenre, hiszen gyorsan kellett dönteni és útnak eredni, sokszor több család zsúfolódott össze egy-egy autóba, és egy teljes életet nem lehet csak úgy elhozni. Tehát (sok) mindenre szükség van, de ha jól akarunk segíteni, akkor fontos szempont, hogy a támogatás a reális szükségletekhez igazodjon. Ne akarjunk olyan módon segíteni, am a másik számára adott helyzetben nem valós segítség.

Mit adhatunk?

A pénzbeli támogatással nem tudunk mellé fogni. Mivel nincs lehetőségünk személyesen pénzt adni egy-egy családnak, ezért segítő szervezeteken keresztül juttassuk el a pénzadományt a menekülteknek. Például adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet,  de a  Baptista Szeretetszolgálat is pénzgyűjtő akcióba kezdett, ahogy a Magyar Református Szeretetszolgálat szintén.

A BOK/SYMA csarnok az ukrajnai menekült családok befogadó és koordinációs központja lett néhány napja. A csarnokban kialakításra került egy játszósarok és egy baba-mama (szoptató, pelenkázó) helyiség a Családszervezetek közreműködésével. Amennyiben módotokban áll segíteni, akkor azt a Ficsak - Fiatal Családosok Klubja- on keresztül tegyétek bátran, mert az adományokat célzottan juttatjuk el azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá! Önkéntesek, segítők jelentkezését is várjuk, mert most minden segítő kézre szükség van.

 

Ezen felül számos más szervezet tevékenykedik most ezen a területen: van ahol a pénz mellett tárgyi adományokat, vagy élelmiszert is gyűjtenek, de ezek adományozásánál is figyelni kell néhány speciális szempontra. A legelső például, hogy csak olyan adományt juttassunk el szervezetekhez vagy közvetlenül a menekültekhez, amit mi magunk is jószívvel használnánk még. Fontos, hogy a rászorulók meg tudják őrizni méltóságukat.

Keressük fel a segítő szervezeteket, tájékozódjunk, hogy a közelünkben milyen módon segítenek szervezett keretek között a menekülteknek. Lehet, hogy már nem várnak több tárgyi adományt, de néhány segítő kéz még jó lenne és inkább személyes segítésre is hajlandó önkénteseket várnak.

Mérjük fel jól fizikai és mentális erőnket, olyan terepen vállaljunk segítést, amiben nem égünk ki gyorsan.

Ha tárgyakat adományozunk, akkor felejtsük el a levetett játékokat és a nem évszaknak megfelelő ruhaneműt. Olyan ruhákat adjunk csak, amik valóban célzottak (amilyet kérnek, például ha valahol jellemzően gyerekcipőkre van szükség, akkor nem sokra mennek női szandálokkal, még ha azok újak is).

Ha közvetlenül egy-egy menekült családnak szánunk élelmiszert, például olyan családoknak, akik akkor értek át a határon, akkor liszt és egyéb főzést-sütést igénylő alapanyag helyett közvetlenül fogyasztható, de tartós élelmiszert adjunk. Dobozos tejet, kakaót, gyümölcslevet (sok kicsit), melegítés nélkül is fogyasztható konzerveket, tartós kenyeret, müzli szeleteket, csokoládét. Ha van felállított menekültkonyha, akkor mehetnek a főzéshez szükséges alapanyagok is, a liszt, cukor, olaj.

Mivel a menekültek között nagyon sok a kisgyerek (eltérő korú gyerekekről van szó), mindenképp szükség van tápszerre, bébiételre, pelenkára, babaápolással kapcsolatos dologra, babafürdetőre, popsikrémre, akár még cumira, cumisüvegre is. De babakocsikra is szükség van, esetleg hordozókendőre, vagy ha már szállást kaptak valahol, akkor egyéb babaápolással kapcsolatos eszközre is.

A nőknek szükségük lehet betétre, intim higiéniás termékekre, tusfürdőre, valamint kézfertőtlenítőre, vagy intim mosakodó kendőkre.

Ha élelmiszer, ha gyógyszer, ha intim higiéniai termék, akkor az legyen bontatlan és lejáraton belül a szavatossága, a tárgyak pedig tiszták és megfelelő módon használhatóak.

Próbáljunk meg úgy segíteni, ahogy az belőlünk fakad, mert az jön igazán szívből, de próbáljuk meg felmérni a szükségleteket és annak megfelelően alkalmazkodni és átadni azt, amivel enyhíthetjük mások szenvedését.

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) is kiveszi a részét nap mint nap az önkéntes munkából. Önkénteseinkkel naponta kint vagyunk a BOK Csarnok Baba-mama sarkában, hogy segítsünk a menekült gyermekeknek a játék örömébe kapaszkodva szomorúságukat elfeledtetni. Mert bizony sokan szomorúak: nekünk pedig az a feladatunk, hogy színt hozzunk napjaikba. S hiába nem beszélünk egy nyelvet, megtapasztaltuk, hogy a játék közös nyelvet teremt. Az önkéntesek munkájának köszönhetően pedig a körülmények a csarnokban tiszták, a hangulat jó és mindenki a maga szerény eszközeivel ugyan, de igyekszik segíteni.