Király Nóra
Király Nóra bloggazda

Mi segíthet családjaink biztonságérzetén ebben a nehéz helyzetben!

A koronavírus-járvány idején csökkent a családok biztonságérzete és ezt a biztonságérzetet szeretné a kormány - a lehetőségekhez mérten – fenntartani. Sokunk élete gyökeresen megváltozott a néhány hónappal ezelőttihez képest! Miközben reggel iskolába vittük a gyermekeinket, megkérdeztük tőlük délután vagy este, hogy készen vannak-e a házi feladattal vagy éppen betettük a szennyes ruhákat a mosógépbe, biztosan nem gondolta volna egyikünk sem, hogy a meglévő terhek és feladatok mellé még több teher fogja nyomni a vállunkat. És sajnos ez azt is jelenti, hogy a biztonságérzetünk megbillent.

Ma már a pedagógusok mellett anyukák és apukák látják el a tanítói-oktatói feladatokat, nagyobb távolságot kell tartanunk egymástól és szeretteinktől, az életünk csak a járvány adta helyzetről szól és aggódunk, mi fog velünk és a családunkkal történni.


Magyarország Kormánya és az Operatív Törzs mindent megtesz a megelőzésért és amióta március 11-én a Kormány rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet kihirdetéséről döntött, számos intézkedés született, amellyel a családok, munkahelyek, valamint a gazdaság megvédését, és biztonságérzetének segítését célozták meg.

A kormány eddig mintegy 100 milliárd forintot költött el a koronavírus-járvány elleni intézkedésekre, és sok százmilliárdot fog későbbiekben is invesztálni az egészségügybe és a rendfenntartásba is.

Az alábbiakban összegyűjtöttem, mi is történt az elmúlt két hétben és azóta, milyen intézkedések léptek életbe, amelyek reményeink szerint továbbra is segíthetik majd a családokat:

 • Olaszországból, Izraelből, Iránból, Kínából és Dél-Koreából beutazási tilalom van érvényben.

 • A szlovén és az osztrák határokon határellenőrzést vezettek be.

 • Az egyetemi oktatás esetében a magas számú külföldi hallgatóra tekintettel intézménylátogatási tilalmat rendelt el a kormány, az oktatásra csupán távoktatás keretében van lehetőség.

 • A 100 főnél nagyobb beltéri, 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények betiltásra kerültek.

 • Minden magánszemély és vállalkozás március 13-ig megkötött hitelének tőke és kamatfizetési kötelezettsége az év végéig felfüggesztésre kerül.

 • A rövidlejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek.

 • A március 19-től felvett hitelek THM-jét a Kormány a jegybanki alapkamat plusz 5%-ban maximalizálja.

 • A Kormány június 30-ig a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatás, a sport, a kultúra és a személyszállítás területén a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljesen elengedi, míg a munkavállalók esetében nyugdíj-járulékot nem kell fizetni, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken.

 • A KATA szerint adózó taxisok átalányfizetési kötelezettsége alól június 30-ig mentesülnek.

 • A fenti ágazatokban a helyiségek bérleti szerződését nem lehet felmondani, a bérleti díjat nem lehet megemelni.

 • Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell megfizetni.

 • A munkavállalási szabályok rugalmasabbak lesznek, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben megegyezésre jussanak.

 • Újabb 81 ezer kisvállalkozás mentesül a KATA átalányadó megfizetése alól, illetve haladékot kapnak, akik március 1. előtti KATA adótartozást halmoztak fel.

 • Jelentős adómentesség a médiaszolgáltatók számára.

 • Felfüggesztésre kerülnek a kilakoltatások és az adóbehajtások is.

 • A lejáró gyes és gyed jogosultság meghosszabbítására kerül a veszélyhelyzet végéig.

 • Március 28-tól április 11-ig kijárási korlátozás lépett életbe.

Március 13-án a koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoport állt fel, az oktatási munkacsoport első javaslata nyomán múlt hét hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket. Március 16-tól új oktatási munkarend: tantermen kívüli, digitális munkarend lépett érvénybe, ennek értelmében a tanulók nem mehetnek iskolába, az igazgatóknak viszont be kell menniük. A tanároknak is folytatni kell az oktatást, de digitális eszközökkel.

A remény az, hogy az érettségire is fel tudnak készülni a diákok, jó eséllyel a szokott rendben meg tudják tartani majd az érettségi vizsgákat.

Édesanyaként látom, mennyire embert próbáló feladat előtt állunk, de csak együtt, közösen lehet kitartani! Tegyünk meg mindent szeretteink és környezetünk egészségéért és vigyázzunk egymásra!

A koronavírus-járvány idején csökkent a családok biztonságérzete és ezt a biztonságérzetet szeretné a kormány - a lehetőségekhez mérten – fenntartani. A veszélyhelyzetben automatikusan meghosszabbodik a gyermek gondozására, nevelésére nyújtott egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság és ez az intézkedés közvetlenül 15 ezer család életét könnyíti meg.

A hitelmoratórium azokat a fiatal házaspárokat érinti, akik felvették például a babaváró támogatást. Utóbbiak mintegy 60 ezren vannak, és most nekik akkor sem kell törleszteniük, ha az első gyermekük még nem született meg. Hasonló a helyzet a csok-hoz kapcsolódó hitelek esetében vagy a diákhitelnél, ami mintegy 200 ezer embert érint. Ugyanakkor, ha valaki továbbra is szeretné törleszteni a hitelét, akkor csak ezt kell jelezni a bank felé.

A kormány mindent megtesz értünk, mi is tegyünk meg a magunkét: Otthon kell maradnunk! Aki csak teheti, maradjon otthon! A legfontosabb, hogy az emberek próbálják megelőzni a megbetegedéseket azzal, hogy otthon maradnak, adott esetben a munkájukat is otthonról végzik, és a gyerekeik sem járnak el más közösségekbe. Lassítani kell a koronavírus terjedését, amit csak úgy lehet elérni, ha mindenki megérti, hogy kerülni kell minden személyes kontaktust!

Különböző társasjátékok, oktatóvideók, otthoni sport és közös főzés vagy takarítás is segíthet a tanulás mellett abban, hogy segíteni tudjunk egymásnak!

Az online programokról itt tájékozódhatsz: https://ficsak.hu/onlineprogramfigyelo/

A social distancing jelenség arra kell, hogy sarkalljon mindenkit, hogy tartsuk a távolságot és valóban vegyük komolyan a kért szabályok betartását! Mossunk gyakran kezet, szellőztessünk, takarítsunk, és ne menjünk közösségbe! Nem szabad azt sem megengedni, hogy a gyermekeink tanulás helyett csavarogjanak az utcán vagy szabadságként és szünidőként fogják fel a mostani időszakot! Ha nem tanulnak, nagyon lemaradhatnak és később nagyon nehezen fogják tudni behozni a lemaradást, akár évismétlésre is sor kerülhet, ezt pedig biztosan sem a gyermek, sem a szülő nem szeretné.

Mi a magunk részéről tegyünk meg mindent a megelőzésért, vigyázzunk egymásra és gondoljunk arra, hogy most több időt lehetünk együtt, közösen tanulhatunk, főzhetünk és játszhatunk a gyermekeinkkel. Pánik helyett cselekedjünk és vigyázzunk egymásra!

Minden fontos kérdésben hitelesen tájékozódhatunk a www.koronavirus.gov.hu oldalon!

Az idősek védelme érdekében fontos, hogy segítsük őket, akár elutasítás ellenére is próbálunk meg nekik segíteni!

A FICSAK felhívása itt található.

Védjük egymást és fogjunk össze! Most összefogásra van szükség! Reméljük pár hónap múlva már csak rossz álomként gondolunk erre az időszakra és nyugodt szívvel mehetünk le játszani gyermekeinkkel a parkba vagy a játszótérre!